Pentru fostul mijlocaș al naționalei, George Florescu, ultimii ani au fost ai marilor schimbări în viață. A adoptat stilul vegan, renunțând total la produsele din carne, s-a întors în Liga a 3-a să ajute „U” Cluj, refuzând oferte din străinătate sau Liga 1 și spune că acum are mai mult timp și pentru cei trei copii ai săi.
Un alt fel de interviu, despre alimentație, despre un stil de viață sănătos și felul cum acest stil l-a făcut să fie cel mai bun om de pe teren la meciul din Cupa României, cu Dinamo. În plus, amintiri haioase din Liga a 3-a și dorința de a reveni în prima ligă, cu echipa unde a debutat.
George, cum este să joci în Liga 3-a? Clar că este o diferență mare, între experiențele pe care le-am avut înainte și cea de acum, dar ținând cont că am venit înapoi să dau o mână de ajutor, am trecut peste asta.
Dacă era alt proiect asemănător, dar nu la „U” Cluj, ai fi mers în Liga a 3-a? Nici nu m-aș fi gândit… Și la „U” mi-a fost destul de greu, pentru că am refuzat oferte destul de bune din punct de vedere financiar și chiar profesional. Oferte din primele ligi din Grecia, Ucraina sau din România. Recent mi s-a născut însă al treilea copil și a fost pasul cel mai bun pe care puteam să-l fac. Era greu să stau departe de familie. În plus, sunt fericit că ajutăm la formarea acestui proiect nou, unul foarte bine conturat și sperăm să atingem țelurile pe care ni le-am propus.
Cum te simți ca tată a trei copii? Foarte fain. Abia aștept să vină „number four”. Am discutat și cu soția și vrem să vedem cum ne descurcăm cu trei deocamdată (râde). Tony are 5 ani, Iris are 3 ani și Linda are 6 luni și este foarte greu, dar, în același timp, și satisfacțiile sunt enorme. Nici nu mă gândesc la cât este de greu, când îi văd râzând…
Revenind la „U” Cluj, credeai că vei mai juca în Liga a 3-a? Nu chiar. Nu m-am gândit niciodată și nu credeam că Universitatea va mai ajunge în subsolurile fotbalului din România, dar nu putem decât să acceptăm și să scăpăm de aici și noi si echipa.
Ce aventuri ai avut prin Liga a 3-a? Ce te-a șocat? În ultima etapă, la Galda, noroiul era deasupra gleznei, apoi „bădiță Ilie” avea cotețul de porci lângă terenul de la Tășnad (râde). Acum râdem, dar încercăm să facem analize după meciuri și ne-a pus filmarea și guița porcul. Era ciudat. Sunt lucruri inedite, dar cam asta e situația în ligile inferioare.
„Studiul China” i-a schimbat viața: „După primul capitol am și renunțat la carne și produse animale”
Să vorbim și despre dieta pe care ai îmbrățișat-o. Ai renunțat la carne… Este un regim vegan, nu e o dietă, e un stil de viață. Am început de un an și jumătate. Jucam în Cipru și i-am avut oaspeți pe nașii celui de-al treilea copil, iar nașul nostru este foarte interesat de domeniul acesta al nutriției și al stilului de viață sănătos. Am avut niște discuții cu el și când s-a întors în țară mi-a trimis un pachet cu linte, orez negru, alimente vegetale bogate în proteine și două cărți. După primul capitol am și renunțat la carne și produse animale. „Studiul China” se numește și prezintă corelația dintre proteina animală și sănătatea pe termen lung. Mi-am mai cumpărat cărți și eu și soția, am citit despre cum trebuie să mâncăm și despre rețete vegane.
Nu ai simțit că pierzi din forță? Am slăbit involuntar vreo 5-6 kilograme. Asta în trei luni, iar de atunci mă mențin. Nu am slăbit din masa musculară, poate a fost o detoxifiere. Am pierdut poate puțină forță, dar am câștigat enorm la rezistență, agilitate si recuperarea de după efort. Îmi amintesc că am jucat un meci în Cipru, 75 de minute, am luat cartonaș roșu, iar a doua zi m-am antrenat cu cei care nu au jucat deloc. Era un antrenament intens, dar m-am simțit extraordinar. Înainte, după ce am trecut de 30 de ani mă simteam obosit prin minutul 45, dar după ce am început să mănânc vegan nu mai simt oboseala. La meciul cu Dinamo n-am simțit nici crampe, nimic.
„Messi, jucătorii din NBA și NFL au același regim”
Mai cunoști sportivi de performanță care să fie vegani? Am citit un articol despre Messi, că este vegan din 2014. Sunt foarte mulți jucători în NBA, există un jucător de fotbali american de 130 de kilograme care este vegan. Mai sunt mulți în sporturi de rezistență, în atletism, ciclism.
Ai recomandat și altor fotbaliști acest stil de viață? N-am nici cea mai mică formă de îndoială. Recomand cu tărie. Sunt convins că și creierul ni-l intoxicăm, din păcate, cu stilul de viață pe care îl avem. Eu am devenit mai răbdător, mai spiritual, mai bun, iar cei care mă știu de mult pot să confirme. Am început să cred în acest stil de viață și pentru protecția animalelor. Am citit că anual omorâm 700 de miliarde de animale. Mai este și încălzirea globală și felul cum este afectat mediul de fermele care cresc animale, pădurile tropicale dispar și se construiesc ferme de animale și terenuri agricole. Mai știu despre un studiu prin care se zice că noi producem 15 miliarde de tone de mâncare vegetală. În loc să dăm hrana vegetală animalelor, cred că am putea să ne hrănim cu hrană vegetală. Și animalele au același trăiri ca și oamenii, iar când văd tiruri cu animale duse la sacrificare chiar îmi vine să plâng. Stilul vegan a început de la protecția animalelor, dar eu am început de la sănătatea mea.
Dacă aduce atâtea beneficii organismului, de ce crezi că nu se implementează acest regim vegan și la cluburile importante, unde sunt mulți nutriționiști? Eu sunt sigur că se implementează, dar nu se știe. N-o să spună nimeni rețeta succesului de la Real Madrid sau Barcelona… Pe mine, nutriționistul pe care îl aveam în Cipru m-a felicitat pentru alegere. Analizele de sânge mi-au ieșit cele mai bune din viața mea după 4 luni de când am început. Mă trezeam la 6:40, duceam copii la grădiniță și mergeam la baza de antrenament cu două ore înainte, mă antrenam în plus, dar aveam mereu energie. Nu simțeam că trebuie să dorm după antrenament. Timpul somnului mi s-a micșorat. Am energie, îmi ajunge timpul.
Îți pare rău că n-ai început mai repede? E tardiv să ne pară rău, dar sunt convins că m-ar fi ajutat mult mai bine și cariera mea ar fi fost altă.
„Petrescu este un antrenor foarte dur. Nu este ușor să lucrezi cu el. Șumudică e senzație”
În Liga 1 este lider fostul tău antrenor de la Dinamo Moscova, Dan Petrescu. Te așteptai? Sincer, la felul în care îl cunosc, mă așteptam să aibă rezultate foarte bune. Nu mă așteptam să fie pe primul loc, după numărul mare de jucători aduși, dar face o treabă excepțională la CFR. Se pare că și-a creat o echipă pe stilul lui. Cum a fost la Urizceni sau la Kuban și are rezultate.
Este greu să lucrezi cu Dan Petrescu? E un antrenor foarte dur. Nu e cel mai ușor să lucrezi cu el. Ai nevoie de disciplină, răbdare, pentru că sunt momente în care s-ar putea isca mici neînțelegeri, dacă nu ai răbdare să înțelegi ce îți transmite. De multe ori o face mai dur, dar văd că cei de la CFR s-au obișnuit cu el.
Șumudică, fostul tău antrenor de la Astra, are și el performanțe foarte bune în Turcia… Șumi e senzație! (râde). Are un stil total diferit față de Dan Petrescu. Mă bucur din inimă pentru rezultatele lui din Turcia. Chiar merita să ajungă la un club unde putea să facă performanță. Am mai urmărit pe site-urile de socializare și am văzut fotografii sau filmulețe cu stadionul full la meciurile de acasă. Rezultatele sunt deosebit de bune. Să te bați cu granzii Turciei… Sunt convins că nu e punctul maxim al carierei sale. N-ar fi o surpriză să-l vedem la unul dintre granzii din Turcia.
Cum petreci Sărbătorile? În familie. Am împodobit bradul cu copii, Linduța e la primul Crăciun.
Ce dorință ai pentru 2018? Aș avea mai multe…Vreau să fiu sănătos, să fie toată lumea sănătoasă și fericită. Aș vrea să ne implicăm mai mult, să fim mai buni, mai răbdători unii cu alții, mai înțelegători, doar așa vom găsi cheia spre o viață mai frumoasă. Suntem obligați, din punct de vedere spiritual și moral, să oferim celor din jur bunătatea noastră.
11 meciuri a evoluat George Florescu în echipa națională
11 ani a jucat mijlocașul Universității în străinătate, pentru Șeriff Tiraspol, Torpedo Moscova, Midtjylland, Alania, Arsenal Kiev, Dynamo Moscova, Qabala și Omonia
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER