Istvan Kovacs, cel mai „delegat” arbitru la meciurile Astrei

Într-o perioadă în care arbitrajul românesc are, din nou, zornăit de cătușe, delegările au devenit un subiect sensibil. Fără a insinua anumite lucruri, iată cum se prezintă o statistică a arbitrajelor de care a avut parte Astra Ploiești, sezonul trecut, când, cel învinuit acum pentru „luare de mită”, Vasile Avram, a făcut „țintarul”.

Astfel, la meciurile Astrei din sezonul trecut, cel mai delegat arbitru a fost Istvan Kovacs, din Carei, central care a „prins” 4 meciuri (bilanț 1 victorie, 2 egaluri și 1 înfrângere). La capitolul „asistenți”, dată fiind și apropierea față de București, fiul lui Vasile Avram, Valentin, alături de Andrei Constantinescu, Mircea Orbuleț și Bogdan Gheorghe, toți din Capitală, au fost cei mai „văzuți” la partidele echipei finanțate de Ioan Niculae.

În anul competițional în care Florin Prunea a răspuns de manageriatul sportiv în „9 Mai”, acesta „îmbinând” prezențele la Tribunalul Prahova într-un proces legat de corupție în fotbal, cu prezențele pe banca tehnică a echipei, după Istvan Kovacs, „clasamentul” arată astfel:
– Mihai Prodan (Cluj, 3 partide, toate în retur, toate în deplasare, bilanț 1 victorie, 1 egal și 1 înfrângere)
– Adrian Comănescu (Vâlcea, nume care apare și acum în stenogramele cazului Tg. Mureș, bilanț 2 remize și 1 înfrângere, cu 1-0, atenție, chiar la Târgu Mureș, semn că nu iese „fum”, fără „foc”!)
– Radu Petrescu (3 prezențe, 1 egal și 2 înfrângeri, deci aduce ghinion echipei din „9 Mai”). Foarte interesant, Radu Petrescu a „prins”, deja, în cele 9 partide din acest nou sezon, încă 2 meciuri în „9 Mai”! Arbitrul care oficiase la centru și în meciul de debut al echipei, în Liga I (înfrângere, 0-1 cu Pandurii) a bifat și eșecul cu Voința Sibiu, al ploieștenilor, scor 0-1, care a dus și la demiterea lui Selymes, apoi, în sfârșit, a „prins” și un succes al Astrei, 2-0 cu Gaz Metan Mediaș!
– Sebastian Colțescu (3 partide arbitrate în 2010-2011, un egal și două eșecuri, deci un alt „purtător de ghinion” pentru Astra, cu mențiunea că olteanul este și singurul arbitru care a arătat un cartonaș roșu unui jucător de la Astra, Bornosuzov fiind eliminat, la Galați, aceasta reprezentând unica eliminare suferită de echipa din „9 Mai”, sezonul trecut! Dealtfel, la capitolul „cartonașe”, Astra a fost și rămâne una dintre cele mai „curate” echipe).
– Georgian Ionescu, tot 3 partide ale Astrei Arbitrate. Buzoianul a avut „mână bună”, fiind păcat, pentru Astra că a ieșit din calculele ligii I, cu el la centru, ploieștenii remizând la Timișoara, 2-2 și la Buzău, cu Brăneștiul, scor 1-1 – când asistentul Urzică s-a băgat să acorde un penalti din fanion, plus un succes cu Pandurii, scor 2-0).
După „seria” de arbitri cu câte 3 meciuri ale Astrei, urmează, cu 2 partide arbitrate sezonul trecut: Marius Avram (una dintre ele, „normal”, 0-0 pe teren propriu cu FCM Tg. Mureș, o altă „întâmplare” la delegări), Ovidiu Hațegan (bilanț 4 puncte din 6 posibile pentru Astra, fără gol primit, inclusiv un succes cu Steaua), Robert Dumitru (tot 4 puncte, cu brașoveanul la centru) și Alexandru Deaconu (București), iar cu o prezență, bucureșteanul George Rădulescu, Florin Ghimbășan (Brașov), Lucian Rusandu (Sf Gheorghe), Florin Marcu (Oradea), Ionel Ivan (Brăila, arbitrul cu care s-a obținut primul succes din Liga I, 1-0 la Sportul, sezonul trecut în etapa cu numărul 9!), Teodor Crăciunescu și Alexandru Tudor.
Desigur, cât este statistică în cele mai sus enumerate, cât întâmplare și cât „dedicație”, nu va ști nimeni, niciodată. Câteva concluzii interesante se pot trage, mai ales când, aceste „date” vor fi legate de cele din acest sezon. Desigur, totul, de dragul statisticii, fie că la „butoane” va fi Avram, Crăciunescu sau altcineva.

De cinci ori Dorobanțu!

„Statistica” este una foarte interesantă și când vine vorba despre observatorii de arbitrii, și ei personaje „cheie” uneori în economia jocurilor. Astfel, într-un top al delegărilor din sezonul trecut, pentru Astra, „premiantul” este buzoianul Marian Dorobanțu, cu cinci prezențe într-un sezon. Interesant este că intervalul în care a prins aceste delegări este mult mai restrâns, în sensul că primul joc a fost în etapa a 9-a (odată cu prima victorie a ploieștenilor, la Sportul, scor 1-0), iar ultimul, în runda 32, 1-1 cu FC Vaslui, pe teren propriu. Tot cu buzoianul în tribună, Astra a învins și Steaua, în retur, deci, buzoienii chiar că poartă noroc Astrei (vezi și Ionescu Georgian, la arbitri). După Dorobanțu, pe poziția a doua ca număr de delegări este Dan Petrescu, membru al CCA, care a „prins” 4 partide (2 victorii, 1 egal, la Steaua și un eșec) și Constantin Zotta (acum oficial al FC Vaslui) și el cu 4 meciuri ale echipei ploieștene (între etapele 5 și 26). Ca frecvență, „împărat” este însă Alexandru Crișan, bucureșteanul cu casă în Prahova, care a avut 3 delegări la meciuri ale Astrei între etapele 21 și 28! Ca amănunt interesant, statistic, toate cele 3 partide jucate de Astra cu Crișan observator, în aceste 8 runde scurse, s-au încheiat la egalitate (1-1 cu CFR, 2-2 la Timișoara și 0-0 cu Rapid!).

Să „aruncăm” o privire și la capitolul „observatori de joc”, din partea LPF, unde Alexandru Popescu este primul în topul delegărilor la Astra, cu 4 meciuri, urmat chiar de fostul președinte al clubului din „9 Mai”, acum observator, brașoveanul Romică Pașcu, cu 3 meciuri, toate în „9 Mai”, că, oricum, știe bine omul drumul, de acasă până la stadion.

Istvan Kovacs fost primul, într-un top al delegărilor la meciurile Astrei din sezonul 2010-2011

Georgian Ionescu a avut „mână bună” pentru Astra, procentajul punctelor obținute de ploieșteni, cu el la centru fiind foarte bun.

Colțescu a dat singurul cartonaș roșu Astrei, în campionatul trecut!

Publicat: 08 10. 2011, 12:35
Actualizat: 08 10. 2011, 12:37