INTERVIU | Cârțu dă cărțile pe față și amenință: „Avem o stare de excitare maximă!” Președintele Craiovei explică de ce FCSB e Steaua – „nu e echipa aia care joacă prin cotloane” – și dezvăluie cum l-ar consilia pe Gigi Becali
de Nicu Bădescu
Cu opinia publică încă în dezbatere pe tema „care e echipa adevărată”, Sorin Cârțu a prefațat în stil propriu partida pe care CSU Craiova o va disputa duminică, de la ora 21:00, împotriva celor de la FCSB. Apelând la același discurs special care l-a consacrat, actualul președinte al oltenilor susține că cele două echipe ce se vor înfrunta în derby-ul etapei a 9-a a Ligii 1 au dreptul să fie numite Steaua și Universitatea grație faptului că onorează fanii printr-un fotbal de primă ligă. În plus, fostul jucător și tehnician face și o analiză a „efectului Pițurcă” și susține că nu l-ar refuza pe Gigi Becali dacă acesta i-ar cere sfatul în privința vreunui jucător pe care vrea să-l transfere.
ProSport: Bună ziua, domnule Cârțu! Sau ar trebui să zicem „domn’ președinte”?
(Râde) Da, da…
Trebuie să începem cu asta. După zeci de ani pe gazon, cum v-ați obișnuit să vedeți meciurile din tribună?
E o schimbare majoră, pentru că acum e diferit față de ceea ce simțeam înainte. În primul rând, nu mai sunt responsabil de echipă în aceeași măsură. Nu mai ești așa stresat, nu mai ai responsabilitatea unui obiectiv, a unui joc sau, oricum, e mult mai mică. Ea e preluată de antrenori și jucători și așa e normal.
Apropo, de responsabili, cât contribuie revenirea lui Victor Pițurcă la cârma Craiovei la atmosfera creată în oraș în jurul meciului cu FCSB?
Se simte, într-adevăr, o stare de entuziasm crescândă. Lumea are multă încredere în el și cred că e normal să aibă încredere într-un om ca el. Oamenii speră ca echipa sa aibă rezultate importante sub comanda lui.
„Nimeni nu-l privește pe Piți ca pe un salvator”
De ce credeți cu suporterii nu i-au acordat aceeași încredere și lui Papură?
Pentru că are mare experiență. Internă, internațională, la nivel de echipă națională. Mi se par pertinente speranțele pe care suporterii și le pun în el și toate gândurile optimiste ale fanilor.
Totuși, fanii Craiovei au un spirit fierbinte, credeți că se așteaptă ca el să schimbe ceva major în doar trei săptămâni, câte au trecut de când a venit la echipă?
Nu, nici chiar așa. Nimeni nu-l privește pe Piți ca pe un salvator, ca pe un om care în câteva săptămâni să facă o schimbare radicală. Oricât de bun ai fi, ai nevoie de timp ca să implementezi un sistem, o mentalitate. Două-trei săptămâni sunt prea puține. Dar eu cred că suporterii vor avea răbdare cu el. Au mai multă încredere în Piți decât în Papură pentru că el deja și-a dovedit calitatea incontestabilă de antrenor.
Va fi stadionul plin duminică seara?
Absolut plin! Azi dimineață (n.r. – miercuri) mai erau trei-patru mii de bilete, și alea în zone d-astea ale stadionului, prin colțuri, în înaltul peluzei, pe la cucurigu.
„Vor da de noi într-o stare de excitație maximă”
Considerați că prindeți FCSB într-un moment de declin și că asta va ajuta echipa Craiovei?
Nu, întotdeauna Steaua – Craiova e un meci special. Orgoliile sunt atât de mari încât starea de spirit nu are cum să fie altfel decât la cote înalte. Astea sunt meciurile care ar trebui să le dea încredere jucătorilor, să pună presiune pe ei într-un mod pozitiv. Duminică mă aștept la un adversar crâncen, dar vor da de noi într-o stare de excitație maximă. Va ieși o încleștare pe cinste.
Credeți că spectacolul din tribune se va transmite și pe teren sau vă așteptați la un meci închis?
Nu trebuie ca presiunea să influențeze negativ jucătorii. Presiunea ar trebui să te motiveze. Eu am dat multe goluri importante chiar în meciurile astea mari, cu Dinamo, cu Steaua, în europene. Atmosfera mă ajuta și eram capabil să mă conectez cât mai bine la joc.
Nu ar refuza consilierea lui Gigi Becali
Trebuie să vă întreb și cu Gigi Becali, pentru că se știe că aveți o relație specială. Ați mai vorbit cu el în ultima vreme?
Din 2011, de când am fost acolo, nu cred c-am mai vorbit la telefon. Poate doar așa, să ne salutăm, pe sărite, dar atât.
V-am întrebat pentru că are obiceiul să sune oamenii de fotbal cu experiență pe care îi cunoaște ca să se mai consulte cu ei în privința achizițiilor pe care vrea să le facă…
Dacă îmi dă telefon, eu îi răspund, pentru că îl cunosc de atâția ani și am o relație bună cu el. Putem și să discutăm, și să schimbăm opinii. Nu am vreo reticență în privința asta.
Să revenim la fotbal. Se pot compara derby-urile din 2019 cu cele de pe vremea când jucați și dumneavoastră?
Ha! Ați pierdut mult voi ăștia tineri, nici nu vă dați seama cât. Din păcate, unele meciuri nici măcar nu erau transmise la televizor, deci le vedeau doar cei care veneau la stadion. Iar cele mai multe dintre meciurile televizate nici măcar n-au rămas înregistrate pe undeva. Că atunci să făcea economie la orice și, pe casetele pe care erau meciurile s-a înregistrat apoi altceva și așa s-au pierdut.
„Echipa adevărată e aia care joacă la cel mai înalt nivel, nu prin cotloane”
S-a pus vreodată problema unui meci mai prietenesc pe vremea aceea?
Doamne ferește! Niciodată! Se poate vedea și din statistici. I-am bătut de fiecare dată când i-am prins de bătut. Nu era vreo cumetrie între noi.
Dumneavoastră, personal, ce amintiri aveți de la meciurile cu Steaua din acei ani?
Păi îmi amintesc cu plăcere când, într-un meci, le-am dat patru goluri și am ratat și-un penalty. Am făcut un meci super atunci. Apoi, în ’77, chiar când am câștigat eu primul meu trofeu, i-am bătut în finala Cupei României cu 2-1 și am dat și un gol. Înainte de ’89, când era echipa aia mare a Stelei și era foarte greu să îi învingi, am bătut cu 2-1 pe Ghencea. Îmi aduc aminte că era o zăpadă…
O ultimă chestiune. Folosiți doar apelativul Steaua, deci și dumneavoastră sunteți în tabăra celor care cred că FCSB este Steaua?
Da! Pentru mine asta este Steaua. așa cum și echipa asta e Universitatea. Eu cred că echipa adevărată e aia care joacă la cel mai înalt nivel, în primul eșalon, nu prin cine știe ce cotloane.