Foarte mulți suporteri înțeleg prin procedura de insolvență deschisă de conducerea clubului Rapid, recunoașterea falimentului. Dacă planul de reorganizare va fi realizat întocmai, procedura nu poate duce la o astfel de sentință. Cea mai mare problemă pe care o pot avea cei de la Rapid vine din altă direcție, obținerea licenței. În România, așa cum a mărturisit și șeful Ligii, regulamentele pot fi „driblate”, iar versiunea lansată de președintele LPF, Dumitru Dragormir, că giuleștenii ar putea juca în Liga a III‑ a, nu pare realizabilă prea curând. Elevii pregătiți de Marian Rada primesc însă o lovitură din partea UEFA! În cadrul seminarului anual de pregătire a licențiatorilor au fost prezentate ultimele modificări aduse regulamentelor. Printre ele, cerința ca insolvența să nu permită obținerea dreptului de participare în competițiile organizate de forul european, cel puțin în sezonul 2013-2014, în cazul în care un club va înainta cererea de intrare în insolvență după data de 1 iulie 2012. Cum clubul din Giulești a depus cererea pe 3 decembrie, Rapidul este direct vizat de această regulă. Dacă giuleșteanul rezolvă această situație până la luarea deciziei privind acordarea licenței pentru cupele europene, ceea ce e aprope imposibil, acest drept tot nu va fi acordat, ținându-se cont de precizările regulamentului de fair-play financiar. Astfel, suporterii vor suferi cel mai mult dacă această procedură va atinge perioada maximă, echipa lor riscând să rămână în afara Europei până la patru sezoane!
Sacrificiile salvării
Insolvența propune un plan de „salvare” destul de simplu. Societatea aflată în această procedură va fi nevoită să plătească în fiecare lună o rată din datoriile acumulate până în prezent, stabilită în urma unei eșalonări efectuate de un lichidator. Pe lângă aceste plăți, societatea va trebui să suporte și obligațiile lunare obișnuite (salarii, contribuții la stat etc.). Pentru ca aceste datorii să nu mai crească, în pauza competițională Rapidul va suporta o reconstrucție majoră: vor pleca toți jucătorii cu salarii foarte mari, iar lotul va fi format din fotbaliști tineri. Există posibilitatea ca Rapidul să preia, într-o oarecare măsură, modelul Unirii Urziceni, care a împrumutat mai mulți jucători de la diferite echipe pentru a putea termina sezonul 2010-2011. Ialomițenii nu au sfârșit însă bine, desființându-se la doi ani după ce cucereau primul titlu din istorie și participau în Champions League.
Extras din Informarea publicată de FRF: Cea mai importantă noutate a Regulamentului UEFA de licențiere a cluburilor se referă la intrarea în insolvență a cluburilor. Astfel, dacă un club se afla în procedura de insolvență în ultimele 12 luni, înainte de începerea sezonului pentru care solicită licența, aceasta trebuie refuzată. În speță, dacă un club a intrat în insolvență după data de 1 iunie 2012, i se va refuza licența pentru a participa în competițiile UEFA în sezonul 2013-2014. Precizez că, dacă clubul iese din insolvență până la termenul de luare a deciziilor, licența tot trebuie refuzată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER