Începe nebunia!** Așa vor arăta CFR, Vaslui, Steaua, Dinamo și Rapid în noul sezon! ANALIZA cluburilor care se luptă la titlu
Când am încercat să anticipăm, am fost foarte aproape, dar nu ne-a ieșit. Am făcut-o în sezonul 2008-2009, atunci când toate informațiile oficiale (transferuri, bugete etc), dar mai ales neoficiale (culisele), o dădeau pe Dinamo drept principală favorită la campionat. Am fost foarte aproape, după cum am mai spus, cam la trei-patru etape distanță. Asta pentru că echipa de atunci a lui Rednic s-a împiedicat la Urziceni (0-1) și apoi a pierdut cu Brașovul (0-2) acasă, pentru ca trupa lui Dan Petrescu și Mihai Stoica să producă surpriza finală. Prin urmare, am încercat, dar nu ne-a ieșit. A fost o lecție. Care ne-a spus clar că în Liga lui Mitică lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, cu rapiditatea cu care șeful Ligii își schimbă grimasele atunci când televiziunile îi iau interviuri. O lecție care a mai scos în evidență un adevăr nespus: în fotbalul nostru ierarhiile se decid și se desfac indiferent de argumentele sportive, că spectacolul în sine nu contează decât un tur de campionat, după care apar cooperativele reloaded, sub o nouă înfățișare și la fel de perverse ca o cotă bună la ceas de seară.
Prin urmare, nu ne mai avântăm în pronosticuri. Dar asta nu înseamnă că vom dormi când vom vedea un blat sau că nu vom scrie când celebra deja „doi pauză, unu final” va fi clară ca lumina zilei. Până atunci, mergem pe prezumția de nevinovăție, de dragul jocului și al vostru, al fanilor. Alegem să scriem despre fotbalul care încă ne mai face să sperăm, să ne bucurăm, să plângem. Așadar, despre cine se va bate la campionat în sezonul viitor exclusiv pe criterii sportive. Noi am identificat cinci candidate, dar lista rămâne deschisă. Vezi exemplele Unirea Urziceni (2009) și Oțelul Galați (2011). Dar să le luăm pe rând.
CFR CLUJ
Rămâne o candidată serioasă, măcar din două considerente: e campioana en-titre și e fidelă strategiei care i-a adus până acum trei titluri de campioană. E adevărat că nu a convins nici în amicale, nici în Supercupa pierdută la penalty-uri cu Dinamo (4-6), ori că Andone nu a reușit încă să închege o echipă, dar forța ei rămâne. Are jucători buni, experimentați, o conducere abilă, puternică și, deloc de neglijat, influentă. Ca program, echipa din Gruia pare avantajată. Problema vine atunci când discutăm de grupele Ligii Campionilor, dacă va ajunge acolo. Pentru că istoria recentă spune că CFR nu poate face față pe două fronturi, deși cam în fiecare an a transferat bine, atât numeric, cât și valoric.
Felgueiras – Pinto, Cadu, Maftei, Sepsi – Deac, Mureșan, Vass, Valente – Sougou, Kapetanos
VASLUI
16 jucători transferați în Moldova până la închiderea acestei ediții. Infernal de mult într-o logică simplă, dar ceva normal pentru cei de acolo. Explicația e simplă, din punctul lor de vedere, iar eu, personal, tind să le dau dreptate: dacă sezonul trecut, Vasluiul a jucat foarte bine cu o echipă în care au fost rulați doar 14-15 jucători din cauza interdicției la transferuri, atunci, în campionatul ce stă să înceapă, trupa lui Porumboiu s-a întărit serios. Adică a creat concurență pe posturi, pe scheletul vechii echipe, ceea ce s-ar putea să le iasă! Asta depinde mult de antrenor, de Șumudică practic, aflat și el în fața examenului de maturitate în această meserie. La Rapid n-a avut echipa pe care a vrut-o, la Astra ori Brașov n-au vrut alții, dar la Vaslui n-ar avea nicio scuză.
Coman – Milanov, Celeban, Varela, Sălăgeanu – N’Doye, Caue – Antal, Wesley, Sânmărtean – Temwanjera
Reghecampf a impresionat prin metodele de pregătire, dar nu știm încă dacă și jucătorii Stelei au aceeași părere. Amicalul cu Litex (3-0) e irelevant. Problema lor rămâne indisciplina din cadrul lotului și modul în care antrenorul va ști să gestioneze problema, în condițiile în care patronul și managerul general au păreri diferite de ale lui. Steaua are un lot ok, teoretic mai slab ca cel de anul trecut, dar practic cu certe perspective. Altele sunt problemele acolo de ani buni. Adică cam de atât timp de când Steaua nu a mai câștigat un campionat.
Tătărușanu – Dumitraș, Chiricheș, Gardoș, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Chipciu, Rusescu, Tănase – Rocha
DINAMO
Iepurele CFR-ului sezonul trecut, Dinamo are o poziție de așteptare și acum. Șefii vor o altfel de abordare pentru noul sezon, pe care îl atacă și cu o echipă ce îmbină experiența cu tinerețea. Bonetti pare garanția unui sezon de succes, dar e de văzut în ce măsură va avea răbdare până la final.
Bălgrădean – Nica, Luchin, Grigore, Pulhac – Issa Ba, Boubacar, Munteanu – Curtean, Niculae, Alexe
RAPID
Copos a lăsat mulți jucători să plece, aducând și mai mulți. L-a convins pe Sabău că se poate face performanță, dar a dat-o în bară cu cantonamentul ploios din Scoția. Ca în fiecare an, în Giulești plouă cu promisiuni. Rămâne de văzut decontul de la final, dar Rapid are șansa ei, ca în fiecare sezon. Totul e să nu se mai împiedice singură.
Albuț – Rui Duarte, M. Constantin, Abrudan, Bozovic – Roman, Teixeira, Grigore, Milisavljevic – Ilijoski, Pancu
Astăzi va începe a 95-a ediție de campionat, din care a 75-a în sistem divizionar
Este al 33-lea sezon când primul eșalon cuprinde 18 echipe, fiind de departe cea mai des întâlnită structură
Un top 5 al antrenorilor activi în funcție de meciurile acumulate în L1: 1. Ioan Andone (CFR Cluj) 426; 2. Marian Bondrea (CS Turnu Severin) 286; 3. Petre Grigoraș (Pandurii) 274; 4. Mircea Rednic (Petrolul) 229; 5. Ovidiu Sabău (Rapid) 215
Din cele 18, doar șase au cucerit vreodată titlul: CFR Cluj, Dinamo, Oțelul, Petrolul, Rapid și Steaua
Trei echipe debutează pe prima scenă: CSMS Iași, Viitorul Constanța și CS Turnu Severin
Va fi al 16-lea sezon care cuprinde numai trei echipe bucureștene (cele mai multe au fost cu patru echipe din Capitală, în 36 de sezoane)
Dintre jucătorii activi în sezonul ce va începe, un top 5 al prezențelor arată astfel: 1. Ionel Dănciulescu (Dinamo) 483; 2. Sergiu Costin (Oțelul) 318; 3. Ștefan Grigorie (Rapid) 288; 4. Mugurel Buga (FC Brașov) 284; 5. Vasile Maftei (CFR Cluj) 274.
Un top 5 al marcatorilor se prezintă astfel: Ionel Dănciulescu (Dinamo) 207; 2. Nicolae Dică (Viitorul) 93; 3. Marius Niculae (Dinamo) 82; 4. Mugurel Buga (FC Brașov) 68; 5. Daniel Pancu (Rapid) 67
„Dinamo e bine organizată în teren, s-ar putea să producă surpriza. Steaua, CFR și Vaslui au cele mai mari șanse, totuși, la campionat„
Dan Petrescu, antrenor Kuban Krasnodar