INTERVIU | Cristi Balaj: „Sunt foarte dezamăgit de cei de la FRF și de la CCA”

Retras din activitatea de arbitraj la finalul anului trecut, Cristi Balaj nu a primit nicio propunere de prelungire a carierei din partea FRF sau CCA și nici de a lucra în Comisia Centrală a Arbitrilor.

Te-au convins cei de la CCA să revii asupra deciziei de retragere și să mai arbitrezi?
Prin modul în care au reacționat, dimpotrivă.

Vassaras a spus că tu trebuia să soliciți asta, că așa era regulamentar…
A nu se confunda lucrurile! Cererea de a continua să arbitrez era doar o formalitate. Am avut o întâlnire cu Vassaras în luna iulie și am discutat atunci în ce condiții aș dori să continui să arbitrez. Cu toate că am mai discutat și ne-am mai întâlnit în repetate rânduri, el nu a avut nicio reacție la inițiativa mea. Cine spune sau sugerează altceva minte!

Te-au invitat să faci parte din Comisia Centrală de Arbitri?
Nu.

E adevărat că nu a fost nimeni de la FRF să te felicite la ultimul meci sau să îți dea o diplomă, o plachetă pentru întreaga activitate?
De la FRF într-adevăr nu a fost nimeni, dar au fost prezenți membri ai CCA: Alexandru Deaconu, Zoli Szekely, Augustus Constantin. Vassaras a venit la Gala AFAN pentru a-mi înmâna acel premiu. Un gest frumos.

Cine te-a sunat de la FRF să te felicite pentru întreaga carieră?
Nimeni.

Ești dezamăgit de cum au reacționat cei de la CCA, de la FRF în privința prelungirii carierei tale de arbitru?
Cu excepția lui Deaconu și Augustus, foarte dezamăgit.

Cei de la FRF nu au calitatea sau capacitatea de a accepta opiniile celor din jur

Am înțeles că oficialii FRF nu te au la inimă pentru că ai anunțat la precedentele alegeri că votezi cu Gică Popescu, înainte de arestarea acestuia. Practic, nu ai nicio șansă să devii președinte al CCA cu Burleanu și Compania la putere, nu?
Nici nu a fost o țintă pentru mine președinția CCA. Unii oameni nu au calitatea sau capacitatea de a accepta opiniile celor din jur. E greu sau poate chiar frustrant să fii factor de decizie și să nu colaborezi cu oameni care au avut realizări importante și au demonstrat ceva exact în domeniul în care activezi.

Ce satisfacții ai după 16 ani de arbitraj?
Foarte multe. În primul rând, aceea că am rămas cu multe relații de apreciere și respect. Și nu mi-am imaginat că voi ajunge să spun că meciul de retragere a devenit o amintire foarte frumoasă.

Cine a fost mai periculos, cine ți-a făcut mai multe necazuri, Gigi Becali sau Marian Iancu?
Nu există termen de comparație între cei doi. Marian Iancu a rostit cele mai multe neadevăruri despre mine. Era un regizor imbatabil în a crea scenarii false. Nu mai știu cine spunea că a fost unul dintre cei care a adus cele mai mari deservicii fotbalului românesc prin modul în care dezinforma și era avid în a-și șlefui imaginea proprie.

Suspiciuni de blat la câteva meciuri arbitrate

Ai arbitrat blaturi? Te-ai prins când un meci a fost aranjat?
Eu spun că da. Am avut suspiciuni la câteva meciuri și, la acele partide, jucătorii și conducătorii implicați au avut reacții vehemente la adresa arbitrajului încercând să devieze atenția.

Ce urmează pentru Cristi Balaj?
Voi avea un contract de colaborare cu o televiziune importantă, acolo unde veți putea asculta opiniile mele nu numai despre fotbal, ci și despre sportul românesc în general.

Când te hotărăști cu privire la candidatura pentru funcția de președinte al FRF?
Nu am un termen. Deocamdată adun informații care să completeze ceea ce știu eu deja. Doresc să fac o analiză cât mai amănunțită cu privire la necesitățile fotbalului românesc, pornind direct de la cluburi, pentru că ele sunt cele care se confruntă zilnic cu probleme. Să vedem ce soluții putem găsi împreună.

„Trebuie îmbunătățită Legea sponsorizării”

Care ar fi primul lucru pe care l-ai schimba în fotbalul românesc pentru ca acesta să nu se mai afunde spre falimentul general?
Aș dezvolta comunicarea cu factorii de decizie de la fiecare club în parte și aș încerca să îi fac pe toți să fie conștienți că jucătorii și suporterii sunt cei mai importanți în fotbal: cu ajutorul lor, putem construi o imagine mai bună fotbalului românesc și putem atrage surse de finanțare. De asemenea, trebuie îmbunătățite atât legea sponsorizării, cât și modalitatea de a folosi banii publici pentru investiții în infrastructură.

Publicat: 27 01. 2017, 10:55
Actualizat: 27 01. 2017, 11:15