Derby-ul cu numărul 123 dintre Dinamo și Steaua va avea loc duminică pe stadionul din șoseaua Ștefan cel Mare. Ca de fiecare data, Jandarmeria va trebui să suplimenteze numărul oamenilor ce asigură ordinea, cunoscută fiind rivalitatea dintre suporterii celor două formații. De-a lungul istoriei, au existat meciuri în care miza a fost mai mare ca la un derby obișnuit.
1) Incendierea peluzei din Ghencea – 10 mai 1997 Meciul Steaua-Dinamo 3-1, din 10 mai 1997 este sărbătorit în fiecare an de suporterii „câinilor”. Dinamoviștii au dat foc peluzei din Ghencea, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. La acel meci, unul dintre tușieri a fost Valeriu Argăseală, acum responsabil „pe partea economică” la Steaua.
2) Suporteri împușcați în 2006 Derby-ul Dinamo – Steaua din 20 septembrie 2006, câștigat de gazde cu 1-0 prin golul lui Dennis Șerban din minutul 90+1, a fost unul dintre cele mai tensionate din istoria confruntărilor directe. Fanii celor două echipe s-au luat la bătaie cu jandarmii, care au răspuns cu o violență ieșită din comun. Pe lângă gaze lacrimogene și alte arme, forțele de ordine au primit ordin să tragă în steliști cu gloanțe de cauciuc și alice.
„Este inadmisibil. Nu cred că își putea imagina cineva că în anul 2006 forțele de ordine pot comite aproape un genocid: suporteri împușcați, maltratați, femei nevinovate bătute cu bestialitate. Sunt pline spitalele de suporteri steliști”, a spus managerul de atunci al roș-albaștrilor, Mihai Stoica.
3) Finala Cupei României din 1988 Probabil cea mai controversată finală de cupă din istoria competiției. Meciul din 1988 reprezenta pentru Steaua și Dinamo un fel de moment al adevărului, după ce roș-albii se impuseseră în 1986, iar roș-albastrii în 1987. Marele duel a intrat în istorie chiar la ultimele secvențe. În minutul 90, la scorul de 1-1, Gabi Balint a înscris pentru Steaua, însă tușierul George Ionescu a ridicat steagul, iar centralul Radu Petrescu s-a conformat și a indicat ofsaid. Jucătorii antrenați de Anghel Iordănescu l-au bătut măr pe tușier, apoi au ieșit de pe teren la semnul lui Valentin Ceaușescu.
Arbitrul de linie lovit de steliști, George Ionescu, a povestit pentru ProSport cine a dat, de fapt, ordinul că Steaua să plece la cabine: Vadim Tudor! „Tribunul”, stelist declarat și, la acea vreme, poet de curte al familiei care teroriza România, a confirmat și, mai mult decât atât, a explicat situația: „Le-am zis lui Valentin și lui Ilie Ceaușescu: «Daca nu scoateți echipă de pe teren, or să ne fure hoții ăștia de securiști toată viață!»”.
4) „Ziua dreptății” – 4 mai 2008 Steaua era pe primul loc, iar cu un singur punct ar fi câștigat titlul de campioană. Chiar în „Ștefan cel Mare”! Înainte de meci au fost lansate zvonuri, reale sau nu, că roș-albastrii ar încerca să mituiască adversara, pe axa Turcu – Becali. De aceea, roș-albii au trebuit să jure în vestiar, pe Biblie, că nu au luat bani din Ghencea, meciul fiind urmărit și de procurorii DNA. Partida a fost memorabilă: Dinamo, care în clasament se zbătea între locu 4 și 6, s-a impus detașat, mai clar decât scorul de 2-1, de pe tabelă, beneficiind de ziua de grație a lui Florin Bratu, care a reușit un gol și o pasă de gol și a brevetat „mitraliera”, imitând după gol o mitralieră care împroșca gloanțe înspre peluză stelistă.
În acel sezon, Steaua a fost protagonista altui mare scandal – „Valiza”, când DNA a confiscat suma de 1.700.000 de euro de la oamenii lui Becali.
5) Cea mai mare diferență de scor din istorie: Steaua-Dinamo 5-0! Meciul a avut loc în 4 aprilie 1998, iar pe banca Stelei se afla Mihai Stoichiță. Golurile Stelei au fost înscrise de Dănciulescu (2), Ciocoiu, Rotariu și Denis Șerban. Este cea mai mare diferență de scor dintre cele două formații.
Dinamo-Steaua, duminică de la 20:30 LIVE TEXT pe www.prosport.ro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER