În România se investesc bani grei în fotbal. Drepturile de televizare a Ligii I au fost cumpărate cu peste 100 de milioane de euro, an de an sunt numeroși sponsori care plătesc sume "frumușele" pentru a avea numele societății înscris pe echipamentul de joc al unei formații din campionatul intern, chiar și salariile fotbaliștilor au ajuns la sume colosale (Lobonț încasează la Dinamo 600.000 de euro pe sezon). Cu toate aceste eforturi, stadioanele din Liga I sunt mai mereu golașe, doar la derby-urile de tradiție putând să ne bucurăm de arene "pline ochi".
Â
Chiar dacăƒ toatăƒ lumea se "bate cu pumnul în piept" căƒ fotbalul a devenit un fenomen social făƒrăƒ de care nu se poate trăƒi, chiar dacăƒ fanii echipelor se dueleazăƒ cum pot șŸi pe unde pot, Liga I nu a beneficiat de spectacol în tribune, lumea preferând să se delecteze în alte părți cu prestațiile favoriților, mai puțin în interiorul arenelor sportive.
VEZI AICI CE CREDE DUMITRU DRAGOMIR DESPRE LIPSA FANILOR DE PE STADIOANE
Statistica ProSport arată că "asistența" la duelurile din Liga lui Mitică este în scădere față de sezonul trecut, ajungând la o medie de 5.626 spectatorori la un meci de fotbal. Cu cea mai mare prezență pe stadion se poate lăuda Steaua, care în meciurile disputate în Ghencea a avut o medie de 11.106 fani prezenți să urmărească live prestația favoriților. Cu toate acestea, nu este un lucru îmbucurător, având în vedere că stadionul "roș-albaștrilor" are o capapcitate de 28.000 de locuri, ceea ce indică faptul că nici măcar jumătate din acesta nu a fost plin la meciurile celei mai titrate echipe din țară. La polul opus se situează Farul Constanța, care deși dispune de un stadion de 20.000 de locuri, arenă preferată în ultimul timp de Victor Pițurcă pentru disputarea partidelor naționalei României de fotbal, a avut în acest sezon o medie a spectatorilor de-a dreptul hilară, numai 2.218 de oameni sinchisindu-se să petreacă 90 de minute urmărindu-și favoriții.
Aceastăƒ statisticăƒ nu este deloc îmbucurătoare dacăƒ ne gândim că la un meci de baseball în Japonia asistă în medie 25.000 de fani, de 5 ori mai mult decât în campionatul intern. Numărul de fani care se prezintă în medie pe toate cele 9 arene din Liga I, în timpul unei etape: 50.641 de spectatori, aproximativ jumătate din asistența de pe "Camp Nou" la un meci al Barcelonei, care are mereu 98.800 de fani ce încurajează formația catalană.
Alte competiții din lume care depășesc Liga lui Mitică la numărul de spectatori sunt.
– Liga a patra din Anglia cu 17.022 fani / etapă
– Major League Soccer USA – 16.460 fani / etapă
– Koreea Baseball League – 10.416 fani / etapă
– Liga de Motociclism din Polonia – 9.565 fani / etapă
– Liga a treia din Germania – 6.200 fani / etapă
– Liga începătorilor de Baseball din USA – 5.840 fani / etapă
ProSport te provoacă la o dezbatere! Tu de ce nu mergi pe stadion? Scrie-ți mai jos părerea!
statistică de Răzvan Toma
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER