În urmă cu o săptămână, Laszlo Balint vorbea despre meciul cu Rapidul, dar și despre viitor și principiile de la care e important să nu se abată, iar astăzi, Ionuț Badea este cel care pregătește următorul meci de campionat.
Nou tehnician al UTA-ei a condus trei antrenamente la Arad și pare optimist cu privire la vizita celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, de sâmbătă, de la ora 13,30.
Ca și precedesorul său, piteșteanul a vorbit despre necesitatea unui rezultat pozitiv, care în cazul „roș-albilor” se traduce printr-o victorie, având în vedere faptul că victoria le lipsește de zece etape.
„Chiar dacă sunt adeptul unui fotbal complet, suntem în situația în care există o nevoie, nu doar un obiectiv. Eu trebuie să țin cont și de anumite aspecte care au fost înainte, iar pentru asta îmi trebuie poate un pic mai mult timp, dar eu sper un lucru. Și anume ceea ce am lucrat la antrenamente în aceste zile să funcționeze măcar la 50% și atunci am avea speranțe pentru un joc avântat, un joc care să aibă, de fapt, finalitate.
Pentru că jocul UTA-ei mai mereu avânt, agresivitate, dar nu s-a încheiat cu momentele necesare în fotbal, cele de finalitate. Încerc să fac ca lucrurile acestea să funcționeze în această cheie, iar finalitatea de care vorbeam să fie doar consecința acțiunilor pe care le vom întreprinde. Chiar dacă avem destul de mulți jucători străini în vestiar, eu cred că m-am făcut înțeles.
Limbajul fotbalului este universal, este peste tot la fel. Singura diferență între comunicare sau bariera de limbă ar putea fi timpii morți pe care antrenorii i-ar putea pierde în explicații, în oprirea de mai multe ori a exercițiilor pe care le fac jucătorii și atunci am pierde din ritm de joc și am deveni mai analitici. Dar, repet, nu avem această barieră de limbă, lucrurile merg bine ca și comunicare. Însă, bineînțeles, acesta este doar un criteriu care te poate duce la obiectivul pe care ți l-ai propus”, susține Ionuț Badea.
Timpul e prea scurt pentru ca Badea să revoluționeze echipa, cu atât mai mult cu cât din antrenamentele făcute e greu să cântărească forma sportivă a fiecărui jucător. Sigur, unele alegeri vor fi și determinate de problemele de lot cu care arădenii se confruntă și asta pentru că trei dintre titularii confruntării cu Rapidul, Vukcevic, Vorobjovas și Cardoso lipsesc sâmbătă.
Primii doi sunt suspendați, iar fostul mijlocaș al lui Napoli e accidentat. Iar în definirea opțiunilor pentru primul „11” cu Sepsi un cuvânt s-ar putea să aibă și Laszlo Balint, cu toate că noul „principal” al arădenilor spune că nu ar prea dori să evalueze lucrurile care au fost înainte de venirea sa la UTA.
„Am vorbit cu Gyuszi chiar în ziua în care am ajuns aici, mi-a pus la dispoziție toate detaliile. Preparatorul nostru fizic, Vlad Nicoară, a avut acces la la toată baza de date prin intermediul InStat, el este aplecat mult și către partea asta de statistică. Venind de la echipa națională sub 21, unde nu prea sunt foarte multe acțiuni, munca de birou îi este familiară. În primul rând, avem toate datele.
În rest, prefer să mă gândesc la soluții și la viitor, mai puțin să evaluez lucrurile care au fost înainte. Am venit cu bagajul ăsta deja format, știam ce echipă întâlnesc aici, ce joacă UTA, ce jucători sunt. Ca să schimbi un sistem care să nu aibă principii asemănătoare sau mișcări în teren asemănătoare necompatibile necesită mai mult timp, dar nu vorbim acum.
Așadar, nu vă pot spune acum care e sistemul și care sunt jucătorii. Dacă există posibilitatea să apărăm un rezultat, atunci e posibil să facem un power play cu cinci apărători. Așadar, depinde de ce ne va oferi meciul, dar un antrenor în momentul în care vede că nu poate câștiga meciul, face măcar să nu-l piardă”, mai afirmă Badea.
Acesta mai susține că atmosfera în echipă nu ar avea de ce să nu fie bună, atâta timp cât nu sunt probleme de ordin administrativ sau financiar.
„Întotdeauna există un declic atunci când se schimbă un antrenor, nu neapărat o îmbunătățire. Pe de altă parte, orice schimbare pe banca tehnică vine și cu o schimbare de comportament. Dar astea sunt chestiuni care nu țin neapărat de partea de competență a lucrurilor, ci e important să se vadă asta în teren.
Evident că atmosfera e bună, în momentul de față nu sunt probleme administrative sau financiare, ceea ce ar trebui să atragă după sine o motivare intrinsecă. Adică jucătorii să dea maximum și să facă lucrul ăsta și cu plăcere, cu entuziasm. Evident că există o schimbare, dar asta vine peste tot, indiferent de antrenorul care pleacă sau de antrenorul care vine.
Și, într-adevăr, le-am vorbit jucătorilor despre acceptare, pentru că în momentul când nu accepți situația în care te afli nu prea ai șanse să o schimbi. Și aceste lucruri au dominat oarecum micile discursuri pe care le-am avut cu jucătorii înainte de fiecare antrenament”, a mai subliniat tehnicianul de 46 de ani.
Față de ziua de marți, stafful UTA-ei a fost completat cu preparatorul fizic, Vlad Nicoară, dar Ionuț Badea nu ar zice nu încă unui antrenor secund din cadrul Academiei UTA, pe lângă Dan Țapoș. „Aștept propuneri”, a fosr mesajul noului tehnician al „roș-albilor”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER