Oțelul, CS Severin, Petrolul, „U” Cluj, Vaslui, Viitorul și CFR Cluj fac Paștele pe unde apucă, grație televiziunilor. Dumitru Dragomir promite să se uite la toate cele patru partide, dar habar nu are cine cu cine joacă
Programarea celor de la LPF a unor meciuri sâmbătă și duminică le face aproape imposibilă sărbătorirea Paștelui jucătorilor a opt echipe din Liga I
Despre conceptul de „trebuie” s-a vorbit foarte mult de-a lungul timpului. Și o să se mai facă. Unii sunt de părere că trebuie scos din orice fel de vocabular, în timp ce alții își construiesc principii bazate pe el. De Sărbători există însă un fel de înțelegere mutuală între cele două tabere, astfel că „trebuie” devine un fel de „așa e normal să fie”. Trebuie să te duci la Biserică, să iei Lumină, iar duminică să accepți bucuros fiecare vizită a rudelor. Mai trebuie și să guști din fiecare preparat și să te plângi abia a doua zi de kilogramele în plus. Uneori chiar și în a treia. Liga I face însă excepție de la orice regulă. Liga Profesionistă de Fotbal a programat și în acest an meciuri care îi împiedică pe jucători, antrenori și pe oamenii din staff să-l aplice pe „trebuie” de sărbători. Astfel că, în timp ce Petrolul și Vaslui vor fi în autocar atunci când se va lua Lumina, jucătorii de la Viitorul și CFR Cluj vor fi pe teren atunci când alți colegi de breaslă ciocnesc ouă și mănâncă drob.
Sâmbătă: Astra – Oțelul, ora 16:00
Gălățenii se numără printre norocoșii etapei 29. Cum meciul de la Giurgiu se termină la 17:45, elevii lui Grigoraș aproape că vor avea un Paște normal. La finalul partidei au primit liber din partea conducătorilor, iar distanța de 305 kilometri până la Galați le asigură la mustață participarea la Slujba de Înviere, asta dacă nu apar evenimente neprevăzute. Situația produce nemulțumiri: „Nu e foarte plăcut să jucăm în fiecare an de Paște, dar ne conformăm. Televiziunile sunt cele care ne susțin financiar și sunt convins că nici angajaților de acolo nu le este prea plăcut să lucreze într-o zi de Paște. Asta este!”, a declarat Narcis Răducan, directorul general al clubului.
Sâmbătă: CS Severin – Petrolul, ora 18:00
Meciul de la Severin le poate asigura ploieștenilor un loc în Europa League anul următor. Nu același lucru se poate spune și despre Paște: „Vom asculta Slujba de Înviere la radio, în autocar, pe drumul de întoarcere. Apoi, duminică dimineață vom ciocni câte un ou la antrenamentul de atunci”, a spus Cosmin Contra, vizibil deranjat de programul etapei. Nici jucătorii nu sunt entuziasmați de drumul de întoarcere, 360 de kilometri, care va dura peste 6 ore: „Ajungem acasă și dormim. Nici nu cred că apucăm să spunem «Hristos a înviat!» altcuiva în afară de colegul de echipă. Dar ce putem să facem? Ni se poruncește de mai sus, iar noi facem ce vor alții”, a declarat unul dintre ploieșteni, cerând însă să-i fie protejată identitatea.
Sâmbătă: „U” Cluj – FC Vaslui, ora 20:30
Cea mai târzie partidă a zilei va produce un moment atipic pentru Liga I. La finalul ei, atât jucătorii celor de la Cluj, cât și cei ai Vasluiului vor merge împreună de la stadion la Biserică: „Apoi plecăm acasă. E trist că se întâmplă lucruri de genul ăsta. Măcar de n-ar fi pus etapa aia intermediară, dar așa… Mi se pare absurd. Mai facem și multe ore pe drum. Ce le pasă lor?”, a declarat Gabi Balint, tehnicianul Vasluiului. Mai mult de atât, clujenii au programat duminică un antrenament, motiv pentru care le-a fost interzis să se apropie de cozonac sau drob: „Pentru noi, perioada asta este la fel de importantă ca toate cele de până acum”, a spus Ionel Ganea, antrenorul lui „U”.
