Imitație ieftină!** 7 echipe din Liga I utilizează sistemul de joc cel mai popular din Germania, Anglia și Italia, dar cu rezultate românești

Imitație ieftină!** 7 echipe din Liga I utilizează sistemul de joc cel mai popular din Germania, Anglia și Italia, dar cu rezultate românești
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liga I are ceva în comun cu Premier League (ex. Manchester United), Bundesliga (ex. Stuttgart) și Serie A (ex. Lazio), dar numai dacă ne raportăm la sistemele de joc abordate de componentele campionatului. Astfel, majoritatea antrenorilor din prima divizie românească utilizează o așezare clasică, 4-4-2, care poate suferi modificări, în unele cazuri, în funcție de desfășurarea partidei.

Liderul Dinamo a adoptat o tactică pe care o mai folosesc câteva echipe din Bundesliga, precum Werder Bremen sau Bayer Leverkusen, iar Voința Sibiu este singura echipă din Liga I care joacă cu trei fundași, exact ca Barcelona ori Napoli. În total, există nu mai puțin de șapte echipe care folosesc sistemul 4-4-2, în timp ce sistemul ultra-ofensiv 4-3-3 apare pe foile de joc la doar trei echipe din prima ligă. Chiar și așa, rămânem cu cele mai puține goluri marcate dintre campionatele comparate (2,36 medie pe meci), în timp ce lidera rămâne Premier League (2,71).

1-4-4-2

Dinamo București
Liderul Ligii I a găsit formula câștigătoare în prima jumătate a sezonului printr-o așezare de tip „diamant” la mijlocul terenului, cu Cătălin Munteanu în rol de servant (9 pase decisive în tur) și cu Djakaridja Kone pe post de „paznic” în fața defensivei. Practic, sistemul ales de Ciobotariu a fost atuul lui Dinamo în tur, dacă ne gândim că și „extrema” dreaptă, Laurențiu Rus, a furnizat patru centrări de gol. Acestea, alături de cele ale lui „Cap de Zmeu”, i-au ajutat pe cei doi atacanți titulari (Dănciulescu și Marius Niculae) să se evidențieze, ei marcând în prima parte a campionatului 22 de goluri împreună. În momentul în care jocul o cerea, „câinii roșii” se retrăgeau într-un sistem 4-1-4-1, cu „Săgeată” vârf împins și cu Dănciulescu în linie cu Cătălin Munteanu.

Steaua București

Chiar dacă pe vremea lui Roni Levi echipa juca mai des în sistemul 4-3-3, o dată cu venirea pe banca tehnică a lui Ilie Stan așezarea s-a schimbat într-un 4-4-2 clasic, care se poate transforma în funcție de adversar. Astfel, pe faza ofensivă, roș-albaștrii pot trece cu ușurință la 4-3-3, prin urcarea în atac a mijlocașului dreapta, post ocupat fie de Rusescu, fie de Tatu. În a doua parte a campionatului, această mutare va fi mai dificilă, deoarece noua achiziție a steliștilor, Chipciu, va ocupa flancul drept. Pe faza de apărare, steliștii sunt adepții aceleiași așezări 4-1-4-1, cu Bourceanu în fața liniei defensive și cu Nikolic vârf împins.

FC Brașov

Echipa antrenată de Marius Șumudică a rămas fidelă aceluiași sistem pe care l-a implementat Daniel Isăilă, fostul technician al „stegarilor”, încă de la începutul campionatului. Tactica a dat roade foarte bune în amicalele din Antalya, unde FC Brașov este neînvinsă în primele patru meciuri, chiar dacă în pauza competițională și-a pierdut cei mai buni oameni de la mijlocul terenului: Marian Cristescu (în spatele vârfurilor) și Alexandru Chipciu (pe stânga).

FCM Târgu-Mureș

Marius Lăcătuș, noul tehnician al ardelenilor, a ales să alinieze un 4-4-2 clasic în prima partidă din 2012. „Fiara” a optat să abordeze meciul cu Metalist Harkov (scor 2-0) într-o formulă similară celei în care a jucat FCM în tur, deși la echipele pe care le-a pregătit în trecut era adeptul unei așezări
4-2-3-1.

Sportul Studențesc
Formația din „Regie” a început noul an cu aceeași formulă pe care Daniel Isăilă a utilizat-o și în a doua jumătate a turului de campionat. „Studenții” au evoluat în prima parte a stagiunii în mai multe așezări, precum 4-1-4-1 sau 4-2-3-1, dar lucrurile s-au schimbat după venirea tehnicianului de la FC Brașov. Isăilă a optat pentru sistemul pe care îl folosea și la echipa de sub Tâmpa.

