Jucăria de lângă elefantul împăiat. Tablou negru pentru echipa care a câștigat Cupa și Supercupa României în 2014 și a eliminat-o pe Lyon. Ce datorii are Astra și cum poate avea soarta Urziceniului

Plecarea lui Narcis Răducan de la Astra Giurgiu, survenită vineri seară, a consființit a doua schimbare de președinte a echipei giurgiuvene, care are deja al doilea antrenor în acest sezon. Condusă după bunul plac al miliardarului Ioan Niculae, echipa aflată pe locul 4 în Liga 1 are datorii de 3,5 milioane de euro, a fost la un pas de o suspendare pe trei ani din toate cupele europene și denotă un amatorism cronic pentru fotbalul românesc. Păcălit de Dinu Gheorghe cu comisioane uriașe la impresari, trădat de propria nerăbdare, Niculae tratează Astra ca pe o jucărie. Rămâne de văzut când se va plictisi

  • Un audit comandat după plecarea președintelui Dinu Gheorghe a reliefat datorii de 3,5 milioane de euro ale societății care administrează clubul giurgiuvean
  • Până în iarnă, niciun jucător care evolua în mod constant la Astra nu avea salariu mai mic de 10.000 de euro pe lună. În acest moment, jucătorii abia și-au primit salariile pe luna septembrie

23 mai 2014. E una dintre cele mai imporante zile din istoria Astrei Giurgiu, ziua în care formația patronată de Ioan Niculae a câștigat primul trofeu, Cupa României, după ce a învins Steaua, la capătul unui meci care a avut nevoie de lovituri de departajare. Fast-forward aproape opt luni. După un alt trofeu, o Supercupă a României, și o participare în grupele Europa League, Astra se află într-un haos complet. A schimbat deja un antrenor și doi conducători doar în acest sezon! Iar lotul de jucători a fluctuat serios în doar câteva luni. Însă cum a ajuns spirala să aibă un efect atât de devastator? În principal, din cauza patronului Ioan Niculae, care a comis câte gafe inimaginabile pentru un om de afaceri care a reușit să își maximizeze profiturile celorlalte companii pe care le deține. Un mix de naivitate și nervozitate, care a transformat vestiarul giurgiuvean într-un butoi cu pulbere. Un lanț al slăbiciunilor care transformă, de fapt, Astra, într-un potențial caz Urziceni: o apariție meteorică în fotbal, urmată de o dispariție timpurie.


Dinu Gheorghe a condus clubul patronat de Ioan Niculae între 2012 și 2014

Comisioane dubioase către impresari și datorii de 3,5 milioane de euro

În teorie, o echipă care are obiective mari trebuie să aibă un plan bine pus la punct cel puțin pe termen mediu, dacă nu pe termen lung. Însă la Giurgiu, lucrurile nu stau deloc așa. În primă fază, proiectul părea, cel puțin pe hârtie, unul bine gândit: Niculae a investit masiv pentru a crea un stadion cochet, înconjurat o clădire modernă, care adăpostește vestiarele și un centru de presă modern. Bugetul echipei, cotat undeva la 5-6 milioane de euro pe an, era suficient pentru a asigura cel puțin prezența pe unul din primele trei locuri din Liga 1. Iar rezultatele din sezonul precedent au fost excelente: două trofee câștigate plus un loc secund. Astra părea că se poate bate cu șanse la titlu!

În vară însă, echipa giurgiuveană a pierdut opt jucători, aducând alți 10 în schimb. Unii prea târziu, alții fără valoare. Însă toți cu ceva în comun! Pe fostul președinte al giurgiuvenilor, Dinu Gheorghe. Care, deși nu avea drept de semnătură – practic nu reprezenta clubul în civil – un drept anulat de finanțatorul Niculae în urmă cu aproape un an, a garantat pentru transferul lor, ba chiar a semnat unele contracte, lucru permis de FIFA. Însă surse din apropierea echipei giurgiuvene susțin că „Vamă” l-a „trădat” pe patronul său. Transferurile realizate stipulau plata unor comisioane importante către impresarii care îi aduseseră pe jucători la Astra. De aici la un conflict deschis nu a fost decât un pas. Mai ales că fostul președinte al Astrei a lăsat clubul giurgiuvean cu datorii imense, din cauza cărora câștigătoarea Cupei a fost la un pas să nu poată evolua în Europa în următoarele trei sezoane! Imediat după plecarea lui „Vamă” la Rapid, conducerea Astrei a comandat un audit independent. Iar rezultatul a fost incredibil: 3,5 milioane de euro datorii!


Câștigarea Cupei României a fost prima mare performanță din istoria Astrei

De la contracte uriașe, la acuze de mercenariat

În aceste condiții, Niculae a luat foc, mai ales că jucătorii Astrei aveau contracte uriașe! Sunt cunoscute, deja, replicile sale acide, care îi numeau pe jucători „mercenari”. Asta din cauză că niciunul dintre jucătorii care prindeau lotul Astrei meci de meci nu era remunerat cu mai puțin de 10.000 de euro pe lungă, angajamentele negociate tot de fostul președinte al clubului. Iar când lunile de întârziere a salariilor se cumulau, aceștia refuzau să se antreneze. De cel puțin cinci ori în prima parte a campionatului, jucătorii au amenințat că nu fac deplasarea sau că nu se prezintă pe teren pentru diferite meciuri. Ba chiar tunisianul Syam Ben Youssef nu a urcat în avionul care a dus-o pe Astra la Liberec, pentru manșa secundă a turului III preliminar a Europa League. Ultimul astfel de episod s-a petrecut chiar de Sărbători, când finanțatorul giurgiuvenilor nu a plătit salariile restante, lăsându-i cu ochii în soare pe jucători, deși presa internațională vuia, după ce Niculae a plătit 100.000 de euro pentru a primi un elefant împăiat, pe care îl vânase în vară. În acest moment, jucătorii Astrei au peste două luni și jumătate întârziere la salarii și așteaptă împlinirea a 90 de zile calendaristice pentru a-și putea depune memorii, potrivit unor surse din anturajul fostului președinte al Astrei.

1,8 milioane de euro trebuie să primească Astra de la UEFA pentru parcursul din Europa League în acest sezon, unde a reușit o victorie și un egal în șase meciuri disputate în grupă

Doar că problemele financiare sunt doar un simptom al lipsei de orizont și de strategie a lui Niculae în cazul „Astra”. Nemulțumit de lipsa rezultatelor și de bugetul prea mare de salarii, Niculae l-a mandatat pe Narcis Răducan, numit președinte pe 7 noiembrie să găsească noi jucători pentru Astra. Imediat, președintele giurgiuvenilor s-a pus pe treabă și a întocmit o listă cu jucători care să se încadreze în bugetul salarial impus de Niculae, internaționali la echipele naționale de tineret din țara din care provin. Transferurile lui Mrzljak, Gorupec sau Bumba au fost deja rezolvate, iar alte mutări erau aproape perfectate. Doar că Niculae s-a „sucit” în ceea ce privește detaliile financiare pe care le agrease în primă instanță, iar mutările au picat.

Problemele cu legea, una dintre cauzele comportamentului?

Potrivit unor surse apropiate de clubul giurgiuvean, comportamentul împrăștiat al lui Niculae vine ca urmare a problemelor acestuia cu legea. Anchetat de DNA în mai multe dosare, Niculae și-a băgat în insolvență trei dintre cele șase combinate pe care le deține, ca urmare a deciziei procurorilor de a-i pune activele sub sechestru. Mai mult, patronul Astrei a mai primit o lovitură dură în luna decembrie, când rechizitoriul procurorilor DNA în cazul „Alina Bica”, în care fosta șefă DIICOT este pusă sub acuzare de trafic de influență, îl numește pe Niculae drept inculpat, după ce acesta a intervenit pentru tergiversarea unui proces. Mai departe, al doilea cel mai bogat om din țară, cu o avere de 1,1 miliarde de euro, ar avea probleme și mai mari, după ce Evenimentul Zilei a aflat că mărturiile din închisoare ale lui Viorel Hrebenciuc îl incriminează pe Niculae, care ar fi finanțat ilegal cu un milion de euro campania la prezidențiale a lui Mircea Geoană, în 2009.


Am văzut și patroni mai fericiți. Ioan Niculae a fost acuzat că își trata fotbaliștii precum niște sclavi

„Niculae venea și țipa la noi”

Amatorismul care guvernează situația actuală de la Astra Giurgiu a fost zugrăvit cel mai bine de vorbele lui Alassane Toure, fundașul central francez de 25 de ani care a stat mai puțin de două luni la echipa giurgiuveană, plecând după ce a luat contactul cu adevărul din vestiarul echipei lui Ioan Niculae. Francezul a venit la Astra „ca un mercenar”, după ce echipa giurgiuveană i-a oferit 12.500 de euro, față de doar 7.000, cât primea dacă semna cu Petrolul, cu care se înțelesese deja. Surprins de ceea ce a găsit la Giurgiu, Toure a declarat pentru L’Equipe că nu i-a venit să creadă ce a văzut, caracterizându-i pe colegii săi români drept „sclavi”. „Erau scene incredibile: nu aveam teren de antrenament, nu aveam sală de forță, nocturna se stingea în timpul antrenamentului… Sunt doar detalii, dar rămân bine întipărite în minte, te șochează”, povestea Toure.

În decembrie, fundașul francez și-a confirmat spusele și pentru DigiSport: „Nici nu îmi pot imagina ce urmează. De exemplu, la finalul unui antrenament, jucătorii au fost nevoiți să aștepte în parcare câteva ore pentru că autocarul nu avea benzină, astfel că au stat câteva ore ca cineva să vină cu ceva bani pentru a o plăti”. Și tot Toure a rezumat cel mai bine situația de la Giurgiu, în care Niculae taie și spânzură după bunul plac, neascultând de nimeni: „La un meci, Niculae a venit în pauza unui meci, țipând, pentru a ne pune la colț”. Iar până patronul nu se va autocenzura, Astra nu are cum să progreseze. Și 23 mai 2014 va fi doar o amintire frumoasă, pe raftul unui miliardar excentric. Lângă un elefant împăiat, care a costat cât salariul pe jumătate de an al unui titular din Liga 1.

Publicat: 18 01. 2015, 10:00
Actualizat: 19 01. 2015, 12:30