INTERVIU | Jacob Samnik, uriașul Ligii I! Americanul din poarta Politehnicii Iași a lăsat America pentru Liga I și visează să ajungă în Premier League. Hagi, Liță Dumitru și Dracula, singurele cunoștințe despre România ale americanului îndrăgostit de mămăliguță și cârnăciori

Poli Iași îl are în curte, de câteva luni, pe uriașul Ligii I. La propriu. La doar 18 ani, portarul american Jacob Samnik măsoară 2,04 metri și este de departe cel mai înalt fotbalist din prima ligă! Venit de peste Ocean, de la academia Kalonji Soccer Academy, la recomandarea fostului internațional Liță Dumitru, goal-keeper-ul american în vârstă de 18 ani a semnat un contract până în vara anului viitor cu Poli Iași, după o perioadă de câteva luni în care a fost testat de către cei care se ocupă de pregătirea portarilor în Copou. Dacă mulți români își trăiesc visul american peste ocean, Jacob a lăsat Statele Unite pentru Europa, din dorința de a face carieră în fotbalul de pe bătrânul continent. Și a ales mai întâi România, Liga I putând fi, în opinia sa, o rampă de lansare către un campionat mai puternic în viitor. Poate chiar Premier League.

Practică fotbalul de la 4 ani! Născut în anul 2000, în Atlanta, Georgia, Statele Unite, din părinți americani, Samnik a început să joace fotbal încă de la vârsta de 4 ani. Și s-a îndrăgostit de acest sport, chiar în țara în care la loc de cinste stau fotbalul american și baschetul. De ce a ales fotbalul și nu alt sport, ce știa Samnik despre România sau Liga I și ce mâncăruri românești adoră, aflați din interviul acordat de Jacob Samnik în exclusivitate pentru ProSport.

Jacob, ai intrat în istoria Ligii I. Ești cel mai înalt fotbalist din prima ligă…
Am văzut și eu prin presă. Păi ce să zic…. E foarte cool să fiu cel mai înalt fotbalist din prima ligă a României.

Ce înălțime ai? Oficialii ieșeni au anunțat că măsori 2,07 metri.
Cred că am în jur de 2,04 metri. Ultima dată m-am măsurat acum trei luni, pentru vizita medicală și aveam 2,04 metri.

De ce fotbal și nu baschet sau fotbal american, sporturi mult mai populare în America?
Tatăl meu a jucat fotbal american, baschet și fotbal. El și mama ne-au încurajat să încercăm toate sporturile când eram tineri. M-am îndrăgostit de fotbal și mi-am dedicat toate eforturile pentru fotbal. Am început fotbalul de la patru ani și nu am vrut să fac altceva. Nu am jucat niciodată baschet, dar atunci când mai merg cu frații mei pe la sala de sport, mai jucăm câte un baschet. Dar de plăcere, pentru mișcare.

Recomandat de Liță Dumitru

Frații tăi sunt la fel de înalți?
Suntem patru băieți în familie și toți suntem înalți. La naștere eram cel mai mare, întotdeauna am fost mai înalt decât băieții de vârsta mea, încă de când eram mic. Sunt cel mai tânăr dintre frații mei, dar cel mai înalt.

Cum ai ajuns în România?
La academia Kalonji Soccer Academy, din Statele Unite, am avut doi antrenori români, pe Liță Dumitru și Bruno Kalonji. La Iași m-a recomandat Liță. Mi-a spus multe despre Iași, mi-a explicat că vin într-un oraș foarte frumos, într-un loc foarte sigur de trăit. Într-un fotbal bun. Am acceptat să vin în România pentru a vedea dacă pot ajunge la un alt nivel fotbalistic.

Liță, Hagi și Dracula

Ce știai despre România înainte de a ajunge la Iași?
Nu știam foarte multe despre România aunci când am venit aici. La fel ca majoritatea americanilor, știam despre Transilvania, despre Dracula. Nimic mai mult. Și despre mâncarea românească mai știam, de la bunica Angelica, mama lui Bruno.

Despre fotbalul românesc ai auzit? Cunoșteai vreun fotbalist român?
Nu știam foarte multe nici despre fotbalul românesc. În America nu am văzut meciuri din fotbalul românesc. La televizor am putut vedea doar La Liga, Serie A și Bundesliga. Dar sunt un bun elev. Învăț repede și voi ști foarte multe despre fotbalul românesc, în curând. Până am venit în România, nu știam niciun jucător român în afară de Liță Dumitru și Gheorghe Hagi. Acum îi cunosc și pe colegii mei de la Poli Iași.