Duminică: viitorul – CFR Cluj, ora 20:30
Clujenii de la CFR au programat astăzi un antrenament în Gruia, urmând ca la ora 16:00 să plece către Constanța cu o cursă charter. Situația l-a enervat pe Eugen Trică, motiv pentru care antrenorul clujenilor a făcut una dintre cele mai amuzante declarații la aflarea programării LPF: „Probabil noi am fost singurii papițoi dintre toate echipele care sunt în Liga I. Cum ne-au găsit pe noi și pe Viitorul, nu știu”. Catolic, portughezul Diogo s-a declarat și el surprins de situație: „Nu există așa ceva în Portugalia. Meciurile se programează sâmbătă, pentru ca toți jucătorii să poată petrece în familie”, a spus acesta. La Constanța, CFR se deplasează fără patron, dar Arpad Paszkany a sărbătorit Paștele pe 31 martie, fiind catolic. De cealaltă parte, constănțenii par a se fi împăcat cu ideea că anul acesta nu vor sărbători Paștele: „Nu comentez în niciun fel asta. Datoria noastră e să jucăm. Când o facem e treaba altora”, a declarat Cătălin Anghel în cadrul unei conferințe de presă.
În cea mai mare țară ortodoxă din lume, Rusia (circa 106 milioane de credincioși), campionatul nu se întrerupe de Paște. Astfel, duminică se joacă trei meciuri (Amkar – Dinamo Moscova, Amkar – Lokomotiv și FC Krasnodar – Volga Novgorod)
În schimb, nici în Ucraina (36 de milioane), Grecia (10 milioane), Serbia (6,3 milioane) sau Bulgaria (5,5 milioane) nu se va juca niciun meci în prima zi de Paște
„Mă uit la meciuri, ciocnesc un pahar, niște ouă!”
ProSport l-a contact ieri pe Dumitru Dragomir, președintele LPF, cel care a programat meciurile din etapa care pică de Paște
Bună ziua, domnule Dragomir. Aveam și noi o curiozitate: veți urmări meciurile de sâmbătă și de duminică? Întreb pentru că e Paștele și… Bineînțeles că o să o fac! Dacă sunt în București, chiar o să mă și duc la ele!
Nu e niciunul în București. Sunt la Giurgiu, Severin, Cluj, Constanța. A, păi atunci mă uit la ele. La toate! Ciocnesc un pahar cu vin, niște ouă și stau cu prietenii la televizor.
Vi se pare normală programarea atâtor partide de Paște? Mulți dintre jucători nu ajung acasă, la familii… Eu nu am nicio vină pentru asta. Dacă televiziunile așa au zis, așa se face. Ei vin cu banii. Îmi pare rău pentru ei, vă dați seama, dar ce să fac eu?
Sigur o să vă uitați la meci? Sau spuneți asta doar că dă bine? Eu nu fac așa ceva. Păi mai devreme mă oferisem să mă duc la ele, cum aș putea să mint că nu mă uit? Mai e și Paștele, ar fi păcat mare să fac asta.
Tradiții ce se întâmplă de Paște
Sâmbătă seara, ortodocșii participă la slujba de Înviere, de la miezul nopții, de unde iau Lumina, simbol al biruinței vieții asupra morții. Cu lumânarea aprinsă, aceștia se întorc acasă, dedicând următoarea zi familiei, mâncării tradiționale (ouă vopsite, drob) și relaxării. Anul acesta, Paștele Ortodocșilor a fost stabilit pe data de 5 mai. Cel al catolicilor a fost pe 31 martie.
Articol scris de Zinovie ERNU [email protected]
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER