Ionuț Negoiță împrumută Dinamo cu 600.000 de euro pentru implementarea planului de reorganizare
Acționarul majoritar al FC Dinamo, Ionuț Negoiță, a anexat planului de reorganizare depus la Tribunalul București un „angajament ferm” prin care se obligă să împrumute societatea cu 2.760.000 de lei pentru acoperirea deficitului și plata unor creanțe, conform documentului obținut de MEDAFAX.
Negoiță își va recupera datoria pe durata implementării planului de reorganizare, în șase luni de la confirmarea de către judecătorul sindic sau în maximum 24 de luni de la închiderea procedurii.
„Prin prezența, declar ferm că mă angajez să dau curs prevederilor planului de reorganizare propus, prin creditarea debitoarei de către subsemnatul, în calitate de acționar majoritar, fie în mod direct, fie prin intermediul unei societăți comerciale la care dețin controlul, cu suma de 2.760.000 lei necesară pentru acoperirea deficitului de resurse necesare desfășurării activității curente și plata parțială a unor creanțe. Menționez că înțeleg să recuperez suma cu care voi credita debitoarea fie pe perioada de reorganizare, fie după ieșirea din procedura reorganizării judiciare, în termen de maximum 24 de luni de la închiderea procedurii, în funcție de disponibilitățile bănești ale societății, fără a avea vreun impact negativ asupra implementării planului de reorganizare și a programului de plăți a creanțelor către creditori, conform planului”, a declarat Negoiță în actul menționat.
Totodată, acționarul dinamovit se angajează ca, în cazul în care adminsitratorul judiciar nu va reuși vânzarea a șapte apartamente aflate în proprietea clubului, pentru a acoperi creanța garantată către Veneto Banca, să crediteze societatea cu suma aferentă.
„Prin prezenta declar ferm că mă angajez ca, în cazul în care nu va fi efectuată vânzarea în prima luna de plan a celor 7 (șapte) apartamente, proprietatea Dinamo 1948 SA și care sunt aduse în garanție către Veneto Banca, să dau curs prevederilor planului de reorganizare propus, prin creditarea debitoarei de către subsemnatul, în calitate de acționar majoritar, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăți comerciale la care dețin controlul, cu suma necesară a fi achitată pentru stingerea creanței înscrise la masa credală în favoarea creditorului garantat Veneto Banca”, se arată în documentul semnat de Ionuț Negoiță.
SC Dinamo 1948 SA, societate aflată în insolvență, a defintivat planul de reorganizare, care are o durată de implementare de șase luni de la data confirmării de către judecătorul sindic. Planul de reorganizare a fost depus la Tribunalul București, prin adminsitratorul special Valentin Cristian Gheorghiță și va fi spus spre aprobare Adunării Generale a Creditorilor în 17 noiembrie.
Datoriile SC Dinamo 1948 SA, de aproximativ 17,5 milioane de euro, vor scădea cu 16,7 milioane de euro, dacă planul de reorganizare al societății aflate în insolvență va fi aprobat și respectat în cele șase luni ulterioare confirmării de către judecătorul sindic, conform documentului intrat în posesia MEDIAFAX.
Suma aferentă masei credale este în acest moment de 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că, în cazul în care planul de reorganizare a societății aflate în stare de insolvență va fi aprobat, Dinamo va avea de plătit doar 4,48 la sută din datoriile actuale, adică 3.486.133 de lei.
Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanțelor, atât în cazul în care planul de reorganizare ar fi aprobat, dar într-o proporție mai mare în cazul declanșării falimentului, sunt cele bugetare și chirografare.
Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvență a fost înregistrat în 13 mai, la Tribunalul București.
Actualul proprietar al FC Dinamo, Ionuț Negoiță, a explicat, la 14 mai, într-o scrisoare deschisă, că „deceniul criminal” și datoriile acumulate în perioada în care clubul a fost în propietatea foștilor acționari au condus la decizia de a solicita intrarea în insolvență a societății.
Omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit majoritar la Dinamo, în luna martie 2013, după ce a preluat acțiunile deținute de Nicolae Badea și pe cele ale lui Dragoș Săvulescu. El deține aproape 93 la sută din acțiuni, ceilalți proprietari fiind Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 7 la sută, și Cornel Dinu, cu 0,03 la sută.
Negoiță a devenit acționar la Dinamo la începutul lunii august 2012, când a cumpărat, pentru o sumă de „câteva milioane” de euro, un pachet de 30 la sută din acțiunile clubului rămase în proprietatea lui Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu după retragerea lui Cristian Borcea.
Echipa de fotbal Dinamo București a fost înființată în urmă cu 66 de ani, în mai 1948.