7 august 2015: Iașiul se impunea în Copou cu scorul de 2-1 în fața lui CFR Cluj și la capătul etapei a V-a acumula 10 puncte (trei victorii și o remiză), care-i permiteau să urce pe prima poziție. Pe la colțuri începea să se vorbească nu doar despre play-off, perfect realizabil după unstart atât de bun, ba mai mult, despre o prezență în cupele europene. Debutul perfect de sezon nu era întâmplător, ci o urmare firească a unui retur trecut de vis pe care CSMS l-a încheiat pe locul 2, după vicecampioana ASA Tg. Mureș, salvându-se de la retrogradare după un tur catastrofal.
Numai că, visul frumos s-a spulberat. Au trecut aproape două luni de atunci, iar ieșenii nu au mai bătut pe nimeni. Au urmat zece meciuri oficiale, opt în campionat, unul în Cupa Ligii și unul în Cupa României, iar bilanțul este unul aproape dezastruos: 0 victorii, 4 remize, 6 înfrângeri, golaveraj 5-14, cu mențiunea că după acel 1-1 din Cupa României cu Berceniul ieșenii s-au calificat la penalty-uri.
Pe lângă acest bilanț, Iașiul s-a remarcat în mod negativ prin faptul că a primit foarte multe goluri în urma unor faze fixe, stând cel mai prost la acest capitol. În plus, echipa extrem de bine pusă la punct în defensivă, care primea foarte greu gol,a devenit foarte vulnerabilă, CSMS primind în cele 15 meciuri oficiale din acest sezon (13 în Liga I și 2 în cupe) nu mai puțin de 19 goluri, scăpând fără gol primit în doar 4 meciuri!
Astfel, locul 3 ocupat de ieșeni în topul celor mai slabe defensive la finalul turului nu este deloc întâmplător: CSMS a primit cele mai multe goluri (17) după Voluntari (21) și Chiajna (19).
Echipă fără reacție după ce primește gol
O altă statistică ce ar trebui să le dea de gândit oficialilor și jucătorilor din Copou. De la venirea lui Nicolo Napoli în Copou, în turul campionatului trecut, Iașiul nu a reușit să bată pe nimeni în meciurile în care adversarul a deschis scorul. S-a întâmplat acest lucru în 17 meciuri în toate competițiile, 12 în campionat și 5 în Cupa Ligii sau Cupa României. 16 meciuri s-au încheiat cu înfrângerea moldovenilor și unul la egalitate (cu Berceniul, în Cupa României, în acest an, scor 1-1). Asta denotă că Iașiul e o echipă care nu are reacție după ce este condusă pe tabelă, primirea unui gol aducând aproape de fiecare dată înfrângerea. „Este o statistică interesantă, la care nu m-am gândit. Nu știu ce să spun, de latura tehnică răspunde antrenorul”, a comentat președintele Florin Prunea.
Care ar fi cauzele
Făcând o paralelă între evoluția echipei din returul trecut și cea din turul acestui sezon, automat ai intenția de a arunca o privire asupra jucătorilor plecați în vară și cei veniți. Au plecat Onduku (acesta a revenit, dar încă nu a jucat), Ciucur și Plămadă, trei titulari, dar au venit în schimb Frăsinescu, Viveiros, Ștefan Grigorie, Vasile Gheorghe, Goge, Liviu Ganea, Dantas și Picionni. Dacă Frăsinescu s-a achitat până acum de sarcini și l-a făcut uitat pe Plămadă, Viveiros și Grigorie sunt încă departe de așteptări. Ca să nu mai vorbim de Picionni, încercat exasperant de mult de tehnician, în ciuda nereușitelor sale, acesta fiind preferat tânărului Boiciuc, jucător crescut în curtea proprie.
La acest aspect se mai adaugă accidentările unor titulari precum Țigănașu sau Bole, dar și ghinioanele din unele partide (penalty ratat cu Dinamo la 0-0 în ultima secundă a meciului, meci pierdut la Botoșani dintr-un penalty aiurea făcut în final).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER