Interzis minorilor!** CNN și-a găsit izvorul nesecat de subiecte: Nae Manea, un antrenor cunoscut acum în toată lumea
Peseiro, Stoichiță, Răzvan Lucescu și mai ales Șumudică și Cîrțu sunt actorii principali ai acestor scene
Enervat de arbitrajul lui Marius Bocăneală, Nicolae Manea a oferit imaginea etapei în Liga I. Tehnicianul Gloriei a pus mâna pe o targă aflată între băncile de rezervă și a aruncat cu obiectul (devenit contondent în aer) spre centralul partidei cu Pandurii. Trimis în tribună, antrenorul a refuzat să părăsească gazonul, iar mai bine de cinci minute, toată lumea, de la Jean Pădureanu și până la băiatul care avea targa pe semnătură, a încercat să-l convingă pe Manea să părăsească terenul. Până la urmă, acesta nu a avut de ales și a ajuns printre spectatori, însă cameramanii au surprins scene care cu siguranță vor ajunge la mai toate jurnalele sportive din lume.
Până când „nea Nae” să fie „caz de targă”, alți posesori de trening cu „A1” din campionatul mioritic au oferit cadre care, trecute dincolo de sticlă, au făcut ca telespectatorii să-și facă mai multe cruci ca în seara de Înviere.
Cîrțu e campion
Iar la acest capitol, Sorin Cîrțu e lider. Antrenor cu pastilele în buzunar, „Sorinaccio” a oferit două momente șocante. Prima oară, în 2009, la Pandurii – Urziceni, atunci când, supărat pe arbitrajul lui Augustus Constantin, tehnicianul gorjenilor i-a arătat „centralului” mâinile încrucișate. Simbolistica? O pereche de cătușe cu trimitere directă la tatăl arbitrului, Gheorghe Constantin, care în acea peri-oadă era anchetat și închis pentru unele nereguli legate de fosta sa funcție, cea de președinte la CCA.
Un an mai târziu, același antrenor, altă competiție
Basel – CFR, grupele Champions League, o ratare a clujenilor și un geam spart. Vinovat de cioburi, același Sorin Cîrțu, care a luat la șuturi plexiglasul băncii de rezerve și a ajuns vedetă la rubrica Watts zap de pe Eurosport.
Șumudică cel iubăreț
Iar de la prea mulți nervi trecem la bucurie în exces. Reglarea distanței focale pe Marius Șumudică. Rapid – Gaz Metan, ultima fază a primei reprize, gol pentru giuleșteni și „play” pentru antrenor. O cursă de 50 de metri, plonjon pe burtă în fața galeriei, apoi un pupic romantic pentru arbitrul Teo Crăciunescu. „Nu ești genul meu”, pare că spune fiul lui Ion Crăciunescu, iar „Șumi” vede restul partidei englezește, de la tribuna 0.
Degetul lui Răzvan
Rămânem tot în Giulești, dar ne întoarcem în timp. La prima perioadă a lui Răzvan Lucescu în Giulești, în 2005, la finalul partidei din Cupa UEFA cu Feyenoord. Rapidul învinge cu 1-0 și se califică în grupele competiției. Bucurie mare pe stadion, iar printre mii de mâini în aer se distinge și un ferm deget mijlociu nearticulat. Expeditor: Lucescu jr. Destinatar: George Copos. Apoi, pentru băiatul elegant (doar la vestimentație) urmează o tură fără bilet cu autobuzul 178 în semn de frondă pentru că patronul a vrut să scape de el înainte de a califica echipa în Europa.
Stoichiță, un antrenor mobil
Tot cu RATB-ul, dar cu tramvaiul 41 ajungem în Ghencea. La Mihai Stoichiță, antrenor la Steaua. Ultimul mandat al lui „Lippi” la cârma „roș‑albaștrilor” a însemnat și o sumă mărită la factura de telefonie mobilă. Tehnicianul a fost surprins de televiziune, când, în timpul unui derby cu Rapid, vorbea la telefon. Mulți au spus că la celălalt capăt al firului era Gigi Becali, mai ales că la scurt timp s-a pus de-o schimbare.
Peseiro, Usain Bolt din Giulești
Și nu numai românii au oferit imagini de acest gen în Liga I. Jose Peseiro, antrenor care în scurta lui experiență în Liga 1 mai mult a antrenat din tribună din cauza suspendărilor, a făcut la rându-i show la un meci cu CFR. Nemulțumit de semnalizările unui tușier, portughezul a luat-o la fugă pe lângă teren în urmărirea „inculpatului” circa 40 de metri.
Mourinho e cel mai vehement!
Jose Mourinho conduce detașat în topul celor mai excentrici antrenori din fotbalul european. Portughezul pare că i-a urmărit pe tehnicienii din Liga I și se poate spune că l-a plagiat pe Cîrțu la meciul Inter – Sampdoria, din februarie 2010, când le-a arătat același gest pe care Sorinaccio l-a avut pentru Augustus Constantin. Și pentru ca Șumudică să nu se simtă prost, „Special one” a plonjat pe gazon la golul victoriei Realului cu Manchester City de acum o lună. Un alt tehnician căruia nu îi e frică să protesteze vehement e chiar selecționerul Olandei, Louis van Gaal. Fostul antrenor al Ajaxului a rămas în istorie după ce a protestat la adresa lui Ion Crăciunescu simulând o lovitură de karate în finala Ligii Campionilor din 1995.