INTERVIU | Surpriza campaniei de transferuri în Liga 1. „Am fost campion, șomer, în Liga a 2-a… De asta e frumos fotbalul”. În urmă cu 3 ani nu avea echipă, astăzi vrea să lupte la podium

  • Laurențiu Buș, noul transfer al Astrei, a avut o carieră oscilantă în ultimii ani, trecând prin postura de jucător fără angajament sau fiind nevoit să reînceapă din Liga a 2-a.
  • Mijlocașul a ajuns să facă sezonul carierei la 30 de ani, cu cele 7 goluri marcate la FC Botoșani, care l-au și determinat pe Edi Iordănescu să-l transfere.

Astra îl vede pe Laurențiu Buș drept înlocuitorul lui Alexandru Ioniță, în cazul în care acesta va pleca până la urmă. Transferul de la Botoșani la Giurgiu l-a mirat până și pe jucătorul de 30 de ani. Puțini îi dădeau șanse în urmă cu trei ani să revină la o echipă importantă din Liga 1.

Un grafic al carierei sale ar fi plin de urcușuri și coborâșuri. În 2011 lua titlul cu Oțelul și juca contra lui Manchester United în Champions League. Urma un transfer în Rusia și apoi revenirea în România, la Rapid, apoi 6 luni de pauză, în care a fost „șomer”, cum spune el. Pentru a-și salva cariera s-a întors de unde a plecat, adică din Liga a 2-a. Dunărea Călărași a fost noul punct de pornire pentru el. Părea că Liga 1 este departe. Revenirea n-a fost nici ea cum și-ar fi dorit. Un contract cu ASA Târgu Mureș, într-un moment în care fost vicecampioană era „pe ducă”. A mai petrecut 6 luni la o echipă din Israel și apoi a urmat trecerea la Botoșani.

2018 a început pentru Buș cum nimeni n-ar fi pariat în urmă cu câțiva ani, cu un transfer la a patra echipă din Liga 1. Fotbalistul care a marcat 7 goluri în acest sezon povestește despre cum căderile din carieră pot să aibă și reveniri spectaculoase.

Laurențiu, transferul tău la Astra a părut o surpriză…
Nici eu nu mă așteptam, dar mă bucur că s-a realizat. Mă bucur că am găsit înțelegere și la Botoșani. Conducătorii de acolo și stafful sunt un exemplu de moralitate, mai rar oameni ca ei în fotbal românesc. Le mulțumesc și colegilor de acolo, iar acum îmi doresc să intrăm în play-off, cu Astra, și să luptăm la primele locuri.

Ce te-a determinat să semnezi cu Astra? A fost oferta financiară, șansele la play-off sau altceva?
Și o ofertă financiară mai bună, nu neapărat șansele de play-off, pentru că și FC Botoșani are șanse, dar cel mai mult a contat că am fost dorit foarte mult aici.

Ești înlocuitorul lui Alex Ioniță?
Nu știu. Sincer, din câte știu eu, Ioniță mai e sub contract cu noi. Sunt eu, n-am venit să înlocuiesc pe nimeni, am venit să mă autodepășesc. Mi-ar plăcea să marchez cel puțin încă șapte goluri și aici, cum am făcut la Botoșani.

„Cel mai greu mi-a fost când n-am avut echipă”

Cariera ta a fost fluctuantă. Campion cu Oțelul, apoi ai ajuns în Liga a 2-a, acum în lupta pentru play-off…
Asta e frumusețea fotbalului. Am avut șase luni în care n-am jucat, apoi am mers la Călărași, la Mureș, în Israel…. În fotbal poți să fii șomer, să joci în Liga a 2-a și apoi să te lupți pentru campionat. De asta e frumos.

Cum ai reușit să treci peste perioada când nu jucai?
Nu e ușor, dar mental trebuie să fii foarte puternic. Cel mai greu mi-a fost când n-am avut echipă, dar n-am cedat. Știu că este un sport și te răsplătește, dacă muncești.

Vei lupta cu FC Botoșani pentru un loc în play-off?
Eu cred că va fi o luptă în patru și consider că noi avem prima șansă, datorită poziției de clasament. Am găsit un grup puternic, un antrenor motivat. Bineînțeles, mi-aș dori să-i revăd pe cei de la Botoșani în play-off, pentru că FC Botoșani a dovedit că merită acolo.

Urmează meciuri cu Viitorul, CFR sau Dinamo.
Și cu Gaz Metan. Și acela este un meci greu. Toate sunt grele, dar cred că e foarte important să începem în forță. Dacă reușim un rezultat bun la Viitorul presiunea va fi pe adversarele noastre.

Publicat: 10 01. 2018, 22:14
Actualizat: 10 01. 2018, 22:15