Concordia Chiajna
Marea noutate de la echipă nu este vreun jucător, ci sistemul de joc, mult schimbat față de cel din tur, când Concordia a jucat cea mai mare parte a timpului în 4-2-3-1. Principalul vizat de modificare a fost Ilie Iordache, care a fost mutat de antrenorul Reghecampf în centrul liniei mediene, chiar dacă acesta s-a consacrat ca mijlocaș stânga.

CS Mioveni
La fel ca și formația din Chiajna, argeșenii și-au schimbat sistemul de joc o dată cu aducerea unui nou tehnician, Marian Pană, dar mai ales o dată cu plecarea lui Dică. Totuși, modificarea nu a fost una atât de pronunțată, având în vedere că în cea mai mare parte a sezonului ultima clasată a jucat în formula 4-4-1-1, cu Dică în rol de vârf retras.

1-4-3-3

CFR Cluj
Jorge Costa i-a readus pe ardeleni în lupta pentru titlu prin implementarea unui sistem de joc ofensiv, care le-a scos în evidență calitățile lui Sougou și Bastos. „Aripile” clujenilor au contribuit în mare măsură la poziția secundă ocupată (au marcat opt goluri împreună), dar au fost ajutați și de Weldon, golgheterul echipei cu șapte goluri marcate. Un alt punct forte al CFR-ului este închizătorul Gabi Mureșan, care asemenea lui Kone de la Dinamo, ajută foarte mult linia defensivă.

Rapid București
Giuleștenii au abordat partidele amicale din Antalya în aceeași așezare tactică pe care Răzvan Lucescu a folosit-o și în turul campionatului. Rapidul are în față un singur vârf , dar acesta este susținut foarte bine de mijlocașii de bandă. Aceștia sunt poziționați pe banda opusă piciorului de șut, tocmai pentru a pătrunde spre centru ca să finalizeze, în loc să furnizeze centrări în fața porții. De aceea, Deac care este stângaci s-a remarcat ca mijlocaș dreapta, în timp ce Romeo Surdu și Mihai Roman (ambii dreptaci) se luptă pentru un loc în banda stângă.

Pandurii Târgu-Jiu
Cea mai frumoasă surpriză a turului de campionat, echipa gorjeană își datorează locul șase din clasament filosofiei antrenorului Petre Grigoraș, care este cunoscut drept un tehnician care preferă să atace. Acest detaliu o situează pe Pandurii pe locul patru în topul celor mai bune atacuri din România, cu 28 de goluri marcate, mai mult decât echipe mai bine cotate precum Steaua sau FC Vaslui.

1-4-2-3-1

Oțelul Galați
Cea mai defensivă așezare este folosită în continuare de campioana en-titre a României. Dorinel Munteanu este recunoscut pentru abilitatea de a câștiga meciurile cu 1-0, el înregistrând peste 20 astfel de victorii în mandatul său pe banca gălățenilor. În plus, Oțelul, deși este pe locul cinci, a marcat doar 17 goluri, la fel ca și Sportul Studențesc, echipă situată pe poziția a 16-a! Diferența este că echipa de la malul Dunării are a doua apărare din Liga I, la egalitate cu Steaua și CFR Cluj (14 goluri primite), fiind depășită doar de liderul Dinamo (10 goluri primite).

Gaz Metan Mediaș

În ciuda faptului că medieșenii evoluează de cele mai multe ori în aceeași formulă, ei nu pot fi catalogați sub nicio formă o echipă defensivă, judecând după golaverajul pe care îl au după 18 etape: 26-31! De altfel, în prima partidă de verificare din 2012, 0-0 cu Dila Gori, Cristi Pustai a folosit aceeași formulă, dar în rolul de mijlocaș central a jucat Bawab, care de cele mai multe ori a evoluat în atac.

Petrolul Ploiești
Echipa pregătită de Vivi Răchită completează triunghiul celor care abordează această tactică. „Lupii galbeni” respectă tiparul acestei așezări și se numără printre cele mai defensive echipe ale Ligii I, raportat la locul pe care îl ocupă în clasament. În plus, linia ofensivă a Petrolului nu a funcționat prea bine în acest debut de an, ploieștenii pierzând primele două meciuri din Antalya fără a reuși să marcheze (0-1 cu Uzbekistan și 0-2 cu Qarabag).

