George Copos și Vasile Șiman negociau pentru transferul lui Varga și Bălan încă din decembrie anul trecut. „Haiducul de Șiman ne chinuie”, spunea Copos încontinuu. „Vreau să îi dau numai în străinătate. Nu îi las în țară”, se ținea tare patronul Sportului.
Culmea, cei doi sunt în relații de rudenie, Copos fiind nașul copiilor lui Șiman. În spate se ascundea faptul că rapidiștii îl voiau pe Varga, în timp ce din tabăra cealaltă se forța achiziționarea la pachet cu Bălan. Negocierile au depășit data limită, în condițiile în care patronul „studenților” a cerut un milion de euro. În ultimul moment, după expirarea perioadei de transferuri în străinătate, Șiman cedează din pretenții, Copos acceptă și el compromisul cu Bălan. Eram deja în martie și, ca în filmele cu Stan și Bran, Rapid luase jucătorii, dar nu îi mai putea înscrie regulamentar.
Copos făcuse rezervare la Ligă pentru cei doi
În prealabil, Copos vorbise la Ligă pentru „a-și rezerva” două locuri pentru legitimarea lui Varga și Bălan. Liga își prelungise programul până la 12 noaptea în așteptarea legitimării, dar degeaba. Nu a dat nimeni niciun semn. Dragomir a fost asaltat de cei doi năstrușnici patroni de club. „Mitică, ajută-ne. Fă ceva, că ne-am înțeles”. Răspunsul șefului Ligii, aflat cu naționala la Timișoara, e sec: „Nu mai pot face nimic. A expirat termenul! E caz de pușcărie, ați înnebunit?”. Descumpăniți de refuzul lui Dragomir, cei doi au căutat și au găsit un alt artificiu care a stat la originea acestui scandal monstru. Confuzie la AMFB
Cerere către Asociația Municipală de Fotbal București pentru înscrierea în campionatul Ligii a IV-a a unei noi echipe, Rapid III. În mijlocul competiției, așa, din senin. La această echipă urmau să fie legitimați cei doi, care mai departe ar fi trebuit să primească drept de joc și la echipa mare. AMFB-ul dă în primă fază un aviz favorabil Rapidului. Pe baza acestui act, LPF vizează carnetele de joc ale celor doi. Surpriză însă, AMFB-ul revine cu o adresă prin care anunță că Rapid III nu e primit să se înscrie în mijlocul competiției și că transferurile lui Bălan și Varga de la Sportul la Rapid, se anulează! Liga intervine cu o adresă care ajunge pe fax la Rapid în dimineața meciului cu Poli, pe 5 martie.
Rapidiștii au vrut să sfideze Liga
Rapidiștii se precipită și fac presiuni la AMFB, mai exact la președintele Vasile Avram. Fostul șef al arbitrilor și vicepreședinte al FRF cedează. Convoacă de urgență Biroul Executiv și aprobă înscrierea giuleștenilor în campionatul Ligii a IV-a, revocând în același timp precedenta adresă. Cu această hârtie care în ziua meciului, la ora 14:41, ajunge simultan în Giulești și la Ligă, rapidiștii hotărăsc că Varga și Bălan pot juca. Fac marea imprudență, din ignoranță sau pur și simplu pentru a sfida Liga, să nu mai ceară un înscris din partea Ligii. La sediul din Cotroceni al forului care organizează primul eșalon nu mai era deja nimeni atunci, așa că ultima poziție a LPF rămâne cea în care vizele erau anulate.
Trei puncte rămase în aer
Acestea sunt actele pe baza cărora se judecă acest caz. Comisia de Disciplină și-a declinat competența ieri la prânz, trimițând cazul la Comisia pentru Litigii. Miercuri, această din urmă comisie se va pronunța, dar e aproape sigur că până la urmă cazul va ajunge la Lausanne, întrucât ambele părți sunt hotărâte să meargă până la capăt. Pe regulamente, 0-3 pare evident. Rămâne varianta ca patronii să se înțeleagă pentru rejucare. Altfel, ierarhia la vârf va fi stabilită din nou la masa verde. La fel ca și anul trecut, când, culmea, tot Poli Timișoara a așteptat punctele de la TAS până la final. Și acum doi ani, imediat după ultima etapă, cazul „Valiza” a tensionat la maximum lumea fotbalului românesc. Anul acesta de ce ar fi fost altfel?
Rapidul și masa verde
Efectul Corpodean 18 noiembrie 2001 Brașov – Rapid 1-0 (3-0 la masa verde) În minutul 95 al partidei de sub Tâmpa, Rapidul reclamă un penalty neacordat de Sorin Corpodean, iar George Copos decide să scoată echipa de pe teren. Ulterior, s-a hotărât ca giuleștenii să piardă la masa verde.
„Nocturna” 25 septembrie 2001 Rapid – PSG 0-1 (0-3 la masa verde) După un meci echilibrat, giuleștenii au capotat de două ori în minutele de prelungire. Francezii au marcat în minutul 95, iar nocturna s-a stins în minutul 115, tot Giuleștiul rămânând în beznă. Rapid a pierdut partida la masa verde din cauza faptului că echipa nu avea un generator propriu. Ca fapt divers, acesta costa 200 de dolari. Kung-Fu în Valea Jiului 7 iunie 2006 Jiul – Rapid 1-0 (3-0 la masa verde) Meci cu cântec în Valea Jiului, ultima etapă din sezonul 2005-2006. Cinci jucători ai rapidiștilor au fost eliminați, nervozitatea atingând cote maxime în rândul echipei giuleștene după ce au aflat că Steaua conducea cu 4-0 pe Vaslui și astfel își aconta titlul de campioană. Arbitrul a fluierat sfârșitul meciului după eliminarea lui Romeo Stancu și Rapid a pierdut, din nou, la masa verde.
„Bricheta” 28 martie 2008 Rapid – Steaua 1-0 (0-3 la masa verde) Aflate din nou în luptă directă pentru titlul de campioană, soarta meciului a fost decisă de Alexandru Deaconu, care a decis încheierea partidei după ce din tribuna a II-a a stadionului s-a aruncat cu o brichetă. Rapidiștii conduceau cu 1-0 prin golul lui Săpunaru, dar decizia comisiei a fost de 0-3 pentru Steaua.
Eu sunt pus la Ligă să mediez conflictele și să veghez ca lucrurile să se desfășoare corect și pe teren. Rejucați meciul! Acesta e mesajul meu pentru cele două cluburi. Dreptul de joc și exercitarea dreptului de joc sunt două lucruri total deosebite. Asta nu înțeleg cei de la Rapid și aici au pierdut
Dumitru Dragomir, președinte LPF
Aceasta este hârtia de la AMFb care constituie „cheia de boltă” a apărării Rapidului. Sub semnătura lui Vasile Avram, forul bucureștean aprobă și transferurile lui Varga și Bălan și înscrierea satelitului în Liga a IV-a
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER