Starul brazilian Garrincha, campion mondial în 1958 și 1962, a rămas în istoria fotbalului prin driblingul său impecabil, dar și prin faptul că avea un picior mai scurt cu șase centimetri. Cazul său nu e însă unicat.
Antrenorul momentului în fotbalul românesc ascunde un secret cunoscut doar de o mână de apropiați. Dan Petrescu a avut o carieră de fotbalist la cel mai înalt nivel: o finală de Cupa Campionilor Europeni jucată cu Steaua în 1989, 95 de meciuri și 12 goluri pentru națională, prezențe la turnee finale și elogii culese din campionatele Italiei și Angliei. Toate aceste borne ascund însă o particularitate pe care „Bursucul” a dus-o cu el încă de la naștere. Culmea, nu i-a influențat absolut deloc cariera, deși intră sub incidența anormalului. Dan Petrescu are un picior cu trei centimetri mai scurt decât celălalt. „Așa m-am născut și poate nu aș fi aflat niciodată dacă nu s-ar fi descoperit acest lucru pe când jucam în Italia”, povestește „Bursucul”.
Totul a ieșit la iveală în urma unui consult medical cauzat de dureri la spate. În condițiile inegalității picioarelor, s-a creat o presiune pe coloana vertebrală, astfel că Dan Petrescu a ajuns la doctor. Verdictul nu l-a îngrijorat. „A trebuit să fac gimnastică recuperatorie și să port în timpul meciurilor și la antrenamente o talonetă specială în gheată pentru a-mi ridica piciorul”, își amintește antrenorul Unirii Urziceni. Interesant este că mama lui Dan Petrescu nu a știut acest amănunt. „Eu abia acum aflu. Dacă doctorii i-au găsit un picior mai scurt, așa o fi”, a declarat Florica Petrescu.
La Chelsea, luat pe semnătură
După Cupa Mondială din 1994, unde a avut o prestație de excepție, Dan Petrescu s-a transferat din Italia în Anglia. Un sezon la Sheffield, urmat de „experiența vieții sale”: cinci ani la Chelsea.
„Bursucul” avea 28 de ani când a ajuns pe Stamford Bridge. La controlul medical i-au fost însă depistate unele probleme la spate, cauzate de inegalitatea picioarelor. „Doctorii nu mi-au dat un verdict vaforabil, însă managerul de atunci, Glenn Hoddle, a garantat pentru mine. Practic, m-a luat pe semnătură”, își amintește antrenorul campioanei. Temerile londonezilor erau legate în primul rând de investiția propriu-zisă. Chelsea plătise pentru Petrescu 2,2 milioane de lire sterline, un nou record la vremea respectivă pentru albaștri. Chelsea și-a luat totuși o măsură de siguranță: a anuțat că plătește banii eșalonat, în funcție de evoluția lui Dan Petrescu. „Bursucul” i-a cucerit însă imediat pe englezi, astfel că amănuntul legat de micul său beteșug a fost dat uitării.
Cine e Garrincha? Născut în octombrie 1933, Manuel Francisco dos Santos, sau pe scurt Garrincha, a fost considerat cea mai mare extremă din toate timpurile. S-a născut cu malformații multiple, era sașiu, avea coloana deformată și probleme la ambele picioare, dar asta nu l-a împiedicat să fie un magician al mingii. A jucat aproape toată cariera la Botafogo (Brazilia). Dublu campion mondial, a murit în 1983, lăsând în urmă 14 copii (neoficial, cifra este de 18).
Și Beckham e imperfect David Beckham aflat cu surprindere, atunci când s-a transferat la Real Madrid, că are un picior mai scurt. „Am făcut atâtea vizite medicale până acum și nimeni nu a descoperit nimic”, a comentat englezul. El a refuzat să joace cu o talonetă specială în gheată, pe motiv că nu ar putea să o suporter.
Părerea specialistului Program special compensatoriu Doctorul Pompiliu Popescu a văzut atâtea la viața sa încât o problemă de inegalitate a picioarelor i se pare minoră. „Nu este ceva anormal. Au mai fost cazuri, chiar și de jucători cu un picior mai subțire decât celălalt. Există programe compensatorii și din câte știu Dan Petrescu a efectuat exerciții de gimanstică speciale pentru coloană, astfel încât problema să nu dezechilibreze. În orice caz, nu influențează negativ capacitatea fotbalistului de a juca”, a declarat medicul naționalei.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER