Gigi Becali, prezent la DNA

Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, s-a prezentat astăzi la Direcția Națională Anticorupție, fiind convocat de procurori în dosarul privind schimburile de terenuri pe care le-a făcut cu Ministerul Apărării Naționale (MAp).

Gigi Becali a refuzat să facă vreo declarație la instrarea în sediul DNA.

În același dosar, în 27 februarie, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost audiat de procurorii anticorupție, după ce codnucerea DNA a cerut în 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanșarea urmăririi penale împotriva fostului demnitar.

Potrivit documentelor din dosar, în 2 iunie 1999, Gigi Becali și reprezentanții Ministerului Apărării (MAp) au semnat un proces-verbal prin care schimbau două suprafețe de teren. Becali ar fi primit de la MAp un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.

Deși relativ egale ca suprafață, cele două terenuri ar avea valori disproporționate, date de prețul de piață, se susține în raportul oficial al MAp. În timp ce, la Băneasa, metrul pătrat de pământ se vindea cu 20-25 de dolari, la Ștefănești prețul era de șase-șapte dolari. Diferența de preț ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari în favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren în valoare de 4,7 milioane de dolari cedând unul de numai 1,4 milioane de dolari.
Din partea MAp, actul de schimb a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga și de căpitan-comandorul Petre Cristea, șeful UM 01877, care administra cele 20,9 hectare. Semnatarii au susținut că schimbul între Armată și Becali s-ar fi făcut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc (în prezent președintele Camerei de Comerț).

Pe de altă parte, generalul Constantin Stănășilă, șeful Direcției Construcții și Domenii Militare din MAp, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc (în perioada în care acesta era ministru), în care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali și MAp. De asemenea, expertul Miron Turcu ar fi relevat, într-o expertiză făcută la cererea ministerului, că terenurile ar avea aceeași valoare.

Potrivit raportului Corpului de Control al MAp, terenul a putut fi schimbat doar după ce a fost transferat din domeniul statului în domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate.

Inițial, în acest caz, în mai 2006, colonelul magistrat Silvestru Boeru, de la Secția Parchetelor Militare, a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Gigi Becali. Soluția a fost însă infirmată de șeful interimar al Secției Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea. Voinea a decis redeschiderea dosarului și trimiterea acestuia la DNA, pe motiv că valoarea prejudiciului produs este mai mare de un milion de euro, ceea ce intra în competența DNA.

Victor Babiuc a făcut plângere împotriva acestei soluții, dar plângerea sa a fost respinsă de fostul procuror general adjunct de atunci, Gabriela Ghiță.
Astfel, dosarul a ajuns la Secția militară a DNA, iar în iulie 2007, după publicarea deciziei Curții Constituționale referitoare la necompetența procurorilor militari de a ancheta civili, cazul a fost preluat de către Secția I a DNA de combatere a infracțiunilor de corupție.

Mediafax

Publicat: 24 03. 2008, 10:42
Actualizat: 24 03. 2008, 11:55