1-3-4-3

Voința Sibiu
Sibienii folosesc cea mai interesantă tactică din acest sezon al Ligii I, așezarea lor fiind considerată una demodată, dar pe care totuși au adoptat-o nume grele ale fotbalului european precum Barcelona sau Napoli. Formula a fost folosită și de Rapid în sezonul 2005-2006, când echipa antrenată tot de Răzvan Lucescu a atins sferturile Cupei UEFA. În ciuda acestui fapt, Voința are cel mai slab atac din Liga I (12 goluri), dar reușește să impresioneze în amicalele din Antalya: 0-0 cu Lechia Gdansk, 1-0 cu România U20 și 4-0 cu Khazar Lankaran.

1-4-3-1-2

Universitatea Cluj
Chiar dacă Ionuț Badea a fost antrenorul clujenilor și în tur, tactica nu va mai rămâne aceeași ca în primele 18 etape ale campionatului. Tehnicianul a optat să schimbe sistemul 4-3-3, cu un 4-3-1-2 mai ofensiv, pentru ca pe teren să poată fi simultan cei doi golgheteri ai „șepcilor roșii”, Claudiu Niculescu și Tony. Apoi, în spatele lor va fi mutat Adrian Cristea, considerându-se că „Prințul” poate da un randament mai bun în centru decât în banda dreaptă, poziție pe care a ocupat-o în prima parte a sezonului.

1-4-4-1-1

Ceahlăul
Una dintre surprizele plăcute ale acestei ediții de Liga I, nemțenii au folosit adesea o așezare de 4-4-1-1, cu Cristinel Gafița în poziția de vârf împins. Rezultatele bune ale nemțenilor (locul 10, din postura de nou-promovată) se datorează în bună măsură flexibilității sistemului, care se poate transforma oricând în 4-2-3-1, prin retragerea lui Achim la mijlocul terenului.

1-4-1-4-1

FC Vaslui
În tur, moldovenii au jucat fie în așezarea 4-2-3-1, fie în 4-1-4-1, iar lucrurile ar putea rămâne la fel, deși pe banca tehnică Viorel Hizo a fost înlocuit cu Augusto Inacio. Chiar dacă a declarat că preferă sistemul 4-2-3-1, portughezul a utilizat în primul meci amical a doua formulă menționată. N’Doye a fost desemnat să „închidă” mijlocul terenului, în timp ce principala noutate a reprezentat-o trecerea lui Adailton în centru, lângă Wesley, pe banda dreaptă fiind titularizat Gheorghiu. În plus, Inacio a ales să-l testeze pe partea stângă pe Popovici, chiar dacă pe acest post om de bază rămâne Sânmărtean.

Astra Ploiești
De-a lungul sezonului, prahovenii au abordat mai multe sisteme, datorită faptului că pe banca tehnică s-au succedat Selymeș și Șumudică. Totuși cea mai folosită așezare a fost 4-2-3-1, cu Fatai folosit cel mai des ca singur vârf. Acum, o dată cu sosirea lui Toni Conceicao ca antrenor și cu plecarea închizătorului N’Doye, astralii au abordat perioada de pregătire într-un sistem cu un singur mijlocaș defensiv, japonezul Seto.

Sistemul 4-4-2 este unul dintre cele mai complexe sisteme din câte se folosesc, pentru că asigură un echilibru între toate fazele jocului. E un sistem foarte popular

Dan Apolzan, șeful Școlii de Antrenori

Ca antrenor, faci un sistem de joc în funcție de jucătorii pe care îi ai, nu așa cum vrei tu. 4-4-2 și 4-3-3 sunt sistemele cele mai folosite de-a lungul timpului
Dan Apolzan, șeful Școlii de Antrenori

De la început mi s-a părut că sistemul 4-4-2 e cel mai bun pentru Dinamo
Liviu Ciobotariu, antrenor Dinamo

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Scoțienii au văzut ce a făcut Clement cu Ianis Hagi și au rămas perplecși: „Găsiți voi explicația”
Scoțienii au văzut ce a făcut Clement cu Ianis Hagi și au rămas perplecși: „Găsiți voi explicația”
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
Fotbalistul care refuză să se transfere la FCSB! Florin Tănase ştie motivul: “Nu vrea să-l supere, e o altă situaţie”
Fotbalistul care refuză să se transfere la FCSB! Florin Tănase ştie motivul: “Nu vrea să-l supere, e o altă situaţie”
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
"Ţeapa" luată de o femeie după ce a plătit 400 de lei să rezerve un penthouse de Revelion
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat:
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×