de Andru Nenciu
Valeriu Calancea? Campionul mondial de la haltere? Nu. Fratele lui. Nicolae Calancea. Portar la CS U Craiova. 1,88 m. 80 kg. 26 de partide în actualul sezon la CS U. 15 selecții în naționala Republicii Moldova. Mânuși tocite la juniorii de la Zimbru Chișinău. Venit la Craiova liber de contract de la Voluntari. Nervi de oțel. Oțeliți și de italiana grăbită și de deciziile mizerabile luate de Angelo Massone la Ceahlăul. Piatra Neamț – voluntariat. Voluntari – experiență de viață. CS U Craiova – experiență de fotbalist profesionist. Cu obiective interesante. Cu Dinamo, în semifinalele Cupei României, s-a impus cu 6-5 după loviturile de departajare. N-a parat vreun penalty, dar a rupt plasa. Pentru că a tras cu sete a cincea lovitură. Și a marcat. Continuarea… mai jos.
Jucătorii Craiovei aflați la centrul terenului în momentul executării penalty-urilor și-au pus toată baza în colegul lor din poartă, Nicolae Calancea. Foto: CS U Craiova
Vreau să vorbim mai întâi despre cele două roluri pe care le-ai jucat în partida de aseară și aș vrea să începem cu cel de portar mai întâi, la loviturile de la 11 metri. Cătălin (n.r. – Mulțescu, antrenorul de portari) mi-a spus care sunt potențialii executanți de la Dinamo și cum ar putea să bată de la punctul de var, dar decizia a fost a mea la loviturile de la 11 metri. Că n-am ghicit colțurile e o altă poveste, sunt zile și zile. Am la antrenamente zile când apăr 3 sau 4 din cinci, am momente când nu-mi iese nimic la penalty-uri, asta e viața de portar, ești ca într-un roller coaster și trebuie să te adaptezi la orice situație. De asta se spune că portarii valoroși stau bine din punct de vedere mental.
Aseară nu ai fost inspirat în poartă la loviturile de la 11 m, dar ai o tactică anume? Îți intimidezi adversarul în vreun fel, încerci să-l privești în ochi sau să-i citești mișcările înainte de a bate? Nu am vreo strategie pe care să mi-o pun în aplicare, sunt doar foarte calm. Uitați-vă la toți marii portari, chipul lor nu le trădează nicio trăire. Poker face! Cât de mulț poți să-ți camuflezi trăirile! În mare parte îmi aleg colțul pe care mă duc, dar sunt și momente în care aștept până în ultima fracțiune de secundă executarea loviturii.
Cum ai ajuns să execuți a cincea lovitură de la punctul cu var? Să știi că nici nu m-am gândit că vom ajunge la loviturile de la 11 metri înainte de meci sau în timpul jocului. Stafful tehnic m-a informat că am fost trecut pe listă și nu mi-a scăzut concentrarea în niciun moment. Nu pot să spun că am stat cu gândul la momentul în care îmi va veni rândul. Am luat-o pas cu pas.
Ai tras cu sete, nu i-ai lăsat nicio speranță lui Cerniauskas. E stilul tău de a executa? Ai un ritual pe care marșezi înainte? Să-ți spun un mic secret: e primul penalty executat într-un meci oficial și le mulțumesc celor din staff că au avut încredere în mine. Pe când eram la Zimbru Chișinău, la un meci din Europa League cu Artmedia Bratislava, eram trecut pe listă, dar nu mi-a mai venit rândul, așa că golul de aseară este o premieră. Și ca să-ți răspund la întrebare… Nu am niciun ritual, doar arunc o privire către portar și-mi ridic nivelul de concentrare.
Calancea a fost pe mingea șutată de Hanca la prima lovitură de departajare, însă nu a putut para. Foto: CS U Craiova
Banca tehnică a Craiovei a tremurat de emoții la loviturile de departajare. Fostul căpitan de la FC Național, Marin Dună, e secund la Craiova, alături de Daniel Timofte și Cătălin Mulțescu Foto: CS U Craiova
„Jucam pe toate posturile la Zimbru Chișinău: vârf, fundaș, mijlocaș…”
Dar totuși, bănuiesc că antrenorii au decis să bați și pentru că exersezi la antrenamente, nu? Explicația este că pun foarte mult accent pe jocul cu piciorul, e primordial acest capitol în fotbalul de azi. Jocul lui Bayern și al Germaniei pornește din gheata lui Neuer, constucția Barcelonei pleacă de la Ter Stegen, iar ce face Buffon e minunat. Când citesc interviuri cu antrenori din fotbalul mondial, sesizez că-și doresc foarte mult portari care să exceleze în jocul cu ambele picioare. Să știi că mai bag uneori și la loviturile libere…
Precum Chilavert sau Rogerio Ceni? Nu, nu, nici chiar așa.
Dar fotbalul l-ai început pe alt post? Povestea mea din copilărie s-a derulat la Zimbru Chișinău, în Republica Moldova. Jucam pe toate posturile pe 7-8 ani: vârf, fundaș central, mijlocaș ofensiv, până când…
Până când? Făcusem deja 10 ani și ne aflam la un turneu prin Republica Moldova. Și am rămas fără al doilea portar… Cum era obligatoriu să avem doi goalkeeperi, am intrat în poartă. Și acolo am rămas până azi.
Calancea nu l-a iertat pe Cerniauskas FOTO CS U Craiova
Calancea a privit cum Patrick Petre a șutat peste poartă la a doua serie de lovituri de departajare. Foto: Justinel Stăvaru (Mediafax foto)
„Hațegan? Un arbitru foarte valoros! Aseară a făcut cel mai prost meci de când sunt eu în România!”
Dacă tot te-ai încălzit aseară, aș vrea să mai trecem la o serie de la 11 metri. Execut eu, tu răspunzi! Te rog.
Încep cu Mulțescu! Vreau să continui tu… E un antrenor foarte bun, are o experiență vastă și cred că oricare dintre noi are de învățat de la dânsul. În plus, pune accentul foarte mult pe faza ofensivă, ceea ce cred că face bine fotbalului din România.
Craiova fără gol marcat. E o problemă asta. Succesul nostru e datorat muncii de zi cu zi, dar lipsa de experiență își spune cuvântul în atac, avem jucători foarte talentați în atac, dar e o problemă că nu marcăm de trei meciuri… Ivan, Măzărache… sunt jucători foarte buni.
Hațegan. E un arbitru foarte, foarte valoros, dar aseară a făcut cel mai prost meci de când sunt eu în România. Vorbesc cu el pe teren, îl apreciez, dar aseară…
Obiectivele Craiovei. Să câștigăm Cupa României și să terminăm campionatul pe podium.
România vs Republica Moldova. E bine în România, chiar și după experiența pe care am trăit-o la Piatra Neamț cu Angelo Massone. M-a întărit, doar sunt portar, nu!? Campionatul României e mult mai bun față de cel al Moldovei, știam asta de la bun început.
Mulțumesc și succes! Și la penalty-uri! Mulțumesc și eu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER