Românii sunt bucuroși că sunt foarte aproape de inaugurarea a două stadioane ultramoderne și astfel vom intra în rând cu lumea civilizată a sportului rege. Totuși, după ce National Arena are nevoie de mai multe modificări pentru a găzdui meciuri de Liga Campionilor, se pare că și Cluj Arena se confruntă cu ceva probleme.
Un grup de arhitecți clujeni au depus dosarul de autorizare a stadionului Cluj Arena la Curtea Europeană a Dreputrilor Omului de la Strabourg. Avocatul Călin Stegăroiu a declarat pentru Libertatea că în cererea adresată magistraților europeni se arată faptul că, în țară, petenților li s-a respins dreptul la judecată, în contradicție cu legile europene și românești. Arhitecții au contestat autorizația de construcție semnată de fostul primar Emil Boc, la data de 7 ianuarie 2009, indicând instanței mai multe pretinse încălcări ale legilor de reglementare a disciplinei în construcții.
Unul dintre cele mai importante puncte contestate de arhitecți se leagă de numărul locurilor de parcare amenajate pentru stadion, care conform normelor locale în vigoare ar fi trebuit să ajungă la 6.000 (un loc de parcare la 5 persoane, pentru un stadion de 30.000 de locuri). În documentația inițială pentru autorizare, la stadion figurau doar 155 de locuri de parcare. Prin documente ulterioare, numărul acestora se ridica, pe hârtie, la circa 1.000. Azi, autoritățile locale și județene susțin că dețin aproape 2.000 de locuri de parcare, dar se bazează pe alte locații din apropiere, condiționate de lipsa activităților sportive la sălile cu teren acoperit, la aceleași date cu stadionul.
„CEDO ar putea cere rejudecarea dosarului și este posibil să se ajungă la anularea autorizației de construcție, cu posibilă finalitate, inclusiv demolarea arenei sau reautorizarea construcției”, susține avocatul Călin Stegăroiu pentru Libertatea.
Autoritățile clujene sunt acuzate și de faptul că au emis autorizația de construcție în lipsa reglementărilor urbanistice, planul zonal fiind realizat ulterior. Nu ar fi respectată zona de protecție a Parcului Central, considerat monument istoric, au fost amputați mai mulți arbori protejați și s-au evitat dezbaterile publice privind oportunitatea amplasării arenei în această locație.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER