Astăzi, la Nyon, de la ora 13:00, au loc tragerile la sorți pentru turul întâi și turul doi preliminar al Champions League. Campioana României, CFR Cluj, va fi în urna echipelor care nu sunt capi de serie în turul doi preliminar și își va afla posibilul adversar. Posibil, pentru că opt din cei zece potențiali adversari ai clujenilor vor avea de trecut peste meciurile din primul tur.
În actualul sezon al Champions League, UEFA permite tuturor echipelor eliminate din prima competiție inter-cluburi să-și continue drumul în Europa League, indiferent de faza preliminară a competiției în care sunt eliminate. De asemnea, echipele campioane care nu sunt calificate direct în grupe se vor întâlni doar între ele. Pentru turul doi preliminar, unde va juca CFR, UEFA a împărțit echipele în două urne de câte zece formații, în funcție de coeficientul fiecăreia. Fiecare echipă din urna capilor de serie va fi împerecheată cu o formație din urna formațiilor care nu sunt capi de serie.
Astfel, CFR se va duela cu una din cele mai bune zece echipe prezente în această fază a competiției. Clujenii pot avea noroc să evite una dintre favorite, în cazul în care aceasta este eliminată în turul întâi preliminar. Adversara care elimină un cap de serie va prelua coeficientul acesteia la tragerea la sorți pentru turul următor.
Adversarii de evitat: Celtic, Ludogorets, Dinamo Zagreb
Primul dezavantaj al CFR-ului este că adversarii pe care îi poate întâlni au experiența recentă a grupelor din Champions League sau Europa League. Sunt adversari extrem de dificili, adversari de valoare medie și adversari accesibili pentru clujeni.
Din prima categorie face parte și Ludogorets. Echipa românilor Keșeru, Moți și Dragoș Grigore a ajuns în sezonul precedent până în primăvara Europa League, are mai mulți brazilieni de o bună calitate și a jucat în grupele Champions League de două ori în ultimii 4 ani.
Celtic pare cel mai greu adversar pe care îl pot întâlni clujenii. Echipa numărul unu a Scoției este cea mai bine cotată din urnă, cu o valoare estimată a lotului de aproape 60 de milioane de euro. Scoțienii au jucători prezenți la Mondial, cumsunt Lustig, Boyata sau Rogic, se bazează pe vârful naționalei lor, Griffiths și mai au în atac fotbaliști cu cote importante ca Dembele sau Sinclair.
Al treilea adversar de evitat este Dinamo Zagreb. Croații păstrează jucători foarte bine cotați în Europa, cu toate că și-au vândut vedetele în această vară: Coric, plecat la AS Roma și Sosa, cumpărat de Stuttgart. Fundașul Benkovic, cel mai bine cotat jucător din această fază a competiției (11 milioane de euro) și golgheterul algerian Soudani sunt doi dintre cei mai importanți jucători.
Adversari cu valoare apropiată
Sunt mai mulți adversari cu care clujenii se pot lupta pentru calificare cu șanse relativ egale, al o primă vedere.
APOEL Nicosia, echipa care a eliminat Viitorul în sezonul trecut este una dintre aceste formații, cu toate că ciprioții au fost prezenți în grupe în precedenta stagiune. Legia Varșovia, echipa fostului atacant al lui Șahtior, Eduardo, pare un adversar mai facil. În această categorie intră și echipele din Azerbaijan și Kazakhstan, Qatabag și Astana. Două echipe cu bugete foarte mari, prezente în grupele Champions League sau Europa League în sezonul trecut, dar fără jucători foarte importanți. Dintre cele două, Qarabag pare un adversar mai facil, campioana din Azerbaijan nereușind să-și păstreze în întregime echipa de bază din sezonul precedent, când a jucat în Champions League cu Chelsea, AS Roma și Atletico Madrid.
Un adversar mai pe măsura CFR-ului pare și BATE Borisov, cu toate că bielorușii au fost prezenți în grupele Europa League în sezonul trecut, iar în ultimii 10 ani au jucat de 5 ori în faza grupelor Champions League. Hleb rămâne cel mai cunoscut nume din echipă, chiar dacă fostul jucător de la Barcelona a ajuns la 37 de ani.
Adversari ușori
În categoria adversarilor cu care CFR ar fi norocoasă să joace sunt Sheriff Tiraspol și Malmo. Campioana Moldovei nu a ajuns în grupele Champions League niciodată și are în componență fotbaliști mai slab cotați decât ai CFR-ului. În sezonul trecut al cupelor europene a făcut 9 puncte într-o grupă cu Lokomotiv Moscova, Copenhaga și Zilina.
Malmo este o echipă în cădere, față de anii precedenți. Este campioana sezonului trecut din Suedia, unde se joacă în sistem primăvară-toamnă. În actuala stagiune, Malmo este pe locul 12 în campionat, după ce și-a pierdut mai mulți jucători, printre care golgheterul din anul trecut, plecat în Statele Unite. Fostul internațional, Markus Rosenberg, rămâne vedeta echipei.
Posibilii adversari ai CFR-ului:
Adversari de evitat:
Celtic Glasgow (Scoția) – Valoare lot: 58 milioane de euro – Vedetele echipei: M. Dembele (6 milioane de euro), Sinclair (4,5 milioane de euro), Lustig (3 milioane de euro, internațional suedez), Boyata (2 milioane de euro, internațional belgian), Rogic (2 milioane de euro, internațional australian), Griffiths (3 milioane de euro, internațional scoțian) – Performanțe în Champions League: câștigătoare în 1967, finalistă în 1970
Ludogorets Razgrad (Bulgaria) – Valoare lot: 50 milioane de euro (conform transfermarkt.de) – Vedetele echipei: Keșeru (3,5 milioane euro, golgheterul campionatului), Vura (5 milioane euro), Natanael (4 milioane euro), Dragoș Grigore – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2014-2015, 2016-2017)
Dinamo Zagreb (Croația) – Valoare lot: 48 milioane euro – Vedetele echipei: Soudani (golgheter, 3,75 milioane euro), Dani Olmo (al doilea golgheter, 3,5 milioane euro), Filip Benkovic (11 milioane euro), Livakovic (1,5 milioane euro, internațional croat – Performanțe în Champions League: faza grupelor (ultima dată în 2016-2017)
Adversarii medii:
APOEL Nicosia (Cipru) – Valoare lot: 23 milioane de euro – Vedetele echipei: Pote (700.000 euro al doilea golgheter), Zahid (2 milioane euro, al treilea golgheter), Carlao (600.000 de euro, împrumutat de la AC Torino) – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2017-2018)
Legia Varșovia (Polonia) – Valoarea lot: 23 milioane de euro – Vedetele echipei: Eduardo (1,5 milioane de euro), Niezgoda (800.000 euro, golgheterul echipei), Pazdan (2 milioane de euro, internațional polonez) – Performanțe în Champions League: semifinalistă (1970), faza grupelor (2016)
Astana (Kazahstan) – Valoare lot: 18 milioane de euro – Vedetele echipei: Twumasi (2 milioane de euro, golgheterul echipei), Tomasov (1,7 milioane de euro, al doilea gogheter), Kleinheisler (750.000 de euro, interanțional maghiar) – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2015-2016)
Qarabag (Azerbaijan) – Valoare lot: 14,95 milioane de euro – Vedetele echipei: Dani Quintana (1 milion de euro, al doilea golgheter al echipei), Richard Almeida (1,5 milioane euro, internațional azer naturalizat), Michel (900.000 de euro) – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2017-2018)
Bate Borisov (Belarus) – Valoare lot: 14,45 milioane euro – Vedetele echipei: Gordejchuk (2,2 milioane de euro, golhgeterul echipei), Hleb (200.000 de euro, veteranul echipei) – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2008-2009, 2011-2012, 2012-2013, 2014-2015, 2015-2016)
Adversari ușori:
Sheriff Tiraspol (Moldova) – Valoare lot: 10,4 milioane euro – Vedetele echipei: Kamara (golgheterul echipei 250.000 euro), Badibanga (1 milion de euro), Gerson Rodriguez (250.000 euro) – Fără performanțe notabile în Champions League
Malmo (Suedia) – Valoare lot: 13,8 milioane euro – Vedetele echipei: Rosenberg (700.000 euro), L. Nielsen (1,5 milioane euro, internațional danez) – Performanțe în Champions League: faza grupelor (2015-2016)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER