Ilie Poenaru (43 de ani) face parte din antrenorii noului val, alături de Mirel Rădoi, Adrian Mutu, Florin Bratu, Bogdan Andone și Nicolae Dică. Academica Clinceni, echipa pe care a promovat-o din eșalonul secund în prima ligă, practică un fotbal spectaculos, marcând foarte multe goluri.
În ultimele 6 meciuri, a pierdut un singur meci, iar sâmbătă a remizat pe propriul teren cu FC Botoșani, 1-1. Cu cel mai mic buget din Liga 1, formația ilfoveană încearcă imposibilul: salvarea de la retrogradare. Acum e pe locul 12, cu 20 de puncte din 21 de partide. Ilie Poenaru are câteva idei clare: disciplină, rigoare și multă muncă. După meciurile de acasă, de pe noua arenă din Clinceni, merge în casa în care s-a născut și a crescut, la 800 de metri de stadion, unde locuiesc acum părinții săi, locul în care își încarcă bateriile pentru următoarele confruntări.
Prosport: Ce face antreorul Ilie Poenaru după un meci disputat la Clinceni?
Ilie Poenaru: Flash-interviuri, o scurtă ședință cu băieții, apoi plec la ai mei care stau la două minute distanță. Foarte aproape de stadion, unde am crescut. Mulți nu știu că eu aici m-am născut și crescut. Iată că acum și antrenez în prima ligă. Nu pot spune că a fost un vis pentru că nu aveam cum să visez așa ceva când eram copil și nici mai târziu…(râde)
Și ce faci în casa părintească?
Stau la masă cu ai mei, mama face o mâncare delicioasă, iar acolo mă liniștesc instantaneu. Apoi, stau la un pahar de vin, cu tata, care e fanul meu și nu ratează niciun meci de acasă. E unul dintre cei mai fideli critici ai mei, nu mă menajează deloc. Știe fotbal și avem discuții foarte multe și, de cele mai multe ori, constructive. Uneori țin cont de sfaturile lui, dar și a altor prieteni. Contează să-i asculți pe toți și să iei deciziile de unul singur. Am reușit să trec peste eșecuri, să nu mă mai consum atât după înfrângeri și să iau ce e bun și să merg mai departe cu capul sus.
Care este rețeta succesului la Clinceni? Toată lumea vă dădea pe ultimul loc.
Muncă multă, seriozitate și încredere. E important că jucătorii au înțeles ce înseamnă Liga 1, eu mizez pe foarte mulți români pentru că nu avem bani de fotbaliști străini. Eu cred că am jucat fotbal, foarte spectaculos și vom merge pe aceeași linie. Noi nu ne lăudăm, doar muncim. Susțin că ne vom salva, chiar dacă nu avem prime de meci, avem doar salarii. E adevărat că, dacă ne salvăm, avem un bonus important.
Cu regula Under 21 cum te descurci?
Sunt un caz fericit. Chiar dacă unii dintre jucători nu sunt ai noștri, sunt împrumutați… Durerea mare e că eu îi antrenez, îi învăț și apoi, într-o zi, vor pleca. Unii au crescut în valoare și nu prea îmi convine situația. Merloi, Ilie Bogdan și Ureche sunt de la noi, dar Robert Ion, Adrian Șut și Cristi Dumitru sunt de la FCSB, Popescu de la U. Craiova. La momentul în care suntem acum, eu zic că e o regulă de apreciat pentru fotbalul românesc. Dar la cluburi sunt interese și e normal să fie așa. Poate nici mie nu îmi convine să joc cu doi copii la început, dar n-am scos niciunul în minutul 2. E lipsă de respect și îi poți distruge cariera unui puști, eu m-am pus în locul lor și îi înțeleg foarte bine. Dar, vă rog să observați, că în ultimele meciuri am terminat cu trei fotbaliști Under 21 în teren…
De acord cu numirea lui Mirel Rădoi?
Da. E ca și mine foarte tânăr. Ne cunoaștem, am avut discuții legate de fotbal, am mare încredere în el. Suntem o generație tânără, mă bucur că oamenii din fotbal, patronii, au început să aibă încredere în noi. Asta ne motivează foarte mult să muncim și mai bine.
Te deranjează că întrecerea internă se reia pe 31 ianuarie?
Normal, nu înțeleg de ce e atâta grabă. Mi-e frică de vreme, de teren. Vom juca primul meci cu FC Voluntari, un meci foarte important, dacă va fi vremea rea vom avea mari dificultăți. Sunt ceva probleme cu drenajul, sperăm să se rezolve până atunci.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER