INTERVIU – Florin Lovin: „La Steaua am plătit pentru că îi răspundeam în vestiar patronului Becali. Avea preferații lui”
Florin Lovin s-a întors în Liga I, la Oțelul, după aproape 5 ani de când a plecat de la Steaua. A rămas același băiat cu principii, cu personalitate, care spune lucrurilor pe nume, chiar dacă poate avea de suferit după aceea. Reporterul ProSport a stat de vorbă cu el, aseară, după ce fostul stelist a luat cina alături de noii săi colegi de la Oțelul, cu care se află în Spania.
Florin, cum ai ajuns la Oțelul, cum de te-ai întors să joci din nou în Liga 1?
Am fost forțat să plec de la fosta mea echipă (n.r. SV Mattersburg). Dacă mai jucam patru meciuri, contractul meu se prelungea automat pe încă un an, cu o sumă mult mai mare și, pentru că nu mai exista vreo șansă de promovare, cei de la club mi-au transmis că, din punct de vedere financiar, nu există posibilitatea să continuăm și de la anul. Mi-au zis că nu voi mai evolua în cele patru jocuri și că e mai bine să plec. Nu puteam să stau până la vară, să nu joc.
Pare tipic românesc…
Nu, totuși nu e ca la noi, oamenii mi-au spus în față că nu mai putem continua. Mi-au zis că, dacă vreau, mai stau până în vară și îmi plătesc salariul, însă nu îmi permiteam să nu joc. În Austria nu mai puteam să joc, din cauza unei clauze, așa că am decis să revin acasă, mai ales că unul dintre copiii mei se va duce la școală în septembrie. Am ales Oțelul pentru că Narcis (n.r. Narcis Răducan) e unul dintre prietenii mei din fotbal iar cu antrenorul Ewald Lienen am lucrat și la Munchen. Ne știm reciproc.
Se salvează Oțelul de la retrogradare?
Sincer, nici nu mă uit pe clasament. Am venit să joc fotbal de plăcere, iar la final, când se va trage linie, sper să fim deasupra.
Cum va fi când vei juca împotriva Stelei?
Se va juca în ultima etapă, sper să nu fie decisiv nici pentru noi, nici pentru ei. Steaua să fie campioană, iar noi salvați.
S-a slăbit Steaua după plecarea lui Bourceanu, mai rămâne favorită la titlu?
Prin plecarea celui care a fost căpitan, da, aș putea spune că șansele au mai scăzut, dar Steaua rămâne o echipă puternică și față de celelalte contracandidate Petrolul și Astra. Steaua trebuia să facă un efort financiar și să-l țină pe Alex pentru că a fost un jucător exponențial pentru echipă și, dacă i se oferea un salariu mai mare, probabil nu mai pleca.
Petrolul, Astra…
Petrolul rămâne cu cel mai frumos joc prestat până acum și cu cele două transferuri mari, Zicu și Mutu. Și cred că Mutu nu va dori să-și încheie cariera într-un mod urât, va dori ca lumea să-și amintească de el. Astra, dacă era așa o mare echipă, trebuia să câștige ambele meciuri cu Steaua.
Cum a fost pentru tine perioada petrecută la Steaua?
Din punct de vedere fotbalistic Steaua a reprezentat apogeul carierei mele (n.r. perioada 2004-2009). Am trăit momente frumoase, dar și unele mai puțin frumoase pe care le-am dat uitării.
„Deocamdată, rezultatele sunt de partea generației mele”
Publicul care nu te-a plăcut?
Da și publicul, dar nu numai. Până la urmă, jucând în străinătate am învățat să privesc altfel lucrurile, gândesc altfel acum despre cei care mă huiduiau.
Care generație e mai bună, cea din 2006 sau cea de acum?
Noi avem avantajul rezultatelor pentru că am luat două campionate la rând, am ajuns într-o semifinală de Cupa UEFA și cred că e greu să mai atingă cineva această performanță. Apoi, trei ani am evoluat în grupele Champions League. Deci a fost un ciclu de cinci ani în care 20 de jucători au evoluat la un nivel foarte înalt. Dacă Steaua de azi va continua anul acesta și anul viitor pe aceeași linie a performanței, probabil ne va depăși.
De Middlesbrough ai reușit să uiți?
Nu, cred că o dată pe an îmi pun dvd-ul cu meciul retur și tot nu găsesc vreo explicație… Nici acum nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat (n.r. Steaua a câștigat manșa întâi cu 1-0 la București, iar în retur, în minutul 24, conducea cu 2-0. S-a terminat 2-4). Cred că noi am fost puțin speriați.
Cum ai descrie legătura ta cu Gigi Becali?
A fost o relație cu suișuri și coborâșuri, dar cred că în 70% din cazuri m-a susținut foarte mult. Am plătit la Steaua pentru că eu spuneam mereu în față ce cred. De câte ori venea domnul Becali și spuneam ce am pe suflet, a doua zi eram trimis la echipa a doua. Mi s-a întâmplat, cred că de cinci, șase ori. Nu ne certam mereu pe probleme financiare, chiar și când nu mergea echipa, eu spuneam ce gândeam. Am rămas surprins când am auzit că a fost trimis la închisoare.
A venit vreodată în vestiar, să facă schimbări în echipă?
Nu, niciodată. În timpul meciurilor nu venea la noi. Nu știu dacă se implica el în alcătuirea echipei, dacă o făcea, se întâmpla fără să știm noi. Avea preferații lui în vestiar, e normal, orice om sau patron are așa ceva. Eu am încercat să fiu echilibrat.
În ciuda perioadei de glorie a Stelei din 2006, niciodată nu ai fost convocat la națională. De ce crezi?
Da, uite, acesta e marele regret al carierei mele, alături de faptul că nu am reușit în Germania, dat fiind că m-am accidentat grav la doar o lună de când am ajuns la Munchen 1860 și am stat șapte luni pe bară. Într-adevăr, la Steaua am avut perioade când jucam titular meci de meci, chiar și în Champions League, aveam evoluții bune, dar revenind la discuția de mai devreme, fiecare antrenor are simpatii și antipatii. Domnul Pițurcă nu s-a gândit niciodată la mine, dar asta e.
Speră ca Burleanu să iasă șef la FRF
Crezi că Olăroiu ar fi o soluție pentru echipa națională?
Oli e cel mai bun antrenor cu care am lucrat în viața mea. Nu o spun ca și cum aș avea vreun beneficiu, nu mă antrenează, nu sunt la echipa lui. Am lucrat cu mulți tehnicieni, dar Oli a rămas în sufletul meu pentru felul lui de a fi, pentru calitățile de antrenor pe care le are. E un om care muncește de dimineața de la opt până seara la ora 20. Ar fi o soluție la națională, dar rămâne de văzut cine va ieși președinte FRF.
Pe cine sprijini?
Și aici sunt subiectiv. Răzvan Burleanu e prietenul meu, suntem din Bacău, am locuit împreună, am jucat în aceeași echipă. Făcând abstracție de adversarii săi, Răzvan are toate atuurile să facă schimbarea majoră pe care ne-o dorim cu toții.
Fost semifinalist cu Steaua în Cupa UEFA (2006), Florin Lovin (31 de ani) a revenit în această iarnă în Liga 1 și a semnat un contract cu Oțelul Galați
Florin Lovin a mai jucat în carieră la FCM Bacău (2001-2004), Steaua (2004-2009), Munchen 1860 (2009-2011), Kerkyra (2011), Kapfenberger (2012) și SV Mattersburg (2012-2014).