Iarba verde de acasă!** Steaua va reveni în Ghencea, iar Iordănescu va fi manager!
„Ziua porților deschise” nu se practică doar la stadioanele noi din România. MApN a pus în practică ce a văzut la Național Arena și Cluj Arena și a chemat presa pentru a se lăuda cu gazonul pe care l-a pus în Ghencea. Totodată, generalul Boroi a lansat a patra invitație către patronul roș-albaștrilor să se întoarcă pe stadionul unde a eliminat Valencia, Anderlecht și Galatasaray.
Nu doar iarba a devenit verde în Ghencea, ci și uniformele militarilor care păzesc stadionul. „Cazarma Ghencea” nu mai poate fi vizitată de oricine, dar în momentul în care generalii Armatei primesc vizita presei, totul se face după un tabel nominal, bine pus la punct.
Curățenie ca la „sector”!
„ProSport-ul a venit? Pro TV-ul? E toată lumea, da?”, spune o doamnă care „face apelul” în rândul mass-media la poarta stadionului. Răspundem afirmativ și așteptăm noi indicații, ca-n armată. Suntem încolonați și pătrundem în ceea ce fanii Stelei numesc „templul fotbalului românesc”. Se organizează un nou grup, ordonat de un domn îmbrăcat într-o cămașă albă, cu epoleți pe umăr. „Bine ați venit! V-am chemat aici să vă arătăm starea gazonului și faptul că am reușit să aducem această bază sportivă la standardele pentru performanță!”, explică personajul, care atrage și câteva glume de la cei din jur: „Parcă suntem în excursie la Bran”. Dincolo de amuzamentul situației, „ghidul nostru” are dreptate. Geamurile sparte au fost înlocuite, buruienile au fost strânse, iar câinii vagabonzi care invadaseră Ghencea au fost izgoniți.
Directive pentru fotografi
Totul este pus la punct ca în vizitele de duminică după-amiază. Acțiunea generalilor se desfășoară în fugă și, la fel ca în excursiile din școala primară, nu ai voie să atingi prea multe „ca să nu spargi, să nu strici”. Orice cadru prins de fotograf e bine supervizat de gazdele noastre, care încearcă să controleze totul: „Puteți lua cadre și de sus, din tribună, iar cine vrea să intre în direct la televiziune să o facă acum, pentru că mai avem doar cinci minute”.
„Tata Puiu”, în vizită de lucru
Vine și Anghel Iordănescu, dar primul care ia cuvântul este generalul Boroi. Amintește de datoria Stelei, „aproximativ 570 de mii de euro”, spune că s-a lucrat 34 de zile pentru ca gazonul să fie din nou verde și îl invită pe fostul jucător și antrenor al Stelei să pășească pe teren pentru un test. „Domnule Boroi, ar trebui să vă faceți o firmă care să pună gazonul la toate echipele din Liga I. Pot să vin cu familia și cu băieții din cartier ca să îl încercăm?”, râde fostul selecționer, plăcut impresionat de faptul că suprafața de joc nu mai este arsă ca în urmă cu două luni. Potrivit generalilor, „sămânța de gazon a costat doar 2.000 de euro și a fost lucrat cu tehnici militărești”. Deci asta mai lipsea să avem iarbă bună la meciul cu Franța: soldați.
Nu se poate juca acum!
Laudele au continuat din partea MApN. „Se poate juca de acum”, spune Boroi. Valabil, dar doar pentru cei 10 metri a fost permis accesul presei și lui Anghel Iordănescu. „Doar aici l-am tratat, în rest nu aveți voie să pășiți pentru că este posibil să se strice”, vine o explicație care îi oprește pașii lui „Tata Puiu”. Gazonul de pe Ghencea mai are nevoie de timp pentru a se prinde mai bine, fiind vizibile spațiile libere între firele de iarbă. Totuși, în aproximativ o lună, când firele vor fi „înfrățite”, Ghencea va avea o suprafață de nivel european, iar pozele cu iarba arsă vor deveni istorie.