De câteva zile, arena „Ion Oblemenco” a intrat în faza preoperatorie. Intervenția va surveni după ce va fi stabilit „doctorul”. Contractul de proiectare și execuție a noului stadion a fost scos la licitație pe 18 noiembrie de Compania Națională de Investiții, data-limită pentru depunerea ofertelor fiind 22 decembrie. Consiliul Local a alocat deja aproape 350.000 de euro pentru demolarea stadionului, urmând a avea loc o licitație în acest sens.
Până atunci, stadionul trebuie „dezgolit” de ceea ce poate fi refolosit. Sudori cu autogen au tăiat deja suporturile de fier pentru a desprinde scaunele rămase, unele fiind smulse la ultimul meci, derby-ul Craiova – Steaua, când unii fani au ținut să-și ia un suvenir.
Tabela, depășită din punct de vedere tehnic, pare mai mult un monument, pentru unii rămânând încremenită la acel 1-1 cu Benfica în semifinala Cupei UEFA din ”83. Atașată de tabelă, fotografia „îngerului” Cristi Neamțu, pe care mama regretatului portar oltean o așteaptă acasă, în altarul dedicat fiului său, pierdut acum 12 ani și jumtate.
Nocturna urmează să fie și ea „răpusă”, deși va rezista probabil până la începutul anului viitor. Instalația de nocturnă a fost dată în folosință în 2003, la un meci Universitatea Craiova – Ceahlăul 0-0, însă stâlpii au fost ridicați încă din 1991, când oltenii sperau să vadă cât mai curând meciuri la lumina reflectoarelor. Aveau să aștepte „doar” 12 ani…
„Oblemenco” a fost golit de scaune și este pregătit pentr demolare. FOTO: Tibi Bologh
Stadionul de atletism ar fi dat în folosință în vara viitoare
Timp de 47 de ani a fost „Centralul” casa Universității Craiova, iar peste un an și jumătate arena ar trebui să reapară, într-o formă modernă, pentru a sluji alte câteva decenii fotbalul din Bănie. Peste 50 de milioane de euro ar costa modernul „Ion Oblemenco”, iar 10 % din sumă a fost alocată deja de municipalitatea craioveană. Restul urmează a fi virată de la Guvern, cel care a destinat peste 150 de milioane de euro în 2015 pentru sectorul „complexuri sportive”.
Noul „Ion Oblemenco” nu va avea pistă de atletism, și fiindcă aceasta nu poate fi pur și simplu desființată, așa că va fi încorporată unui stadion cochet amplasat în același complex. Va fi o arenă destinată chiar atletismului, sport cu tradiție și palmares remarcabil în Bănie, de aproximativ 6.000 de locuri, care urmează să fie finalizată la jumătatea anului viitor. Stadionul de atletism va costa aproximativ 1,6 milioane de euro și
Echipa CS Universitatea Craiova se va muta din retur pe „Extensiv”, stadion care va suferi un ușor „face-lift” al tribunelor și vestiarelor, iar gazonul va fi ajutat să reziste unor meciuri de Liga I. Alb-albaștrii vor rămâne în Parcul Romanescu până în vară, când se vor muta pe arena de atletism din cadrul complexului modern „Ion Oblemenco”. Stadionul de atletism și „Extensivul” pot găzdui aproximativ același număr de spectatori.
O parte din scaunele de pe „Oblemenco” au fost montate pe stadionul Extensiv, unde CS U Craiova se va muta provizoriu
Un ziar a rezistat 45 de ani pe stadion
Cei care lucrează la „curățarea” arenei au descoperit un număr al ziarului „Sportul” din data de 6 octombrie 1969. Practic, ziarul rezistă de 45 de ani pe arena din Bănie, vârât într-o țeavă din gardul care împrejmuiește tribunele. Îngălbenit de vreme, ziarul are pe prima pagină cronica unui meci amical dintre naționala României și Steagul Roșu Brașov, scor 3-1, disputat sub Tâmpa.
Naționala era calificată pentru turneul din Mexic 1970 și a jucat în formula: Răducanu – Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Dan, C. Dinu, Deleanu, Radu Nunweiler, Dembrovschi, Dobrin, Tufan, Lucescu. În interiorul ziarului era o cronică a meciului de eșalon secund, Gaz Metan Mediaș – Electroputere Craiova, scor 1-2. În 1969, Universitatea Craiova era de 5 ani în Divizia A și juca de 2 ani pe „Central”, un de se mutase de pe arena din apropiere, „Tineretului”.
Timp de 45 de ani, numărul din 6 octombrie 1969 al ziarului Sportul a rezistat într-o țeavă a unui gard de pe „Oblemenco”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER