Ineficienții de serviciu. Într-un clasament al celor mai puternice campionate din Europa, Liga 1 e codașă la numărul de goluri marcate pe meci. Distanța uriașă față de lider
Din cele mai puternice 24 de campionate ale Europei, Liga 1 a devenit competiția cu cea mai mică medie de goluri pe meci, la aproape o reușită distanță de Olanda, care conduce acest top. Doar 2,28 goluri se înscriu, în medie, pe meci în campionatul condus de Gino Iorgulescu, în timp ce Olanda, media e de 3,06 goluri / meci
- Dinamo e echipa cu cele mai multe goluri pe meci din Liga 1, 2,92. La polul opus e Rapid, care nu are decât 1,70 goluri / meci
- Ultimele trei clasate din topul prezentat sunt Rusia (2,43 goluri / meci), Danemarca (2,33 goluri / meci) și România (2,28 goluri / meci)
De câte ori nu v-ați plictisit teribil vizionând un meci din Liga 1? De câte ori nu ați zappat pe alt post, unde era transmis un meci dintr-un campionat mai puternic, jucat la un ritm care părea din altă lume? De fiecare dată, însă, vorbele rostite de conducătorii fotbalului românesc vă răsunau puternic în cap. Liga 1 e un campionat puternic, echilibrat, spectaculos, care merită din plin sumele astronomice plătite pentru televizare. Adevărul iese la suprafață, însă, destul de ușor. ProSport a realizat o medie a golurilor marcate pe meci în fiecare dintre cele mai puternice 24 de campionate din Europa, iar rezultatul este destul de clar! Liga 1 e codașa acestui top, la distanță destul de mare de top și la aproape 0,4 goluri / meci de campionatele aflate la mijlocul clasamentului.
Memphis Depay e golgheterul campionatului olandez, cu 17 goluri marcate în acest sezon
La o distanță de jumătate de gol pe meci față de campionatele puternice
Astfel, campionatul românesc nu a reușit decât o medie de 2,28 goluri / meci, în condițiile în care cea mai bună echipă în acest clasament, Dinamo, nu are decât o medie de 2,94 goluri / meci. Podiumul formațiilor în meciurile cărora se marchează cele mai multe goluri e completat de Viitorul (2,74 goluri / meci) și Pandurii (2,61 goluri / meci). La polul opus stau ASA Târgu Mureș (1,96 goluri / meci), Oțelul (1,78 goluri / meci) și Rapid (1,70 goluri / meci), în condițiile în care ultimele două clasate nu au decât 9, respectiv 12 goluri marcate în acest sezon.
Care sunt, însă, campionatele cu cele mai puternice ofensive? În fruntea topului e, oarecum așteptat, Olanda, cu 3,06 goluri / meci. Urmează Austria (2,93 goluri / meci), Croația (2,86 goluri / meci), Germania (2,80 goluri / meci) și Belgia (2,78 goluri / meci). Spania (2,57 goluri / meci), Anglia (2,56 goluri / meci) și Italia (2,56 goluri / meci) se află la mijlocul clasamentului, într-un echilibru aproape perfect, care demonstrează atât eficiența ofensivelor din aceste campionate, cât și inteligența tactică a antrenorilor și jucătorilor care evoluează aici. Din „Big 5”, doar Franța face notă discordantă în acest top, cu 2,51 goluri / meci, dar și Ligue 1 e aproape de „rivalele sale”.
Grafică: Costin Grigoraș
În România, golgheterul e fundaș
Dovada faptului că ofensivele din Liga 1 sunt extrem de slabe e și clasamentul golgheterilor. Acesta e dominat, în continuare, de Claudiu Keșeru, cu 12 goluri, chiar dacă fostul atacant al Stelei, care evoluează în acest moment în Qatar, la Al Gharafa, nu a jucat niciun meci din cele șase disputate până acum în retur. Un alt indiciu clar care susține ipoteza de mai sus e poziția secundă în clasamentul golgheterilor pe care se situează Bogdan Mitrea, fundașul stânga al Viitorului. Mitrea a marcat de șapte ori din penalty, a executat excelent și câteva lovituri libere, dar cazul său e unic: evident, fundașii care marchează 11 goluri într-un sezon sunt greu de găsit, însă e la fel de greu de crezut că un apărător poate fi pe locul secund, la doar un singur gol de lider. Bilinski, Tade, Tamuz și Constantinescu, jucătorii care se situează pe locul 3 în acest clasament fie au avut evoluții slabe și ratări imense în retur, fie nu au jucat deloc, israelianul Petrolului fiind accidentat.