INTERVIU | ProSport a vorbit cu directorul sportiv al lui Standard Liege! Care este situația lui Răzvan Marin, dinamovistul pentru care a venit special în România și pe ce jucători de la U21 a pus ochii
Premiul primit de Răzvan Marin, cel mai bun fotbalist român al anului 2018, nu mai este o surpriză pentru nimeni, dar impresia pe care a lăsat-o mijlocașul de 22 de ani oficialilor, dar și suporterilor clubului Standard Liege, ar putea atârna greu în balanța care a decis că fostul jucător al lui Hagi este cel care trebuie să urce pe scena de la Gala Fotbalului din acest an și să ridice râvnitul trofeu.
Răzvan Marin a avut parte de „suporteri” de lux la Gala Fotbalului. Tatăl lui, Petre Marin, agentul său, Pietro Chiodi, dar și Olivier Renard, directorul executiv al echipei sale, Standard Liege, care a acceptat să vorbească cu ProSport la o zi după decernarea premiului. Oficialul belgienilor s-a dovedit a fi un „consumator” al fotbalului românesc.
Olivier Renard ne-a vorbit despre „atacantul-pierdut”, Denis Alibec, despre „minunile” lui Hagi, dar și despre „magicianul” Rednic sau viitorul echipei naționalei României: „la capitolul jucători talentați putem să îi nominalizăm pe Ianis Hagi, Drăguș, Nedelcu, Băluță, Man, Coman„
Ce ați simțit când l-ați văzut cu trofeul pe jucătorul echipei dvs, Răzvan Marin?
Este o mândrie, pentru mine și pentru echipa mea, să îl avem alături de noi pe Răzvan, pentru că el nu e numai un jucător mare, este un băiat bun, cu un caracter frumos și are și una dintre cele mai importante calități pe care este bine să le ai în fotbal și anume este un jucător care vrea să învețe în fiecare zi, să se perfecționeze, să devină mai bun. Pentru el nu e suficient că este talentat, el muncește pentru a-și perfecționa și mai mult acest talent.
Olivier Renard (director sportiv Standard Liege), Răzvan Marin, Alex Pena (colaborator Pietro Chiodi Soccermanagement)
Pe fanii lui Standard cum i-a cucerit?
Tot prin muncă. A învățat limba franceză în 4-5 luni și are o calitate deosebită, se pune la nivelul tuturor. Nu este tipul acela de jucător care face pe vedeta, este o persoană normală.
La Gala Fotbalului ați împărțit masa și cu tatăl lui, Petre Marin
Așa este, acum îi cunosc și mai bine familia, mai ales pe tatăl lui, împotriva căruia am jucat în 2006. Petre Marin era la Steaua București, iar eu eram la Standard Liege și am jucat unul contra celuilalt în preliminariile Ligii Campionilor. Am făcut 2-2 la Liege și chiar mi-a dat gol tatăl lui Răzvan, iar la București am pierdut cu 1-2.
„Îl cunosc foarte bine pe Denis Alibec, dar a făcut câteva greșeli în viața lui”
Să înțeleg că nu sunteți străin de fotbalul din România și nici de echipele de aici…
Cunosc foarte bine echipele de aici. Cred că aceasta este a șaptea sau a opta vizită în România și mereu am venit pentru fotbal. Îmi amintesc că prima oară când am ajuns în țara voastră a fost când eram tânăr, am venit cu naționala Belgiei Under 21, dacă îmi aduc bine aminte. Apoi am venit când eram director sportiv la fosta mea echipă, KV Mechelen, în perioada aceea veneam destul de mult și mai ales pentru a-l vedea pe Fai.
Pe jucătorul lui Dinamo?
Da, pe care l-am transferat de la Dinamo la Standard Liege. (n.red. – a ajuns la Standard pe 16 ianuarie 2016). Îl cunosc foarte bine și pe Denis Alibec, am jucat alături de el în Belgia (n.red. – la echipa Mechelen), apoi l-am urmărit. Suntem mereu în contact și l-am văzut de câteva ori când era la Astra Giurgiu, atunci când au ieșit campioni. Pe Denis îl cunosc de 10 ani, mereu a fost un jucător extrem de talentat, apoi a făcut câteva greșeli în viața lui, poate că nu a dat tot ceea ce putea da la nivel sportiv, pentru că eu sunt convins că el ar fi putut să fie un atacant important. Dar noi, acum, nu căutăm atacanți. Iar eu pe Denis îl văd mai mult ca pe un prieten, decât ca pe un jucător, dar oricum are foarte multă calitate ca atacant.
„României nu trebuie să îi fie frică de viitorul echipei naționale: Ianis Hagi, Drăguș, Nedelcu …”
Ce părere aveți despre fotbalul din România?
Cred că aici, în România, aveți o persoană care lucrează foarte bine, Gheorghe Hagi, cu proiectul pe care îl are. El formează foarte multe talente, iar când te uiți la echipele naționale ale României, Under 21 sau la prima reprezentativă, unde cred că sunt în jur de 15 jucători, care vin de la academia domnului Hagi, putem confirma că face lucruri minunate acolo.
Cu alte cuvinte putem spune că viitorul României sună bine?
Peste 3-4 ani naționala voastră va fi la un nivel important. Acum vorbesc din punctul de vedere al experienței mele, cunoscând-o și pe selecționata Belgiei. La ultima mea covocare, acolo erau jucători precum Hazard, Courtois, dar toți aveau în jur de 20 de ani, iar acum au crescut și au devenit fotbaliști importanți. Cred că și în România se întâmplă același lucru. Sunt mulți jucători tineri talentați, care când vor mai crește vor forma o echipă importantă, dar, bineînțeles, în fotbal trebuie să muncești mereu și să nu îți pierzi capul. Iar la capitolul jucători talentați putem să îi nominalizăm pe Ianis Hagi, Drăguș, Nedelcu, Băluță, Man, Coman, cunosc bine echipele de la voi. Cred că României nu trebuie să îi fie frică de viitorul echipei naționale.
Cum puteți să descrieți apropierea dintre dumneavoastă și finanțatorul echipei FC Viitorul, Gheorghe Hagi?
L-am invitat pe Hagi, săptămâna trecută (n.red. – 28 noiembrie), să vadă meciul din Europa League, dintre Standard Liege și Sevilla, pentru că, așa cum am mai precizat, este un om important din fotbal și face o treabă minunată la clubul lui. A fost un moment important pentru mine și pentru Standard să îl invităm și să fie alături de noi. Domnul Hagi este o persoană foarte ambițioasă, care vorbește atât de mult de fotbal, iar pentru mine, care sunt la început de drum în această carieră, de director sportiv, pot să învăț foarte multe lucruri de la el. La echipa lui sunt mulți jucători importanți așa că nu se știe pe viitor ce se poate întâmpla.
„Mircea Rednic este singurul care o poate salva pe Dinamo”
În afară de Răzvan Marin, în Belgia sunt apreciați și antrenorii români. Încep cu actualul tehnician al lui Dinamo, Mircea Rednic îl cunoașteți?
Îl cunosc chiar foarte bine pe Mircea Rednic, este un fost jucător al lui Standard, iar suporterii îl apreciază foarte mult. Este un om care a ajutat echipa atât ca jucător, cât și ca antrenor. Printre primele mele contacte cu el au fost atunci când era antrenor la Dinamo și mă ajuta cu informații despre unii jucători care mă interesau. În perioada aceea veneam în România pentru a-l urmări pe Fai, apoi, Mircea Rednic, s-a întors în Belgia, a antrenat-o pe Mouscron, după care a plecat în Arabia Saudită, la Al Faisaly.
Acum, Mircea Rednic nu are o viață prea ușoară la Dinamo, echipa nu este în cel mai bun moment.
Am văzut că Dinamo are unele probleme, însă cred că Mircea Rednic este singurul antrenor care o poate salva pe Dinamo. Dar este nevoie de puțin timp pentru a face acest lucru, nu se pot schimba lucrurile în două secunde, prin magie.
În campionatul Belgiei a rămas un antrenor român, Ladislau Boloni, ce părere aveți despre el?
Până acum nu l-am cunoscut pe Ladislau Boloni pentru că eu am plecat de la Standard până să vină el pe banca tehnică a echipei, a venit un an mai târziu (n.red. – Olivier Renard a fost jucătorul lui Standard Liege în perioada 2005 – 2007, iar Boloni a fost antrenorul lui Standard în perioada 2008 – 2010). Dar pot să spun ce am observat la el, este inteligent și cred că este destul de dur cu jucătorii, uneori le spune niște lucruri fotbaliștilor săi, care îi afectează puțin, dar nu în sensul rău, ci în sensul bun, ca ei să se trezească și să conștientizeze cine sunt și să se perfecționeze.
Cred că are un palmares important având în vedere performanțele pe care le-a avut ca antrenor cu Sporting Lisabona, cu Standard și cu alte echipe. Așa că, din punctul meu de vedere, nu trebuie să mai demonstreze nimic. În fotbalul din Belgia, Boloni este respectat de toată lumea, iar echipa pregătită de el, Royal Antwerp, merge bine în campionat, a devenit o echipă importantă.
Diferențe între antrenorul Mircea Rednic și tehnicianul Ladislau Boloni?
Nu cred că este o diferență atât de mare între Boloni și Rednic. Cred că el și Mircea Rednic sunt prieteni, pentru că, anul trecut, au fost invitați la un post de televiziune din Belgia și i-au făcut să râdă pe spectatorii emisiunii. Ceea ce apreciez la ei doi este că, atunci când sunt la televizor, pot să vorbească serios, să explice situații importante și serioase, dar, în același timp, pot fi și amuzanți. Nu numai în fotbal, dar și în viață este important să poți să râzi, să fii un om vesel și optimist, iar lor le place să facă astfel de momente la televizor.