Comparativ cu fotbalul din Statele Unite, cum vezi Liga I?
Nivelul fotbalului din România este cu siguranță mult mai mare decât în America. Vreau să recuperez această diferență prin muncă. Îmi doresc ca experiența mea la Poli Iași să fie o rampă de lansare în cariera mea, iar de aici să fac pasul la un nivel mai înalt.

Spuneai că ai ajuns la Iași la recomandarea lui Liță Dumitru. Ce sfat ți-a dat înainte de a veni la Poli Iași?
Cred că Liță Dumitru este unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut România. A însemnat foarte mult pentru mine faptul că un fost mare fotbalist ca Liță Dumitru a crezut în mine și m-a recomandat în România. Înainte de a veni la Iași, Liță mi-a spus să muncesc din greu în fiecare zi, să dau întotdeauna sută la sută la antrenamente. Vreau să-l fac mândru de mine, voi face totul să nu-l dezamăgesc și voi da tot ce am mai bun pentru a confirma la Poli Iași. Mă concentrez foarte mult asupra obiectivelor mele și atunci când îmi propun ceva, muncesc foarte mult pentru a-mi atinge scopul.

Iker Casillas, modelul său

În afară de experiența din România, știu că te-ai mai antrenat și în Spania. La ce echipă?
În trecut m-am mai antrenat și în Spania, la Getafe, timp de două luni, cu echipa de juniori a clubului. De asemenea, am mai fost în Anglia și Costa Rica.

În ce campionat ai vrea să aperi în viitor?
Visul meu este să ajung să joc în Premier League, la echipa mea favorită Liverpool. Îmi place fotbalul britanic.

Portarul preferat?
Portarul meu preferat nu este englez, ci spaniol, Iker Casillas. Îl umăresc de când sunt mic și îl admir. Este un model pentru mine.

Ai câteva luni de când ești în Iași. Cum ți se pare orașul? Te-ai acomodat?
Mi-am dat seama că Liță a vut dreptate. Iașiul este un oraș foarte frumos, modern, iar oamenii sunt primitori și foarte amabili. M-am acomodat rapid.

Mămăliga și cârnăciorii, mâncarea românească preferată

Aminteai ceva mai devreme de faptul că bunica Angelica gătea mâncare românească în America. Ce îți place să mănânci în România?
Da, mama lui Bruno Kalonji, căreia îi spun bunica Angelica, gâtea mâncare românească. Am iubit mâncarea românească de când eram copil. Îmi place mâncarea cu mămăligă și cârnăciorii. Gătea așa ceva și în America.

Ai o poreclă? Cum te strigă colegii tăi?
Colegii mei de la Poli îmi spun americanul. La Iași nu am poreclă, dar de când sunt mic tot am porecle. A început cu Bubba, pentru că atunci când eram mic eram foarte înalt și iubitor. Așa mi-a rămas porecla în America. Este un termen care îmbină îndrăzneala și dragostea, iar mie îmi place. Nu mă deranjează.

Nu ai probleme la Iași din cauza înălțimii?
Deloc. Acum locuiesc la dormitorul de la stadion, am camera mea. Nu am probleme, patul este destul de lung. În curând vreau să-mi închiriez un apartament pentru mine, acolo unde locuiesc și ceilalți coechipieri.

În avion nu ai probleme?
Câteodată am probleme în avion. Scaunele standard nu sunt potrivite pentru mine. Trebuie să plătesc un loc cu spațiu suplimentar pentru picioare, în special la zborurile lungi către și dinspre Europa. Altfel, pe scaun normal este foarte greu pentru mine. De aceea tatăl meu se ocupă de rezervări și mă asigură că îmi caută un loc cât mai bun. Și mai întâmpin ceva probleme la haine și pantofi, găsesc cam greu mărimea mea.

Cum îl caracterizează Liță Dumitru

„Copilul este foarte talentat. Tatăl lui l-a adus la noi la academie de mult timp, iar eu când am venit aici l-am găsit. I-am spus să facă antrenament special cu noi și atunci el poate ajunge în România sau să prindă alte echipe din alte campionate. El m-a ascultat, a venit și s-a antrenat cu noi, a mai fost și prin Spania și s-a antrenat o lună și jumătate, a fost și în România, la Iași, dar nu aveau cum să-i facă contract, pentru că era minor. Mă bucur că a ajuns la Poli Iași, este un portar de perspectivă”, a declarat, pentru ProSport fostul internațional Liță Dumitru.

 

 

Publicat: 19 04. 2019, 08:25
Actualizat: 19 04. 2019, 08:44