*Contra a primit echipa ProSport în biroul său de la Ploiești și a pus pe masă planurile pe care le are în viitorul apropiat la Petrolul
*Noul antrenor al prahovenilor spune că își dorește ca echipa să aibă un stil de joc asemenea celui pe care l-a practicat el ca fotbalist
Cosmin Contra se îndreaptă cu pași grăbiți spre birou. Răspunde la telefon în engleză, iar preparatorului fizic Gianni Melchiore îi comunică programul pentru ziua următoare în italiană. Tehnicianul ajunge în dreptul ușii și apasă cu putere clanța. Încăperea are mărimea unei bucătării, cu patru scaune așezate în jurul unei mese de dimensiuni reduse. Biroul antrenorului e lângă un perete din sticlă, iar rafturile din stânga sa sunt deocamdată goale; au timp să fie umplute cu DVD-uri sau foi cu analizele adversarilor. Cosmin pune telefonul pe masă și se lasă greu în scaun. Nu are stare: „Am venit aici să muncesc pe brânci”. Și-ar dori ca plăcuța de la intrare pe care ploieștenii au scris deja „Cosmin Contra – antrenor” să rămână în același loc ani buni și nu crede că ciclul unui antrenor are termen de valabilitate. „Mi-aș dori să fiu un Ferguson, dar e foarte, foarte greu în România”.
Cosmin, prima ta experiență în antrenorat nu s-a terminat bine, chiar dacă nu ai avut înfrângere în campionat. Acum, la revenirea în Liga I, ce așteptări ai? Toată lumea a spus atunci că am avut noroc! (tonul are o ușoară agresivitate). Dar șansa face parte din viața fiecăruia. Poate că am avut noroc și la Fuenlabrada, o echipă abia venită din «D» pe care am dus-o pe loc de promovare. Tot șansă e și aici! (agresivitatea rămâne în glas). În cazul ăsta sper să am același noroc și aici, la Petrolul. Îmi doresc să cresc odată cu echipa, pentru că sunt un antrenor tânăr, plin de ambiție.
Întâmplările de la Timișoara te-au făcut să spui că nu mai vrei să te întorci în țară până când lucrurile nu se vor schimba. Te-au făcut, cumva, să te și îndoiești de calitățile tale? Eu nu am experiență de antrenor, încep abia acum, după ce am fost la Poli câteva luni, după ce am antrenat juniori republicani la Getafe și după ce am fost 3-4 luni în «C» în Spania, să acumulez. Din acest motiv nu pot să spun că sunt antrenorul care o să rupă lanțul, o să rupă norii. Încă mai am de demonstrat, de învățat, dar sper să acumulez având rezultate. Lucrurile sunt mai simple așa. Și oamenii de aici nu sunt precum cei de la Timișoara…
„Vreau, dar nu știu dacă pot să schimb gândirea”
Apropo de lipsa experienței, ai avut momente în timpul meciurilor în care ai simțit că acest lucru este un handicap pentru tine? Au fost momente în care poate m-am grăbit, dar au fost puține. Întotdeauna în momentele cheie m-am descurcat. Mi-au ieșit planurile.
Ai spus nu demult că îți dorești să faci lucrurile ca în străinătate aici, la Petrolul… Eu cred că e nevoie de așa ceva, dar trebuie să și găsești un conducător care să își dorească acest lucru. Dacă ai norocul acesta, poate poți să schimbi un pic modul de a gândi.
Schimbarea gândirii e un obiectiv al tău în momentul de față? Nu știu dacă pot, dar voi încerca. Prin comportament, cu ajutorul echipei, cu ajutorul rezultatelor voi încerca să schimb. Știi cum e că mereu la început de drum ne fixăm obiective mărețe și apoi constatăm că am făcut prea puțin.
După cât timp crezi că e indicat să se termine ciclul unui antrenor? De ce trebuie să se termine?
Pentru că, la un moment dat, probabil că intervine monotonia, dorința de ceva nou. Atât în rândul antrenorilor, cât și al jucătorilor. Depinde. Sunt antrenori care au stat peste 10 ani la o singură echipă. Mi-aș dori ca și în România să se întâmple asta, ca un tehnician să fie ținut 5-6 ani în funcție, să arate că se poate. Uite, eu vreau să cred că voi fi antrenorul care va sta cel mai mult la Petrolul. Știu cât de greu este, dar îmi doresc să fiu acela care să rupă regula conform căreia antrenorul român nu poate sta mult la o echipă.
Bun, dar în Liga I, în acest campionat, s-au schimbat mai mulți antrenori decât în Italia, Spania, Anglia, Germania și Franța la un loc. Unde crezi că e problema? Sunt mulți factori care duc la această situație. Nu avem răbdare, poate că și obiectivele sunt puse prea sus și întotdeauna cel care plătește este antrenorul. Așa e în fotbal, nu?
„Să avem cultura englezilor!”
Ai jucat în Premier League, în Primera Division și în Serie A. Ce ai reușit să acumulezi din aceste trei culturi fotbalistice total diferite. Anglia e țara în care ziua de meci e ca o sărbătoare. Englezii au o cultură fotbalistică fantastică. Oamenii înțeleg atunci când un jucător nu e în formă, nu auzi înjurături, nu auzi un fluierat. Fanii te apreciază dacă văd că îți dai viața pe teren, indiferent de rezultatul final. Și aș vrea ca suporterii români să procedeze la fel. Și eu cred că așa va fi.
Ai lucrat cu Fatih Terim la Milan, cu Mane la Alaves, cu Pițurcă la națională. Care dintre tehnicienii alături de care ai lucrat și-au pus cel mai mult amprenta asupra evoluției tale ulterioare? Am lucrat cu antrenori mari, dar nu am preluat modelul cuiva. Eu sunt propriul model, am luat lucrurile care mi-au plăcut din fotbal. Vreau să ajung să fiu eu modelul altora (zâmbește).
Cum îți dorești să arate echipa odată cu venirea ta? Aș vrea ca echipa să aibă agresivitate, determinare. Să fie, în linii mari, cam cum eram eu ca jucător.
Care este tipul de jucător pe care îl apreciezi în mod special? Îmi plac jucătorii care pot să decidă singuri un meci, fotbaliștii de geniu. Uite, la Timișoara îl aveam pe Ianis Zicu, un fotbalist de mare calitate care nu juca titular, și am reușit să-l revitalizez.
Poți reuși același lucru și în cazul lui Adrian Cristea, un fotbalist care, până acum, nu a atins potențialul așteptat? Voi încerca, voi încerca! Toți fotbaliștii vor beneficia de atenția mea, indiferent că e Cristea, că e Grozav sau Morar. Mie îmi place să fiu prieten cu jucătorii, dar cer disciplină!
11 meciuri are Cosmin Contra în Liga I ca antrenor, pe banca lui Poli Timișoara
23 de puncte din 33 posibile a strâns Contra la Timișoara, el fiind neînvins în această perioadă
18 goluri a înscris Poli Timișoara în mandatul lui Contra, în Liga I
Nu înțeleg de ce sunt asociat cu Dinamo. Eu sunt bănățean get-beget. Aici suntem petroliști sau lupi galbeni Cosmin CONTRA, anrtenor Petrolul Ploiești
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER