Gâlcă, salvat de noroc, nu de meserie! Analiza post pe post a steliștilor, după 1-0 cu CFR Cluj. Tănase și Arlauskis, cei mai buni jucători de la Steaua
- Cristi Tănase a fost singurul stelist de pe teren care a practicat un joc acceptabil pentru pretențiile suporterilor campioanei. Flancul stâng a fost singurul pe care Steaua a încercat acțiuni ofensive
- Gâlcă a gândit o formulă de start cu Stanciu pe dreapta și cu Alex Chipciu în spatele vârfului, tactică ce a eșuat lamentabil
- Cuplul de fundași centrali Varela-Tamaș a suferit de pe urma lipsei de jocuri oficiale în acestă formulă și a dat ocazia lui Tade să fie periculos în repetate rânduri
Steaua – CFR Cluj 1-0 a arătat, dincolo de niște tribune aproape goale, și o tactică falimentară pentru un Costel Gâlcă într-o criză tot mai mare de idei. La mijlocul terenului l-a trimis pe Nicușor Stanciu pe banda dreaptă și pe Alex Chipciu în centru, în spatele lui Rusescu. Adică invers față de cum ar fi fost normal, iar asta s-a văzut în joc. Chipciu nu și-a putut pune în valoare singura calitate cu care se mai laudă în ultima perioadă, forța de pătrundere, în timp ce Stanciu a fost „fantomă” pe flancul drept, unul pustiu în prima parte. Gâlcă și-a dat seama de greșeala făcută abia la pauză, atunci când Iancu a intrat în locul lui Stanciu și a fost al doilea vârf, în timp ce Chipciu a fost mutat pe dreapta.
Dependența Stelei de jocul de creație al lui Sânmărtean a lăsat echipa, după plecarea veteranului la Al Ittihad, lipsită de repere. Echipa este complet ruptă la mijloc, iar puținii fotbaliști care au încercat să își asume rolul pe care îl avea Sânmărtean au eșuat lamentabil. Contra lui CFR Cluj, campioana a abuzat de calitățile lui Tănase, flancul stâng fiind folosit aproape în exclusivitate în fazele ofensive. Golul a venit dintr-o întâmplare, la un corner bătut de Chipciu, prelungit de Tănase pe capul lui Țucudean, însă pentru suporterii Stelei victoria nu șterge impresia jalnică lăsată de echipă.
Cum s-au descurcat jucătorii trimiși de Costel Gâlcă pe teren contra lui CFR Cluj:
ARLAUSKIS, 6 – S-a remarcat în minutul 62, atunci când a scos de sub bară un șut excelent al lui Păun. Apoi, în minutul 84, a avut un plonjon de excepție la șutul lui Lopez. Per total a avut o evoluție bună, una care a păstrat poarta Stelei nepenetrată.
PAPP, 6 – Bun pe fază defensivă, Papp a suferit și el de pe urma lipsei de preocupare pentru jocul ofensiv în banda dreaptă. A fost unul dintre meciurile mai puțin reușite pentru unul dintre jucătorii în formă ai Stelei.
TAMAȘ, 5 – Lent și fără reacție la pasele la întâlnire trimise de mijlocașii clujeni în debut de meci, Tamaș s-a obișnuit rapid cu mediul înconjurător și a devenit din ce în ce mai bun. S-a folosit bine de detentă și a asigurat „spațiul aerian” al careului lui Arlauskis.
VARELA, 5 – Aproape fără greșeală în 2015, Varela a avut un start de meci foarte slab. În premieră în cuplu cu Tamaș, Varela a avut probleme mari cu Tade și s-a complicat de multe ori inutil ieșind din apărare cu mingea la picior. Totuși, Varela are scuza dată de faptul că mijlocașii la închidere nu și-au făcut treaba, iar presiunea pe fundași a fost mult mai mare decât în alte partide.
GUILHERME, 4 – Are scuza că este încă nou în angrenajul Stelei, însă aportul ofensiv al lui Guilherme nu se poate compara cu cel pe care îl avea Latovlevici în „vremurile bune”. A fost năucit de Chanturia, cel care l-a driblat, l-a depășit și în viteză, de pe partea lui venind cele mai multe centrări periculoase.
