Finala campionatului nu se joacă nici în Ștefan cel Mare, nici la Urziceni, nici la Timișoara. Cel mai important "meci" e programat la Lausanne.
Acolo, în Chateau de Bethusy, pe Avenue de Beaumont la numărul 2, nici măcar nu se află vreun teren de fotbal. E sediul Tribunalului de Arbitral al Sportului. De acolo trebuie să vină decizia finală în cazul depunctării Timișoarei, o decizie care nu afectează doar Banatul, ci stabilește campioana României. Dacă primește cele șase puncte, Timișoara e pe primul loc și favorită la titlu. Dacă nu le ia, Urziceniul rămâne principala candidată. În ambele cazuri, Dinamo e la doar un pas în spate. Nebunia este cu atât mai mare cu cât cele două joacă între ele duminică.
Decizie luată abuziv, de un singur om?
Cel mai important argument al Timișoarei împotriva FIFA este legat de modul în care s-a luat decizia și comunicarea ei. De aceea Iancu susține că vor fi afectate pe viitor mai multe cazuri. ProSport a aflat în premieră că FIFA nu a reușit să pună la dispoziției deicizia de depunctare luată teoretic de Comisia de Disciplină a FIFA pe 18 august 2008, la Beijing! La TAS a ajuns doar comunicarea ei către FRF, făcută și aceea foarte târziu, abia pe 3 septembrie, semnată de secretarul Volker Hesse.
În schimb, decizia în sine ar fi trebuit să conțină conform articolului 115 din Regulamentul Disciplinar al FIFA, și componența Comisiei care a luat hotărârea. Aceasta nu există, iar Timișoara a susținut la proces că practic a fost luată de fapt de un singur om, fără a avea această putere! TAS a cerut oficial hârtia de la FIFA, motiv pentru care a și prelungit inițial termenul hotărârii cu o lună, până pe 28 mai. Apoi a comunicat Timișoarei că FIFA nu a trimis niciun document! Dacă nu l-au trimis, el există? De aici se trăgea încrederea bănățenilor că FIFA a avut apărare slabă la TAS și clubul este "favorit", dar tergiversarea recentă le-a mai tăiat din entuziasm.
Încă o amânare!
Lucrurile erau puțin simplificate de faptul că decizia TAS urma să se anunțe cel târziu joi, adică înaintea derby-ului, care s-ar fi jucat cu clasamentul clar.
Ieri însă patronul Timișoarei, Marian Iancu, a făcut o declarație care a schimbat și asta: "Avocații mei m-au informat că s-a amânat până pe 4-5 iunie decizia, deoarece se formulează până atunci motivarea deciziei luată". Bănățenii au făcut însă o cerere scrisă deja către TAS să mai limpezească situația: "Pentru noi este un dezavantaj amânarea, cu cât durează mai mult, cu atât este mai rău. Am făcut o cerere prin care solicităm completului de judecată să ne transmită că s-a ajuns la o hotărâre, indiferent care e ea, în favorea sau împotriva noastră, urmând ca ulterior să vină și motivarea".
Iancu susține că a făcut ultima cerere cu gândul de a combate diverse presiuni ce s-ar putea face la TAS. "Se fac presiuni foarte mari din partea FIFA să impună poziția FRF de a avea câștig o cauză ticăloasă, cu acel document ticălos prin care au solicitat să se mențină prima decizie de penalizare", a spus Iancu. Este greu de crezut însă că la TAS se poate lucra așa. Procesul s-a desfășurat într-o discreție totală, doar trei persoane sunt implicate și doar ele știu în acest moment decizia. Este vorba de cei trei "arbitrii", unul portughez ales de Timișoara, unul german pentru FIFA și președintele completului de judecată, un danez.
"TAS ar trebui să dea un verdict împotriva unei entități mult mai puternice decât noi. Totuși, s-a mai întamplat și în alte cazuri, dar mai rar", Marian Iancu
Cel mai important argument al Timișoarei împotriva FIFA este legat de modul în care s-a hotărât penalizarea. Concret, Timișoara a cerut la TAS un lucru simplu: ca FIFA să pună la dispoziție decizia depunctării.
Săptămâna trecută forul de la Lausanne a informat însă clubul că FIFA n-a trimis niciun document! Decizia fusese luată pe 18 august la Beijing și comunicată abia pe 3 septembrie la FRF. Acea comunicare este singurul act referitor la depunctare, semnat de secretarul Comisiei de Disciplină a FIFA, Volker Hesse (facsimil). Decizia efectivă însă – incredibil – nu a fost pusă la dispoziție de FIFA! Se poate înțelege fie că FIFA nu vrea să o arate, fie a pierdut-o, fie nici n-a avut-o vreodată. Se pare că asta și susțin bănățenii, că de fapt a fost luată abuziv, de un singur om, austriacul Hesse, care, întâmplător, este apropiat și de Ionuț Lupescu.
Faptul că FIFA n-a trimis la timp o hârtie aparent banală le-a ridicat optimismul bănățenilor. Dacă FIFA nu poate demonstra că a decis corect depunctarea, pare clar verdictul. Ultima amânare crește însă temerile Timișoarei că ar putea fi forțată de FIFA, care să "producă" documentele pe ultima sută de metri!
CINE JUDECĂ‚
Lars Halgreen – 45 de ani, avocat, danez – profesor de Legislație Sportivă la Universitatea din Copenhaga – fondator la al companiei de avocatură Johan Schluter
Martin Schimke (ales de FIFA) – 40 de ani, avocat, german – fost baschetbalist de echipă națională – partener al firmei de avocatură Bird & Bird – președintele Comisiei de Legislație Sportivă a Uniunii Internaționale – membru în diferite comisii ale Federațiilor Germane de Baschet și Hochei pe Gheață
Rui Santos Botica (ales de Timișoara) – 41 de ani, avocat, portughez – partener al firmei Coelho Ribeiro și Asociații – arbitru și pentru Centrul Portughez de Arbitraj Comercial
CÂT COSTĂ‚
– În afară de cheltuielile proprii, inclusiv cele cu avocații, un proces la TAS presupune o taxă standard de maximum 16.000 de franci elvețieni, aproximativ 10.000 de euro. Suma poate fi modificată în funcție de complexitatea cazului. – arbitrii mediatori sunt plătiți standard cu 250 de franci elvețieni pe oră (160 de euro) – fiecare arbitru i se plătește transportul, cazarea la hotel mediu sau lux (maximum 230 de euro pe noapt), masa (maximum 100 de euro pe zi) și alte cheltuieli de până în 130 de euro pe caz
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER