INTERVIU | Emil Săndoi, înainte de ultimul meci pe „Oblemenco”: „Există o nostalgie, n-o să pot uita vreodată debutul sau victoriile contra Stelei sau Dinamo. Dar Craiova avea nevoie de o arenă modernă”

CUPA ROMÂNIEI | CSU Craiova – Steaua se joacă joi, de la 20:30, în direct pe ProTV

CS Universitatea Craiova va juca joi, contra Stelei, ultimul meci din istorie pe arena „Ion Oblemenco”, stadion care va fi demolat și „înlocuit” cu unul ultramodern. Antrenorul Craiovei, Emil Săndoi (49 de ani), a vorbit pentru ProSport despre sentimentele care îl încearcă înainte de ultimul joc pe arena unde și-a petrecut aproape 15 ani din cariera de jucător, dar și despre jocul contra campioanei, din sferturile de finală ale Cupei României

  • Meciul CSU Craiova – Steaua va avea loc joi, de la ora 20:30, în direct pe ProTV

După etapa a șasea a acestui sezon, CS Universitatea Craiova se îndrepta către o retrogradare surprinzătoare. Una dintre echipele cu buget mare din Liga 1, care făcuse cele mai multe transferuri pe bani din vară, ocupa ultimul loc în clasament, cu două egaluri și patru eșecuri. Conducerea clubului a decis atunci să-l înlocuiască pe tehnicianul Ionel Gane cu un cuplu experimentat, format din Emil Săndoi și Sorin Cîrțu, doi tehnicieni care cunosc perfect situația de la Craiova și ale căror cariere se leagă de clubul de pe Ion Oblemenco. Ce a urmat e reflectat perfect în clasamentul Ligii 1: oltenii n-au mai pierdut niciun meci, au reușit opt victorii în următoarele zece partide și au urcat direct pe poziția a patra a ierarhiei. Mai mult, CSU Craiova a ajuns în sferturile Cupei României, acolo unde joacă joi împotriva Stelei. Un final de gală pentru arena din Craiova, care va fi dărâmată și înlocuită cu una nouă, modernă, la standardele mileniului III.

Nostalgic, dar și concentrat pe jocul cu Steaua, unul pe care îl cataloghează drept extrem de important pentru viitorul și constanța Craiovei, Emil Săndoi a acceptat să discute cu ProSport despre trecut, prezent și viitor. Despre debutul pe Ion Oblemenco, despre amintirile plăcute care îl leagă de arena din Craiova, dar și despre ce va urma în viața echipei pe care o antrenează.


Cîrțu și Săndoi, un cuplu care pare că se complementează perfect pe banca Craiovei

Domnule Săndoi, ce înseamnă pentru dumneavoastră un meci împotriva Stelei?
În acest moment, Steaua este un brand, un nume, poate cel mai important nume din fotbalul românesc. Pentru orice antrenor, pentru orice jucător, să joci împotriva Stelei în acest moment este o provocare.
 
Ce amintiri aveți de la meciurile Craiova – Steaua din postura de jucător. Erați motivat suplimentar de antrenor? Era o rivalitate mare?
Țin minte că erau meciuri foarte tari, meciuri foarte frumoase. Dar întotdeauna a existat o atmosferă de fair-play, deși rivalitatea era importantă, fanii doreau să câștigăm mereu. E adevărat, am câștigat și în Ghencea, am pierdut la Craiova… Am avut și meciuri în care am fost rival cu foști colegi, era destul de ciudat să fiu rival cu Silviu Lung sau cu Ungureanu.


Cei doi tehnicieni au o serie de 10 meciuri consecutive fără eșec pe banca echipei oltene în Liga 1

„Nu pot uita, e o carieră pe care am petrecut-o la Craiova”

Jocul contra Stelei e ultimul pe care echipa dumneavoastră îl joacă pe stadionul Ion Oblemenco. Ce vă leagă de vechea arenă?
Sunt câteva amintiri foarte, foarte plăcute. Sunt 13-14 ani pe care i-am petrecut ca jucător și alți ani petrecuți ca antrenor. Ce să spun… N-o să pot uita vreodată meciul de debut în prima ligă, cel cu FC Argeș, în 1983, un 2-0. Un alt eveniment frumos a fost eventul din 1991. Țin minte că am ieșit și golgheter într-un sezon și a fost ceva excelent. Sunt victorii împotriva marilor echipe ale României: Steaua, Dinamo, Rapid, Victoria… Victorii împotriva echipelor europene. E o întreagă carieră pe care am petrecut-o aici și nu pot uita multe lucruri.

Ce simțiți când știți că veți juca ultimul meci aici?
Evident, există o nostalgie, ți-aduci aminte de clipele frumoase, de bucuriile trăite, de victoriile trăite la intensitate maximă, alături de colegi și de suporteri. Dar cred că sunt în asentimentul tuturor când spun că ne dorim un stadion modern, un stadion civilizat, de care să fim mândri. Mă durea sufletul când vedeam că nicio echipă nu joacă la Craiova, iar pe stadion creșteau buruieni, arbuști. 

Va fi greu pe Extensiv?
Nu, de ce? Ar mai fi fost variante, puteam să plecăm din Craiova, dar am hotărât că nu e un lucru fezabil, era necesar să rămânem în Craiova, orașul trebuia să aibă o echipă de fotbal.


Meciul contra Stelei va fi ultimul de pe arena Ion Oblemenco, stadion care va fi dărâmat în următoarele luni

Cum credeți că va fi publicul în meciul contra Stelei?
Cum spuneam, orașul are nevoie de o echipă. Din ce am văzut, avem o medie de spectatori mare, suntem pe primul loc în acest top, am depășit și Steaua. Nu cred că mai trebuie să mai răspund la această întrebare, se vede în cifre.

Cum ați reușit să revitalizați Craiova într-un timp atât de scurt?
Recunosc, am avut un parcurs de invidiat, cum puține echipe au reușit în ultima perioadă. N-am avut o presiune foarte mare, s-a înțeles că trebuie să creștem de la meci la meci. Cum s-a ajuns aici? Am avut puțină șansă, dar am avut o echipă excelentă, un colectiv foarte unit și foarte profeisonist. Nu ne-a interesat ce s-a întâmplat înainte, nici tactic, din niciun punct de vedere, iar băieții au răspuns cum nu se poate mai bine. Indiferent că a fost vorba de titulari sau de jucătorii care au evoluat mai puțin, toți s-au descurcat excelent și asta mă face să mă simt mândru.

Publicat: 04 12. 2014, 09:50
Actualizat: 04 12. 2014, 09:51