Goga a recunoscut că a primit un telefon de la Becali
Ieri au fost audiați mai mulți fotbaliști de-ai clujenilor, dar și un general implicat în dosarul terenului cedat de MApN în 1999 lui Becali. Înghesuit, Gigi răspunde la televizor că el a vrut să cumpere terenuri din Cluj.
Totul a început miercuri după-amiază, înaintea ultimei etape a campionatului. „U“ Cluj – CFR Cluj, meciul cu miza cea mai mare, a atras atenția tuturor, inclusiv a procurorilor DNA.
Mai exact, la puțin timp după începerea partidei, ofițerii DNA au pătruns în incinta restaurantului Aroma din Cluj, de unde i-au arestat pe Teia Sponte – prietenul lui Becali și vicepreședintele Stelei, doi bodyguarzi, pe Gigel Coman, fotbalistul lui „U“ Cluj, suspendat în ultima etapă, dar și pe patronul respectivului local.
Audierile au ținut pînă târziu în noapte, primul eliberat fiind Gigel Coman. Au urmat cele două gărzi de corp, și, într-un târziu, Teia Sponte. Acesta a fost momentul care a declanșat avalanșa de scenarii ce îl au în prim-plan pe Gigi Becali.
ProSport vă prezintă în rândurile de mai jos desfășurarea evenimentelor, culisele lor, precum și ce se vorbește în lumea fotbalului. Despre influențe, putere, puncte.
Teia nu a vorbit deloc la DNA
Dacă Gigel Coman a discutat cu procurorii despre motivul pentru care s-a aflat la aceeași masă cu oamenii lui Becali, spunând însă că nu știa nimic despre banii promiși lui „U“ Cluj, Teia Sponte, omul de încredere al lui Gigi, nu a declarat nimic. Conform anumitor surse, acesta a întrebat dacă e obligat să vorbească, după care a ales să nu o facă. Acesta ar fi fost și motivul pentru care omul de afaceri a părăsit sediul DNA Cluj abia în jurul orei 3 dimineața. Încă de la început i s-a pus în vedere faptul că a fost urmărit și arestat pentru tentativă de dare de mită sau foloase necuviincioase.
Ieri, la Cluj, mai mulți jucători și oficiali ai clubului Universitatea au fost
chemați la audieri în calitate de martori.
Cristian Silvășan, Călin Moldovan, Claudiu Răducanu și Dorin Goga au fost jucătorii convocați.
Surse judiciare citate de agenția NewsIn, susțin că ultimul ar fi recunoscut că a primit un telefon
de la Gigi Becali înaintea meciului, prin care acesta îi promitea lui și colegilor o
sumă mare de bani în cazul în care ar fi oprit CFR din lupta pentru titlu.
100.000 de euro de jucător ar fi primit clujenii lui Doboș, conform spuselor atacantului.
Ieri, patronul Stelei a recunoscut discuția pe care a avut-o cu jucătorul,
însă i-a dat o altă semnificație. „I-am zis lui Goga că, dacă va juca bine, atunci va fi transferat la Steaua.
Acum, de ce să-l mai iau? Că n-a jucat bine deloc în meciul ăsta care a contat foarte tare pentru Lăcătuș.
Așa, Lăcătuș nu-l mai vrea…”, a declarat latifundiarul.
Care a continuat: „Dacă el a zis altceva, așa cum am auzit și eu, atunci e un trădător.
Gigel Coman mi-a zis că a declarat că nu știa nimic de bani. Dacă nu e așa, atunci și el e un mare trădător”.
Aceleași surse judiciare susțin că DNA a declanșat operațiunea după ce Goga a recunoscut în vestiar
că a fost apelat de către Becali, anunțându-și colegii despre viitoarea recompensă.
Atunci, cineva din club a anunțat DNA-ul.
Doboș s-a enervat pe un ziarist
Toni Doboș și Alpar Meszaros, președintele și antrenorul lui „U“ Cluj, au fost audiați și ei ieri.
Ca și jucătorii, cei doi au fost întrebați dacă au fost contactați de oficiali ai Stelei în vederea primirii de foloase necuvenite, ambii răspunzând că nu s-a pus problema.
Dacă tehnicianul a fost audiat în calitate de martor, se pare că Doboș ar fi fost înștiințat că și el face parte din cercul de suspecți.
Fostul internațional este bănuit că ar fi persoana cu care oamenii lui Becali urmau să se întâlnească la restaurant, în cazul unui rezultat favorabil Stelei.
La ieșirea din sediul DNA, Doboș s-a enervat pe un jurnalist local, căruia i-a zdrobit dintr-o lovitură microfonul. „Le-am zis că am jucat corect”, a mai spus oficialul clujean.
S-a redeschis dosarul terenul
Oarecum surprinzător, DNA București l-a audiat ieri pe generalul Dumitru Cioflină, acuzat că ar fi unul dintre cei care ar fi favorizat cedarea unui teren al MApN în 1999. La acea vreme, Becali a făcut un schimb de terenuri cu Armata, valoarea dintre cele două suprafețe fiind clar în defavoarea statului. Deși la un moment dat s-a vorbit despre închiderea acestui
dosar, iată că ieri DNA i-a mai trimis un semnal lui Becali. Apropiați ai acestuia susțin că totul a fost calculat la timp, pentru ca latifundiarul să resimtă pericolul din mai multe părți.
„CFR i-a plătit cu vârf și îndesat“
Lumea fotbalului are și ea scenariile ei în ceea ce privește ultimele evenimente cu Gigi Becali în prim-plan. Cele mai multe voci susțin că totul a pornit de la demonstrația de forță pe care a avut-o stelistul în acest retur.
„Nu e posibil să ai 10 victorii la rând când echipa ta nu prea arată că poate face asta”, a punctat un oficial ieri. Acesta a continuat: „S-au vorbit mai mulți între ei și au decis că trebuie oprit. CFR a fost marea beneficiară. Ce miră cel mai tare este faptul că Paszkany l-a făcut pe Gigi și la culise. Dacă clujenii n-o băteau pe «U», atunci oamenii lui Becali ar fi fost prinși în flagrant și s-ar fi cerut depunctarea Stelei”.
Becali a fost oprit în stradă de Procurorii Direcției Naționale Anticorupție
Conform propriilor declarații, ieri-dimineață, la puțin timp după ce plecase de acasă, Gigi Becali a fost oprit în plină stradă de mai multe mașini din care au coborât ofițeri DNA.
Latifundiarului i s-a adus la cunoștință faptul că trebuie să semneze o hârtie prin care se angajează să vină la sediul instituției în vederea unor audieri. Surprinzător, deși arestările de la Cluj îl vizau explicit, acesta fusese chemat pentru episodul din 2006, când alergase în public după jucătorii Bistriței (foto) pentru a-i motiva să-și apere corect șansele cu Rapidul, rivala Stelei la titlu din acea perioadă.
„N-am semnat nimic, pentru că în urmă cu puțin timp îmi venise decizia neînceperii urmăririi penale în acest caz”, a declarat Gigi Becali