Declinul Stelei din ultimii patru ani a stârnit multe controverse, amplificate și de vocalitatea din ce în ce mai mare a lui Gigi Becali. Cu trei coordonate la bază (trofee, transferuri, antrenori), ProSport a făcut o analiză a perioadei în care clubul din Ghencea a fost condus de latifundiar, comparată cu cea din 1995‑2003. Adică cei opt ani de dinaintea lui Becali versus cei opt care au trecut deja din momentul în care acesta a preluat puterea la Steaua. Pentru exactitate, am transformat totul în dolari, mai ales că înaintea sosirii lui Becali tranzacțiile la Steaua se făceau în această monedă.
„Înainte”, pe profit! Cu Gigi, pe minus! Cu bune și rele, niciuna dintre cele două ere analizate nu a fost caracterizată de echilibru. Performanțele, fie ele interne sau internaționale, sunt asemănătoare. Șocantă este însă diferența dintre bilanțurile transferurilor comparate ale acestor perioade. Dacă în perioada în care clubul a fost condus de MApN sau de Viorel Păunescu, Steaua a ieșit pe plus în ceea ce privește raportul cumpărări/vânzări, epoca „Gigi Becali” a dus clubul mult pe minus. Singurul lucru cu care Becali se poate lăuda e semifinala Cupei UEFA din 2006, unicat în România ultimilor 20 de ani.
1995 – 2003 Tunuri la transferuri, doi ani afară din Europa La începutul perioadei 1995‑2003, mai exact până în 1998, clubul, aflat sub tutela Armatei, a fost condus de generalii Cornel Oțelea și Cristian Gațu. Ulterior, la putere a venit Viorel Păunescu, cel care a transformat Steaua în societate pe acțiuni.
Practic, această perioadă a fost caracterizată de tunurile financiare serioase date prin vânzarea jucătorilor (Panduru, Adrian Ilie, Dennis Șerban, Cătălin Munteanu, Alin Stoica, Filipescu), dar și prin cele două neparticipări ale Stelei în cupele europene (2000-2001 și 2002-2003) de la finalul său. În primii ani, roș-albaștrii au reușit să se califice de două ori în grupele Ligii Campionilor, au câștigat încă trei campionate, dar și trei Cupe ale României și au menținut și balanța clubului pe plus.
Păunescu, „groparul” Venirea la cârmă a lui Păunescu a echivalat cu sinusoidala pe planul performanței pe care clubul a făcut-o. În cinci ani (1998-2003), Steaua a câștigat un singur titlu și o Supercupă, iar în Europa a mai ajuns de două ori în turul III al Cupei UEFA. Totuși, edițiile 2000-2001 și 2002-2003 au lăsat Steaua în afara competițiilor internaționale, după mai bine de 25 de ani de prezență continuă. În plus, dacă în intervalul ’95-’98 s-a schimbat doar un antrenor, Dumitriu, plecat la AEK, în următorii cinci ani nu mai puțin de patru tehnicieni au părăsit Ghencea: Stoichiță (demis), Ienei (plecat la națională), Pițurcă (a demisionat), Olăroiu (a demisionat). Totuși, intervalul 1995-2003 a fost marcat de profitul serios realizat, aproape 10 milioane de dolari, dar și de succesele interne.
2003 – 2011 O semifinală de Cupă UEFA, suporteri nemulțumiți și bani mulți cheltuiți
Anii de domnie ai lui Gigi Becali au fost trăiți mult mai intens de suporteri. Venit ca un Mesia al clubului, salvator dispus să investească oricât în club pentru a-i reda acestuia strălucirea de odinioară, actualul patron a fost primit bine de către fani.
În ianuarie 2003, când a preluat puterea în Ghencea, latifundiarul a preferat să continue cu Pițurcă pe bancă. Un an și jumătate fără niciun rezultat notabil, asta deși Piți a fost, probabil, tehnicianul căruia i s-a asigurat cel mai bun mediu de lucru.
În vara anului 2004, fostul selecționer părăsește Steaua după un conflict cu Gigi Becali, iar la conducerea de facto a clubului ajunge Mihai Stoica. Într-o serie de trei ani, acesta lucrează cu trei antrenori (Zenga – demis, Protasov – plecat la Dnepr și Olăroiu) și reușește să aducă Steaua în prim-planul Europei. După două titluri (2005, 2006), roș-albaștrii ajung în primăvara anului 2006 la un minut de finala Cupei UEFA, pentru ca, în toamnă, să revină, după nouă ani de absență, în grupele Ligii Campionilor. La finalul sezonului 2006-2007, Mihai Stoica pleacă, la fel și Cosmin Olăroiu, iar Steaua intră în picaj.
Deși în ultimii patru ani a investit o sumă colosală în transferuri, în jur de 40.000.000 de dolari, Gigi Becali a distrus totul cu schimbările frecvente de antrenori (nouă în patru ani, dintre care unii au prins chiar și trei mandate) și lipsa unei strategii solide. Din inerție, dar și ajutată de coeficientul UEFA construit în anii anteriori, Steaua s-a mai calificat de două ori în grupele Ligii Campionilor, unde a obținut un total rușinos de două puncte. În prezent, se află pe locul 7, practic în afara locurilor de cupe europene.
Cu un minus de aproape 10 milioane de dolari, Becali nu a reușit să aducă în plus, față de perioada 1995-2011, decât o semifinală de Cupa UEFA. În plus, pe plan intern, Steaua n-a mai câștigat nicio Cupă a României din 1999 și niciun titlul din 2006. Ba mai mult, roș-albaștrii au terminat ultimele ediții de campionat pe poziții rușinoase (locul 6 în 2009, locul 4 în 2010, locul 7 după 18 etape în 2011) și doar schimbarea de sistem a desfășurării cupelor europene și coeficientul acumulat de România au dus Steaua an de an în Europa.
Ă‚sta este fotbalul. În viață câștigi, dar mai și pierzi. Oricum, din vară voi investi și mai mult ca să reușesc să aduc din nou titlul în Ghencea Gigi Becali, finanțator Steaua
6 antrenori 1995 – 2003 (Dumitriu, Stoichiță, Ienei, Pițurcă, Olăroiu, Pițurcă)
17 antrenori 2003 – 2011 (Pițurcă, Zenga, Dumitriu, Protasov, Olăroiu, Hagi, Pedrazzini, Lăcătuș, D. Munteanu, Lăcătuș, Pedrazzini, Bergodi, Stoichiță, Pițurcă, Dumitrescu, E. Iordănescu, Lăcătuș)
Cel mai mult am investit în transferuri pe timpul lui Gică Hagi, peste 10.000.000 de euro. I-am făcut toate poftele, dar ați văzut și voi că el a fost cel care nu a mai vrut să rămână la echipă Gigi Becali, finanțator Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER