INTERVIU cu primul jucător străin care va juca în naționala României: „Am înțeles că a vorbit cineva de la FRF la club. Voi da totul dacă voi fi chemat”. Ce spune despre imn, istorie, gramatică, sarmale și slănină
- Portughezul așteaptă să primească cetățenia română până la finalul săptămânii, iar recomandarea de a grăbi procedura a venit de la Federație.
- Mario Camora poate primi cetățenia după doar 5 ani petrecuți în România pentru că este o personalitate recunoscută pe plan internațional.
- Fundașul stânga spune că primele cuvinte românești învățate au fost înjurături, că verbele îi dau de cap, dar că România l-a cucerit.
La primul meci de calificare pentru mondialul din Rusia am putea avea și selecționer străin și primul jucător străin din istoria reprezentativei. Portughezul Mario Camora este aproape deveni cetățean străin, iar asta îi va atrage, cel mai probabil, și convocarea la națională. În acest sens, a sosit din partea FRF o recomandare pentru urgentarea actelor de dobândire a cetățeniei.
La 29 de ani, portughezul este văzut de mulți cel mai bun fundaș stânga din campionatul intern. „Azi sau mâine vor ajunge ultimele documente. Am înțeles că a vorbit cineva de la Federație la club, dar nu știu mai mult. Când mi-au cerut documentele cei de la club am simțit o mare emoție în inimă”, a spus Mario Camora.
Este o excepție
Cetățenia română, acordată la cerere, are niște reguli stricte care trebuiesc respectate. Un cetățean străin care aderă la dobândirea cetățeniei trebuie să locuiască „în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data casatoriei”, scrie legea nr. 21/1991 republicată în 2010. Chiar dacă nu locuiește în România de 8 ani și nu e căsători cu o româncă, Mario Camora beneficiază de excepțiile legii, care înjumătățesc această perioadă în cazul în care „solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internațional”. Recunoașterea internațională, în cazul lui Camora, vine din cele 15 partide jucate cu CFR în cupele europone.
Supercupa îi lipsește din palmares
Mario Camora, care recent și-a prelungit contractul cu CFR pe încă doi ani, are 140 de partide în Liga I și a câștigat titlul și Cupa României cu echipa ardeleană. Singurul trofeu care îi lipsește e Supercupa României, pe care o poate câștiga sâmbătă, în meciul cu Astra. Tot atunci speră să ia primul contact și cu Cristoph Daum. „Jucăm la Cluj și sper să avem o susținere importantă din partea suporterilor noștri. Vreau să câștig acest trofeu pentru că e singurul care îmi lipsește în România. Astra este o echipă foarte bună, dar putem să câștigăm”, a spus Mario Camora.
„România e țara care mi-a dat totul în fotbal și m-a valorificat”
Mario, când vei deveni român?
Azi sau mâine vor ajunge ultimele documente din Portugalia, iar de luni cred că vom începe procedura. Mă va ajuta cineva de la club.
Vei da un examen? Ești pregătit?
(râde) Trebuie să mai învăț puțină istorie. Știu ceva despre revoluția din 1989, dar mai trebuie să învăț mai multe lucruri.
Imnul l-ai învățat?
Încă nu. L-am ascultat și am văzut că e foarte lung, dar sper să-l învăț repede.
„NE putem califica”
Cetățenia română ar trebui să-ți aducă și convocarea la națională?
Știu că s-a vorbit ceva cu cei din club. Dacă mă va chema voi da tot ce pot pentru naționala României.
Cum ți se pare grupa pentru Mondial?
E o grupă grea. Am văzut și Polonia, la Euro, ce echipă bună este, dar cred că ne putem calfica. România a dezamăgit la Euro doar în meciul cu Albania, unde n-am putut bate, din păcate. Cu Franța mă gândeam că vom pierde, cu Elveția că vom face un egal, dar din păcate în meciul cu Albania n-am putut câștiga. Oricum românii trebuie să aibă încredere în jucătorii naționalei.
Ce vor spune prietenii și familia din Portugalia, dacă te vor vedea în tricoul României?
Ei au fost cu toții bucuroși și când le-am spus de cetățenie. S-ar bucura sigur pentru mine, pentru că știu că eu mă simt foarte bine aici. De aceea am și semnat prelungirea contractului, în primul rând. Nu pentru bani. Pentru că mă simt foarte bine aici.
Ce-ți place în România?
Totul. Pot vorbi mai mult de Cluj, pentru că e orașul în care stau. Îmi place caracterul oamenilor de aici, mi-am făcut foarte mulți prieteni, faptul că e multă liniște și vreau să rămân cât mai mult aici.
Ce cuvinte ai învățat prima dată în limba română?
(râde) Orice om care merge într-o țară străină învață prima dată lucrurile urâte, înjurăturile. Trebuie să știi cine te înjură. Normal că am învățat să spun „bună seara!”, „bună ziua!”, „ce faci!”. După aceea am început să învăț mai mult și într-un an am reușit să vorbesc destul de bine, iar în doi ani am învățat și să scriu. Nouă străinilor ne este mai greu cu verbele. Le învățăm greu.
Te-ai gândit cum ar fi să joci contra Portugaliei?
Da, m-am gândit. Aș vrea să câștig, sigur. Ar frumos. Portugalia e țara unde m-am născut, dar România e țara care mi-a dat totul în fotbal și m-a valorificat cel mai bine.
Primul contact cu naționala: Portugalia – România, 0-1, 1996
Cum ar fi să joci la Campionatul Mondial?
Ar fi un vis. Un vis ar fi să joc și în preliminarii. Ar fi o mare emoție. Când mi-au spus cei de la club să aduc actele pentru a deveni cetățean român am simțit o mare emoție în inimă.
Îți mai amintești primul meci al naționalei României, pe care l-ai văzut?
Da…a fost de mult. A fost un Portugalia – România și România a câștigat cu 1-0, parcă. Jucau atunci Rui Costa, Figo, pentru Portugalia.
Ce i-ai spune unui străin care te întreabă cum e România?
Multă lume nu are o impresie foarte bună, dar eu le-am spus tuturor să vină să vadă și după aceea să-și spună părerea. Familia și prietenii mei au venit și după ce au văzut cum e în România au vrut să mai stea.
Care e locul din România care îți place cel mai mult?
Îmi place și la mare, îmi place și Clujul foarte mult și mai e un loc aproape de Cluj, la lacul Tarnița, unde e un loc liniștit și relaxant și îmi place să merg acolo cu prietenii.
Mâncarea românească îți place?
Îmi plac sarmalele, slănina, chiar dacă nu am voie să mănânc slănină, salata de vinete pe pâine. Îmi place și gulașul, o mâncare ce se face în Transilvania, dar e de origine maghiară. Mănâncă multă mâncare românească.