Gigi Becali a pierdut definitiv marca Steaua. Decizia este irevocabilă. EXCLUSIV | Ce plan ar avea Armata și cum a reacționat Gigi Becali când a aflat că a pierdut marca
UPDATE 23:01 Situația produsă după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este foarte complicată la prima vedere. Întrebarea logică este ce se va întâmpla de aici încolo. La ea au răspuns surse ProSport, care susțin că MApN este interesată să scoată mai mulți bani de la Gigi Becali. Cel mai probabil, reprezentanții Armatei se vor așeza la masa negocierilor cu cei ai Stelei și vor discuta pentru folosirea mărcii în schimbul unei sume de bani. Aceeași variantă a fost anunțată și de Duckadam, în luna septembrie a acestui an.
Alte surse ProSport susțin că Gigi Becali a reacționat foarte nervos când a aflat decizia Înaltei Curți. Conform acestora, Becali nu este dispus, momentan, să negocieze cu Armata folosirea în continuare a mărcii Steaua în schimbul unei sume de bani. Planul lui Gigi Becali este să schimbe emblema și nuanța culorilor și să se folosească de palmaresul Stelei din 2004 (când a preluat clubul) și până în prezent.
UPDATE 22:47 Contactat de ProSport, Helmuth Duckadam, președintele de imagine al Stelei ne-a declarat că nu este la curent cu decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție: „Nu am ce comenta, pentru că nu știu detalii. Voi comenta în momentul în care voi ști mai multe”, a declarat Duckadam pentru ProSport.
Nici Cătălin Făiniș, ofițerul de presă al Stelei, n-a comentat această decizie: „Clubul Steaua nu poate oferi în acest moment nicio poziție oficială”
„E surprinzător! Îmi pare rău, știu cît de mult s-a implicat Gigi aici. El a ținut vie această echipă”, a spus George Ogăraru la DolceSport.
UPDATE 22:30 ISTORIA CONFLICTULUI. Marca Steaua, conflict mai vechi între Armată și Becali
Clubul sportiv Steaua a înregistrat marca „Steaua București” în anul 1996, iar în ianuarie 2004, Becali a avut prima tentativă de a pune mâna pe numele și sigla clubului roș-albastru. A fost refuzat de generali, dar nu a dat înapoi. A apelat la prietenul său Teia Sponte, care conducea Asociația de Fotbal Steaua București, preluată de la Viorel Păunescu. Acesta i-a dat în cesiune marca, totul întâmplându-se fără acordul clubului sportiv. În 2006 s-a votat dizolvarea asociației lui Teia Sponte, iar marca a rămas în mâinile clubului de fotbal Steaua București, condus de Gigi Becali.
În luna septembrie a acestui an, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a decis că CS al Armatei este singurul care poate să folosească marca Steaua. Valeriu Argăseală, președintele clubului fotbalistic, susținea atunci că este o eroare a OSIM, care va din însă îndreptată, iar FC Steaua are drept de folosință a mărcii până în 2014:
„În 2004, noi am făcut cerere de înregistrare a mărcii și s-a aprobat. Am făcut și cerere de prelungire a marcii FCSB. În 28 februarie 2014, în buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea marcii în proprietatea FC Steaua București până în 2024. Se poate vedea de departe că este o greșeală fără scuze și că trebuie anulată această acțiune a OSIM-ului, nimic mai mult. Eu nu simt această presiune, este total ilogică, lipsită de sens și fără suport comiterea unei greșeli de această manieră. Eu chiar am vorbit cu președintele clubului CSA și mi-a spus că lucrurile se vor rezolva și că nu trebuie să fim îngrijorați. Nu este chiar niciun pericol. A fost o acțiune în justitie a CS al Armatei, probabil că este cineva care vrea să întrețină acest subiect, care naște discuți „, spunea atunci Valeriu Argăseală.
Instanța supremă a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua București înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua București înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua București SA.
Clubul de fotbal deținut de Gigi Becali a fost acționat în instanță în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București, care a cerut anularea mărcii înregistrate de cel dintâi.
Tribunalul București a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menținută de Curtea de Apel București, în 20 decembrie 2013.
ICCJ a pronunțat miercuri o decizie finală în acest proces, dând câștig de cauză Clubului Sportiv al Armatei. Acesta a fost reprezentat de firma de avocatură Milcev Burbea, specializată în litigii pe proprietate intelectuală.
Printre pârâții din dosar a fost și producătorul de vinuri SC Ostrovit SA. Instanța supremă a decis și anularea contractului de licență încheiat de această societate cu clubul de fotbal, în 2011, pentru folosirea mărcii Steaua pe eticheta unor produse.