BOURCEANU, 4 – Complet inexistent, lucru care nu ar fi fost neapărat rău pentru un fotbalist care joacă mijlocaș la închidere dacă nu și-ar fi completat „opera” cu o sumedenie de greșeli. Încununarea evoluției sale s-a petrecut în momentul 75, atunci când a pierdut o minge simplă și l-a lăsat pe Tade într-o situație excelentă, de care acesta din urmă nu a profitat.
NEAGU, 4 – A fost schimbat la pauză cu Breeveld după 45 de minute în care nu s-a remarcat prin absolut nimic. Pare mereu incomodat de rolul pe care îl are pe teren, e precipitat și pierde multe baloane.
STANCIU, 4 – A început prost meciul și o greșeală personală putea duce la deschiderea scorului încă din primele minute. Titularizat mijlocaș dreapta, Stanciu a fost inexistent în bandă în prima repriză, perioadă în care flancul acoperit de el a fost rar folosit în acțiunile de atac. Precipitat, previzibil și cu un procentaj mare de pase nereușite, Stanciu s-a remarcat ca unul dintre cei mai slabi steliști de pe teren. A fost schimbat la pauză cu Gabi Iancu.
CHIPCIU, 5 – A reușit să „păcălească” impresia generală asupra formei slabe prin care trece prin golul facil înscris în Cupă, cu Petrolul, însă meciul cu CFR a reconfirmat ideea că șeptarul trece printr-o perioadă de formă slabă. Folosit în centrul liniei de mijloc, în spatele lui Rusescu, Chipciu nu a ieșit în evidență în prima repriză decât prin numărul mare de preluări și pase greșite. Avantajul lui Chipciu este că, spre deosebire de majoritatea colegilor săi, șeptarul are un spirit de luptă remarcabil și nu se dă la o parte atunci când vine vorba despre risipa de efort. A fost unul dintre eroii unei seri slabe pentru Steaua atunci când a centrat din corner la golul lui Țucudean.
TĂ‚NASE, 6 – Unul dintre cei mai buni steliști ai acestui start de an. Tănase a început cu un șut excelent, puțin pe lângă, și a continuat cu o pasă excelentă pentru Chipciu, cel care a irosit ocazia. Impresionează prin ușurința cu care preia mingea, însă lipsa de varietate în materie de driblinguri îi face din ce în ce mai grea intrarea cu mingea la picior în careu, din banda stângă. A ratat ocazia să fie eroul Stelei în minutul 75, atunci când a pasat complet greșit dintr-o poziție favorabilă, într-un careu înțesat cu steliști.
RUSESCU, 4 – Într-o formă fizică din ce în ce mai proastă, Rusescu pare să se îngrașe de la meci la meci. Nu a făcut nimic notabil în afară de a-l faulta în propriul careu pe Muniru, fază care i-a scăpat lui Andrei Chivulete. A fost schimbat în minutul 60 cu Țucudean.
Au intrat pe parcursul meciului:
G. IANCU, 6 – O gură de aer proaspăt pentru ceea ce a însemnat forța ofensivă a Stelei în a doua repriză. Cu inițiativă ofensivă, Iancu nu s-a sfiit să finalizeze atunci când nu avea soluții, motiv pentru care Mincă a fost puternic întrebuințat. Pare în continuare ușor nepăsător și alege de multe ori cea mai dificilă soluție, însă contra lui CFR Cluj Iancu a arătat, în două rânduri, că este și un pasator de excepție.
BREEVELD, 4 – La fel de slab ca Ionuț Neagu, omul pe care l-a schimbat. Foarte multe pase greșite și multe dueluri pierdute.
ȚUCUDEAN, 7 – A schimbat jocul Stelei, echipă care s-a concentrat mai mult pe mingi lungi, la bătaie, în careul advers. Inspirația lui Gâlcă a dat roade, Țucudean fiind cel care a înscris singurul gol al Stelei în minutul 78, cu capul după o lovitură de corner.