Moartea tragică a dinamovistului Patrick Ekeng (26 ani) are o mulțime de elemente comune cu un alt deces petrecut în fotbalul românesc. Nu ne referim la dispariția în anul 2000 a celuilalt jucător al clubului Dinamo, Cătălin Hîldan, ci la moartea lui Ștefan Vrăbioru (23 ani).
Pe 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid – Astra, fotbalistul echipei, pe atunci, ploieștene, intrat pe gazon de 13 minute, s-a prăbușit pe gazon, apoi, în drum spre spital, avea să moară. Coincidențele ar fi că cei doi jucători, Vrăbioru și Ekeng, au decedat în urma unor meciuri de Liga 1, căzuți pe gazon în aceeași perioadă de timp și aproape același loc, după ce ambii abia intraseră pe teren și apoi nu au fost tratați medical corespunzător. Mai mult, toate aceste elemente comune petrecute la meciurile din Giulești și „Ștefan cel Mare”, ce aveau să ducă la o tragedie, au fost trăite de pe margine de același om, Ioan Onicaș.
În anul 1999, Ioan Onicaș era arbitru asistent la partida Rapid București – Astra Ploiești. Era minutul 68, Ștefan Vrăbioru se prăbușea undeva în apropierea sa. Trimis de urgență la spital, jucătorul Astrei în vârstă de 23 de ani deceda pe drum, după o hemoragie internă. Vineri seară, după 17 ani de la decesul lui Vrăbioru, Onicaș a fost martorul altei tragedii. Acum, în calitate de observator de arbitri la jocul Dinamo București – Viitorul Constanța, fostul purtător al ecusonului FIFA era în tribună când Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon și avea să piardă lupta pentru viața sa.
Neputincios, Ioan Onicaș (foto mic) a urmărit cu groază toate momentele tragice petrecute în „Ștefan cel Mare”, a văzut cum jucătorul din Camerun a căzut, a primit îngrijiri, a fost urcat în ambulanță, dar a trăit dramatic și finalul de joc, când jucătorii de la Dinamo, membrii staff-urilor, copiii pe gazon, chiar spectatorii plângeau în așteptarea verdictului de la spitalul din vecinătate. Din păcate, veștile au fost groaznice, deoarece Ekeng a avut aceeași soartă ca și Vrăbioru sau Cătălin Hîldan.
„Acum 17 ani am fost prezent în calitate de arbitru la tragedia din Giulești, când Vrăbioru a decedat în urma unui joc de fotbal, iar acum circumstanțele s-au repetat. Condițiile au fost aproape identice, deoarece și atunci Vrăbioru jucase foarte puțin, sub un sfert de oră. E o coincidență stranie, deoarece locul în care ei se aflau poziționați pe teren, dar și minutul tragediei, au fost același!? În anul 1999, la început nu am știut gravitatea problemelor jucătorului. Acum a fost altfel. A fost un adevărat șoc să îl văd pe Ekeng cum se prăbușește, în timp ce toți din jur solicitau ajutor. După meci, am coborât din tribună și când am mers pe teren am fost un adevărat șoc să văd cum de la copiii de mingi și până la oamenii maturi, cu toții plângeau în hohote. Toată lumea a fost marcată de cele întâmplate, jucătorii erau cu lacrimi în ochi, dar și spectatorii din tribună erau șocați. Toți dinamoviștii erau cu capetele plecate, așteptând un semnal despre starea de sănătate a lui Ekeng. La vestiare a fost o stare de neliniște, iar la un moment dat se spunea că Ekeng și-a revenit, apoi că starea s-a agravat, iar mai apoi să vină crunta veste, cea a decesului. Nu pot descrie în cuvinte atmosfera, a fost o tragedie fără margini, greu de suportat”, a spus, stupefiat, Ioan Onicaș, pentru Sportul sălăjean.
Copiii de mingi plâng în hohote. Tensiunea era mare pe stadionul din „Ștefan cel Mare”. Se așteptau vești despre starea de sănătate a lui Ekeng
Observatorul de arbitri a vrut să precizeze că „centralul” partidei, orădeanul Florin Marcu, și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute în regulamente. „Vreau să subliniez că oficialii jocului au urmat întocmai și și-au îndeplinit atribuțiile conform regulamentului, inclusiv arbitrul, care a observat la timp incidentul și a întrerupt rapid jocul, după ce fotbalistul a căzut la pământ. Acesta a chemat imediat medicul care i-a acordat lui Ekeng primele îngrijiri, iar când acesta a decis că este nevoie de intervenția ambulanței a solicitat intrarea ei pe teren și să preia jucătorul. Din punct de vedere strict al regulamentului, arbitrul jocului și-a îndeplinit atribuțiile. Pe raportul de joc erau trecute trei ambulanțe și doi medici. Consider că nu i se poate imputa nimic arbitrului, deoarece a respectat întocmai toate regulile”, a încheiat Onicaș, care între timp a fost ales în funcția de președinte a Federației de Minifotbal din România.
Dorin Rotariu a fost primul jucător care a sărit în ajutorul lui Patrick Ekeng
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER