Intrarea echipei Dinamo în insolvență îi irită pe suporteri. Florin Iaru: „Cu cine mai ținem? Cu stema? Cu insigna? Nu poți iubi o fată care bea și te înșală”
- Intrarea în insolvență reprezintă renașterea clubului Dinamo București, pretind conducătorii din „Ștefan cel Mare”. ProSport vă prezintă cum trăiește însă suporterul dinamovist „de rând” acest moment
- ProSport a sondat opinia suflării dinamoviste despre manevra lui Ionuț Negoiță apelând la personalități consacrate – poetul Florin Iaru, actorul Vladimir Găitan -, dar și la tineri suporteri.
Tribunalul București a admis joi, 12 iunie 2014, cererea de intrare în insolvență a SC Dinamo 1948 SA. Clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare va urma procedurile juridice specifice procesului de insolvență. Începe astfel o nouă etapă în existența formației din România care numără al doilea contingent de suporteri. După atâtea păcăleli ambalate frumos de conducere în conceptul de „noul Dinamo” sau „un nou început”, microbiștii care pătimesc pentru culorile roș-albe și-au pierdut însă atât încrederea, cât și speranța că echipa va mai fi vreodată ce-a fost cândva.
Președintele Anghelache: „Echipa trebuie să depună toate eforturile”
Constantin Anghelache (stânga) le cere dinamoviștilor să nu precupețească niciun efort pentru a duce echipa pe noi culmi
Constantin Anghelache, președintele executiv al echipei Dinamo, spune că intrarea în insolvență nu trebuie să afecteze evoluția sportivă a clubului care are în continuare obiective mărețe: „Dinamo este o echipă care trebuie să depună toate eforturile din punct de vedere sportiv, să obțină o cît mai bună clasare în sezonul viitor. În ceea ce privește redresarea financiară, sperăm să fie un termen cît mai scurt și să nu afecteze participarea în cupele europene. Dar obiectivul sportiv al echipei Dinamo pentru sezonul următor este acela de a ne clasa între primele patru”.
Poetul Florin Iaru: „Să-i fie țărâna ușoară clubului!”
Poetul Florin Iaru, dinamovist încă din copilărie, privește de-acum cu indiferență și resemnare spre destinul „roș-albilor”: „Acum mulți ani aș fi spus că dragostea față de acest club este cu năbădăi. Dar acum lucrurile stau diferit. Intrarea în insolvență e un proces normal, dacă ne gândim că majoritatea echipelor doresc să procedeze în acest fel pentru a se salva de la faliment. Din păcate, n-am văzut la Dinamo un patron care să nu dorească să-și aranjeze ploile. Dragostea față de această echipă a murit, dar știți cum spunem noi, poeții, >”.
Florin Iaru se amăgește cu gândul că dragostea sa față de Dinamo a murit. FOTO: Mediafax
Intelectualul acuză managementul defectuos al tuturor celor care au trecut pe la conducerea clubului: „La acest club au fost numai figuri trecătoare, conducători, antrenori, jucători. Cu cine mai ținem? Cu stema, cu insigna? Nu pot să compătimesc clubulul deoarece au acționat în permanență pentru binele propriu prin vânzarea preferențială de jucători, prin banii păstrați din bilete. Să-i fie țărâna ușoară clubului și să sperăm că se vor ridica iar, chiar dacă asta va însemna falimentul și liga a patra”.
„Când o iubită e bețivă și te înșală în permanență, nu poți nutri dragoste la infinit. La un moment iubirea moare.”
Florin Iaru, poet și suporteri dinamovist
Actorul Vladimir Găitan: „E trist să vezi cu o echipă care ți-a bucurat tinerețea ajunge în stadiul ăsta”
Actorul Vladimir Găitan este suporter al echipei din Șoseaua Ștefan cel Mare încă de pe vremea când Dinamo făcea performanțe adevărate. „Lucrurile sunt simple, Dinamo e în insolvență de câteva luni, nu de joi. Aceasta este o formulă de salvare, o formă de compromis. Finanțatorii au crezut că se vor îmbogăți, au zis că dau lovitura și că o să reușească să vândă jucători precum Grigore pe multe milioane de euro. Clubul a ajuns să fie o >, fotbaliștii joacă pe un teren care nu este al lor, conducătorii dau pe pere ce iau pe mere”, spune Găitan.
Vladimir Găitan remarcă faptul că toți cei care au trecut după Revoluție pe la conducerea dinamovistă au încercat să se căpătuiască. FOTO: Mediafax
Fiind suporter cu ștate vechi, acesta a fost martor la cele două semifinale de cupe europene prin care Dinamo a intrat în istoria fotbalului românesc: „E foarte trist să vezi clubul favorit în situația asta, să vezi cum o echipă care ți-a bucurat tinerețea ajunge în stadiul acesta. Înainte aveam timp să trăim la intensitate maximă alături de clubul preferat, dar acum trăim o viață atât de tristă încât nu ne mai permitem”.
„S-au aruncat 300.000 de euro pe salarii anuale când țara asta abia mai are timp să își tragă sufletul. Fotbaliștii câștigă mii de euro iar noi, muritorii de rând, ne bucurăm la câteva sute de lei.”
Vladimir Găitan, actor și suporter dinamovist
Ion Dumitru, student la Medicină: „Insolvența m-a făcut să detest și mai mult fosta conducere
ProSport a discutat și cu fani dinamoviști născuți după revoluția din 1989. Percepția generației tinere despre spiritul „câinilor” a fost conturată de bucuriile celor două eventuri din 2000 și 2004, eliminarea englezilor de la Everton din Cupa UEFA și primăvara europeană din 2007.
Alin Gheorghe are 22 de ani și este mândru de apartenența laclubul „roș-alb”: „Sunt fan Dinamo încă de mic. Am auzit această veste a intrării în insolvență a clubului. Pe de o parte este o veste tristă, pentru că Dinamo nu poate să participe în cupele europene, dar mă bucură faptul că se dorește binele echipei prin această măsură. Poate fi considerat un punct zero, un mod de a scăpa de datorii și de a porni pe un drum bun. Intrarea în insolvență nu mă va ține departe de echipă, așa cum nimic nu poate să o facă. O să merg în continuare la meciuri, deorece știu că >”.
Ioan Dumitru este student la Facultatea de Medicină și este suporter al „câinilor” din copilărie. În opinia acestuia, vinovații au dispărut de mult timp din curtea clubului: „Insolvența m-a făcut să detest și mai mult fosta conducere a clubului, care, în pofida declarațiilor, nu a făcut decât să scoată bani din club. Acum efectele se văd. Voi merge la meciurile din campionatul viitor atunci când îmi va permite timpul, dar forma slabă a echipei și configurația unui campionat fără cluburi de tradiție mă determină să merg doar la partidele cu importanță”.
„Dacă Dinamo începe să piardă >, mă pierde ca suporter”
Dinamo are mulți suporteri tineri care nu au fost martori la cele două semifinale europene disputate de „roș-albi” și, deci, n-au fost obișnuiți cu înalta performanță. Dar, cu toate acestea, ei au aceeași nemulțumire față de ce se întâmplă la echipă ca și microbiștii care au prins momentele de glorie din anii ’80. Andrei Radu are 22 de ani și este fan al echipei din 1998, pe când pășea pentru prima oară pe poarta școlii. Iritarea acestuia datează din perioada în care a început declinul echipei: „Din momentul în care Dinamo a încetat să se mai lupte pentru campionat și să nu își mai dorească performanța în cupele europene am simțit o dezamăgire profundă. Cireașa de pe tort au fost rezultatele din meciurile contra Stelei. Pe mine, insolvența clubului Dinamo nu mă impresionează și nici nu mă afectează. O astfel de măsură de afaceri nu îmi va influența atitudinea față de club sau jucători”.
Același tânăr dinamovist nu deplânge soarta favoriților: „Dacă reprezentanții echipei Dinamo s-au > prin presă că este dificil ca echipa să fie susținută în preliminarii sau în grupele Europa League, atunci clubul a primit ce și-a dorit. Tot ce îmi doresc e să văd o dovadă de caracter și o dorință de a lupta pentru performanță. În situația în care Dinamo va începe să piardă >, să devină mediocră și să auzim scuze lamentabile din partea staffului tehnic și de management, acest club o să mă piardă ca suporter”.
„Roș-albii” au susținători înfocați și în rândul sexului frumos. Bianca Serian are 23 de ani și este fană a „câinilor” încă de la vârsta de 10 ani. Tânăra privește cu optimism spre viitor și consideră insolvența un moment al renașterii: „Îmi pare rău de situația în care a ajuns clubul Dinamo. Dar, având în vedere că insolvența nu ar trebui să afecteze evoluția clubului în campionat și că va eșalona datoriile, eu consider că este o alegere bine făcută. Cu siguranță că o să merg la meciurile importante din sezonul viitor”.
„E păcat ca un club precum Dinamo să nu evolueze pentru cel puțin încă doi ani în Europa, ajungându-se la cel puțin trei sezoane consecutive, dacă includem și sezonul trecut. Lucrul acesta este foarte rar întâlnit în istoria acestui club și asta mă face să nu mai fiu la fel de apropiat față de echipa favorită. Voi merge la meciuri în acest sezon chiar dacă miza europeană a sezonului 2014-2015 nu mai există.”
Cristi Tomescu, student la Politehnica București