Haos în regulamentele din fotbalul românesc! Se „bat cap în cap”

Mitică Dragomir, Nașu” Sandu, Ciubotă, Vali Alexandru, Stângaciu – toți înalți oficiali ai LPF și FRF, juriști de profesie (unii dintre ei), oferă tot felul de explicații, motivații, soluții, privind „cazul celor 5 jucători formați la nivel național”. Unele dintre opinii se contrazic, ceea ce este foarte grav, pentru că nu ar trebui să avem parte de un astfel de haos între cele două instituții care conduc acest fenomen și, până la urmă, trăiesc efectiv din fotbalul românesc.
Dacă este să ne luăm după cele spuse de ploieșteanul Valentin Alexandru, „astăzi sau mâine” vom afla verdictul privind situația Petrolului! Se vorbește, deja, despre o „mutare” a cazului pe masa Comitetului Executiv al FRF, se vorbește despre un singur meci „cu probleme”, nu trei, anume cel cu Chiajna, se vorbește mult, foarte mult! Când totul ar trebui să fie simplu și orice speță de acest gen să se rezolve imediat, în concordanță cu un regulament corect, complet, transparent, profesionist făcut și tratat, cunoscut perfect, la noi, până și salariații aceleiași instituții au păreri diferite, care se „bat cap în cap”!   

Haos în regulamentele din fotbalul românesc
 
Cazul celor „cinci jucători formați la nivel național, pe care Petrolul nu îi are pe raportul de joc, la meciurile cu Oțelul, FC Brașov și Concordia Chiajna, scoate la iveală încă o situație incredibilă privind „mințile luminate” din cele două foruri de conducere ale fotbalului românesc – Federația Română de Fotbal – Mircea Sandu, respectiv Liga Profesionistă de Fotbal – Dumitru Dragomir!

După „cazul Chiajna – Rapid„, în care Liga I a început cu niște echipe, iar din etapa a treia a continuat cu … altele, acum avem toate premisele pentru un adevărat haos!

Asta pentru că, în conformitate cu cele spuse de șeful Ligii – Dumitru Dragomir, articolul privind folosirea jucătorilor comunitari (art. 46 din ROAF) era anulat, la începutul competiției Ligii I, anularea fiind făcută de decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane (luată după contestarea paragrafului referitor la extracomunitari, făcută de CFR Cluj, în luna iunie 2013). Practic, articolul 46 nu exista când a început Liga I, în iulie, el fiind reintrodus la jumătatea lunii august!

Culmea, adică atunci când competiția era în plină desfășurare ( meciurile Petrolului cu Oțelul și Ceahlăul au avut loc înainte de această ședință a Comitetului Executiv!). Deci, teoretic, regulile nu se mai puteau schimba, în timpul campionatului, Petrolul anunțând că se va adresa TAS dacă primește vreo sancțiune din partea FRF sau LPF! În mod normal, fără acest articol 46, care nu poate fi reintrodus în timpul competiției, cluburile de Liga I au voie să folosească, nelimitat, jucători străini, extracomunitari și nu mai au obligația de a trece în raport vreun român!  Desigur, asta nu are legătură cu „cunoașterea” regulamentelor de către cei de la cluburi, aproape sigur ceea ce s-a întâmăplat fiind mai degrabă rodul întâmplării și al superficialității, nu al speculării unor chichițe din „regulile”, tot mai ambigue, după care se joacă în fotbalul românesc!

„Așteptăm acum ca juriștii FRF să vină să se întâlnească cu cei ai LPF. Când TAS te obligă să iei o decizie, nu mai ai ce face. Nu este nevoie de o Adunare Generală sau Comisie de Ligă pentru așa ceva. Noi știm că regulamentul în vigoare este cel din 2011, dar vrem să ne lămurim ce este cu articolul 46, invocat în cazul Petrolului. Eu sunt informat de toți oamenii mei de la LPF că prahovenii nu vor păți nimic. Regulamentul a fost tipărit cu un articol care nu mai era în funcțiune, respectiv 46, punctul 1. Nu mi-este teamă de o sancțiune din partea UEFA, dacă se respectă decizia TAS” – spune președintele LPF, Dumitru Dragomir.

„Lucrurile sunt mai complicate, pentru că articolul respectiv a fost anulat de o decizie a TAS într-un litigiu intentat de CFR Cluj, după care a fost introdus din nou. Dar o dată ce a fost anulat de TAS, instanța supremă, nu știu cum poate fi reintrodus fără să fie modificat. De asta spun că lucrurile sunt complicate și trebuie să discutăm” – declară și „vicele” Valentin Alexandru.

Adrian Stangaciu, juristul Federației Române de Fotbal, susține însă o cu totul altă variantă, anume că Petrolul are motive de teamă: „Este mai mult problema Ligii, pentru că ei dispun de rapoartele de arbitraj. Dar vom verifica și noi. Regulamentele în vigoare sunt cele din 2011, articolele abolite de catre TAS în 2012 au fost doar niște modificări aduse ulterior. Ele nu mai sunt în vigoare, însa cele din 2011 rămân valabile. Știm că există o limită de jucatori”, a spus Stângaciu!
 

Publicat: 29 09. 2013, 15:59
Actualizat: 29 09. 2013, 16:00