INTERVIU Mulțescu: „Comoara mea? Mă uit în oglindă fără probleme!” Cum crede că s-au câștigat ultimele titluri în Liga 1
Mulțescu a explicat de ce a renunțat la o ofertă pe bani mai mulți din Turcia, în favoarea iubirii de o viață, Dinamo
Antrenorul le promite fanilor că vor vedea o echipă ofensivă, cu un joc plăcut ochiului, dar și cu rezultate
Cămașă cu mâneci scurte, în pătrățele, pantaloni la dungă, o geantă de mână, un mers lent – dar ferm – și un smartphone cu husă albă, la modă, la ureche. Gigi Mulțescu pare un om obișnuit printre oamenii obișnuiți. Brelocul în care își ține cheile de la mașină îi trădează pasiunea: Dinamo! Și profesia, până la urmă. Omul aduce cu un meseriaș de modă veche, care nu refuză nimic din ceea ce noul din ziua de azi i-ar putea ușura munca.
Abia ce a terminat de vorbit la telefon că ne-a și spus că nu are mult timp la dispoziție. A încercat și o explicație pentru asta: „E frumos, al naibii de frumos, ce am început la Dinamo, dar e și extenuant. Muncesc de dimineață până seara, dar nu am de ce să mă plâng! Eu am ales să vin la club, pentru noul proiect. E șansa vieții mele, clar!”. Un „nou proiect”, „muncă”, „șansă” … Discursul sună bine, iar suporterii au marșat deja la el. ProSport a încercat să afle ce bază e dincolo de cuvinte. La ce să se aștepte „câinii” din tribune de la Mulțescu, fostul mare jucător, și antrenorul pentru care șansa de a antrena echipa iubită nu e niciodată prea târzie. A venit timpul ca Gigi Mulțescu să coboare din posterele victoriei cu Hamburg pentru a intra în istorie și ca antrenor al lui Dinamo? Va ști cum să-și fructifice șansa? Sunt întrebări ale căror răspunsuri le vom abia vara viitoare probabil. Până atunci, un lucru e cert: Mulțescu „arde” pentru Dinamo! Nu credeți?! Vă veți convinge după ce veți fi terminat de citit interviul cu el.
Bună ziua, sunteți tot timpul pe fugă! Noi știm că reunirea e abia pe 17 iunie, nu sunteți încă în vacanță?
Ohoo, ce vacanță?! Vacanță activă poate! Avem mult de muncă, n-ați văzut că încercăm să îmbunătățim lotul, să aducem jucători, să facem ce e mai bine pentru ca Dinamo să aibă un sezon bun.
Și ce e mai bine pentru Dinamo?
Să fie liniște, să putem lucra cum trebuie. Am zis-o și la conferința de presă, suporterilor le transmit că Dinamo va juca un fotbal ofensiv, dar nu riscant. N-o să riscăm totul acum, doar pentru a pierde frumos. Nu, Dinamo trebuie să câștige meciurile sau să dea tot ce e mai bun pentru a ajunge acolo! Trebuie să formăm un grup puternic, omogen, care să lupte pentru obiectivele propuse unui club de talia noastră.
Aveți cam o săptămână de când sunteți antrenor la Dinamo…
… O săptămână de când am semnat, căci eu eram în discuții mai de mult…
Și cum au decurs negocierile?
Normal…nimic deosebit, ca discuții. La un moment dat, la sărbătoarea lui Dinamo de 65 de ani, eram trist! Mă gândeam că, deși am jucat atât pentru acest club, nu m-a invitat nimeni la acel eveniment. I-am văzut acolo pe Ion Marin, Lucescu, pe Dinu, iar eu eram acasă. Când a venit apoi telefonul de la noua conducere a lui Dinamo, mi-a mai venit inima la loc. Tocmai eram în negocieri cu o echipă din Turcia.
A renunțat la banii de pensie pentru Dinamo
Și ce a contat în alegerea propunerii lui Ionuț Negoiță?
Faptul că era Dinamo, normal! Cum am mai spus, e șansa vieții mele! Am renunțat la banii din Turcia, chiar mă gândeam că voiam să-mi strâng și eu acolo banii de pensie, dar am ales să merg pe acest drum.
Și cum e acum, la început de drum, cu Dinamo?
E bine, mă simt excelent. Sunt motivat să dau totul să reușim. De aceea căutăm jucători care ne pot ajuta la primele două echipe, dar și la juniori. Tocmai asta mi-a plăcut: proiectul ăsta, care presupune o muncă pe mai multe nivele. Să știi că ai pus umărul nu doar la prezent, ci să și construiești ceva pentru viitor la echipa ta de suflet.
Concret, ce va însemna asta?
Păi e simplu: toate echipele vor juca același sistem. Asta voi discuta și cu viitorul antrenor de la echipa a doua, dar și cu viitorul șef de la copii și juniori.
Și pentru ce sistem de joc veți opta?
Nu m-am decis încă. Eu am jucat și 4-4-2, și 4-3-3 ori 4-2-3-1. Cel mai complet, dar și cel mai pretențios, e 4-3-3-ul, dar ai nevoie de jucători speciali pentru el. Eu vă spun ceva: jucătorii dictează sistemul, nu invers. Voi implementa o idee de joc imediat ce voi ști exact ce lot am la dispoziție. Nu mai e mult până atunci!
Sunt un antrenor mai vulcanic, dar la Petrolul m-am abținut din respect pentru suporteri. S-au comportat extraordinar cu mine și le mulțumesc și acum. Au renunțat la un protest numai pentru a mă ajuta pe mine și echipa
Gigi Mulțescu, antrenor Dinamo
2.3 a fost media goluri înscrise de Astra în mandatul lui Mulțescu în sezonul recent încheiat
11 echipe de Liga I a antrenat Mulțescu până acum, la niciuna nereușind să ducă la bun sfârșit un campionat
„E prima oară când voi lucra cu fiul meu, Cătălin, din postura de antrenor principal și secund pe partea cu portarii. El m-a ajutat mult și ca portar și știu că va face treabă bună” – Gigi Mulțescu, antrenor Dinamo
5 echipe a antrenat Mulțescu în Turcia (Samsunspor, Kayserispor, Adanaspor, MKE Ankaragucu, Gaziantep)
6 ani a jucat Gigi Mulțescu pentru Dinamo între 1979 și 1985, pentru care a marcat 29 de goluri
„Nu cred să se fi luat vreun titlul doar pe teren!”
Sunteți mulțumit cu ce aveți până acum? Din ce a avut Dinamo sezonul trecut și jucătorii care au semnat deja se poate construi ceva durabil?
Da, sunt mulțumit. Oricând însă e loc de mai bine. Tocmai de aceea studiem toate posibilitățile acum.
Credeți că se poate lua campionatul în România doar pe teren?
Sincer? Nu, nu cred! Și nu sunt primul care o spune… Am mai auzit discursul acesta și la Porumboiu, și la alți patroni… Nu cred să se fi luat vreun titlu în Liga I doar pe teren în ultimii ani…
Păi, și ce șanse ați avea cu Dinamo într-un an sau doi la titlu?
Haideți să vă povestesc ceva. În 2006, când am făcut acea echipă frumoasă a Sportului ajunsesem pe primul loc după victoria cu 5-4 chiar pe terenul lui Dinamo. Atunci puteam lua campionatul, dar nu am fost lăsați. Am avut totuși o mare mulțumire: echipa a jucat numai pe teren, fără arbitri, fără jocuri de culise, iar asta a văzut toată lumea. Cred că am răspuns la întrebare…
Să înțelegem că nu acceptați compromisuri sub nicio formă?
Niciodată! Poate că am și avut de suferit din cauza faptului că am o coloană ce nu se îndoaie prea ușor. Cel mai de preț lucru al fieÂcăruia dintre noi e conștiința, atunci când rămâi sigur cu tine însuți și nu ai ce să-ți reproșezi. Eu pot să mă uit în oglindă fără probleme! Asta e cea mai de preț comoară a mea!
„Nu-mi place deloc să pierd! Așa trebuie să fie și Dinamo!”
Pentru a reuși în ceea ce v-ați propus, nu e obligatoriu să aveți jucătorii aproape? Se știe că la Dinamo au existat neînțelegeri între conducere și fotbaliști…
Am discutat cu șefii și a rămas că trebuie discutat cu jucătorii cărora li se va propune micșorarea salariilor. Trebuie ruptă pisica în două. Să știm pe ce ne bazăm. În rest, eu am fost mereu un apropiat al jucătorilor. Cel mai bun exemplu e Astra, unde i-am ținut aproape pe fotbaliști chiar dacă atunci erau unele probleme financiare. E esențial să ai vestiarul aproape, iar eu voi milita pentru asta mereu.
De pe bancă nu pare că-i menajați deloc pe jucători…
Acolo mă transform, e adevărat! Dar eu am o idee după care m-am ghidat: la antrenament e laboratorul nostru, acolo avem voie să greșim pentru că putem corecta. La meci, în schimb, nu mai e loc de „pardon”. De aici și transformarea mea. În plus, mai e ceva: mie nu-mi place deloc să pierd! Așa trebuie să fie și Dinamo.
Un gând final pentru suporteri?
Să fie alături de echipă așa cum au fost până acum în toate momentele grele. Eu nu pot să le promit decât că Dinamo va face totul să-i răsplătească pentru susținere! Avem printre cei mai vii și mai frumoși suporteri din țară.