Jurnalul de refacere al lui Dan Roman, ziua 29: „M-am antrenat de multe ori și în spatele porții, nu-i nicio problemă…”

„Jurnal de refacere” este un demers unic în mass media sportivă din România. ProSport își propune să urmărească viața unui fotbalist care în lunile următoare se va lupta să revină pe teren. Început duminică, 22 decembrie, de ziua lui Dan Roman, jurnalul va dura până în momentul în care atacantul lui Gaz Metan, accidentat grav joi, 19 decembrie, la Botoșani va lovi din nou mingea într-un meci de fotbal. 
 
ZIUA 29 – TREBUIE SĂ‚ FII PUTERNIC
 
Astăzi am fost mai mult plecat. Ți-am zis că n-am o viață plictisitoare (râde). Am fost la cumpărături, să luăm câte ceva pentru casă. Acum, pe seară, au venit viitorii noștri fini pe la noi și stăm la povești. Chiar pot să spun că am avut o zi frumoasă azi…
 
(reporterul alege o temă de discuție „Cum gestionează fotbaliștii momentele în care nu joacă”) Acesta este un moment foarte greu pentru un jucător. Nu multă lume înțelege prin ce trec fotbaliștii atunci când, din diferite motive, nu joacă. E dificil de gestionat și trebuie să ai un psihic foarte tare să poți să reziști. Pentru că, la un moment dat, începi să îți pui tot felul de întrebări Â«Oare are antrenorul ceva cu mine? Ce greșeli fac de nu mă bagă?». Ai nevoie de răspunsuri! Din fericire, acum antrenorii sunt mult mai deschiși și poți să vorbești cu ei. Mie mi s-a întâmplat așa cu domnul Dulca. Fusesem accidentat și nu jucam, deși eu mă simțeam pregătit să intru în teren. Și mi-a spus să mă pregătesc bine în continuare și să nu-mi fac griji că o să intru. Iar atunci când o să încep să joc vrea să rămân în teren, să evoluez meci de meci. Și așa a fost! A doua zi eram însă supărat, țin minte că m-a certat și antrenorul secund la antrenament. Se vedea… dar a avut dreptate.
Dar, repet, trebuie să fii foarte puternic psihic în această perioadă pentru că altfel nu poți să profiți atunci când ți se oferă șansa.
În momentul în care prinzi echipa după o perioadă de absență există și o presiune suplimentară. Te gândești că, dacă nu joci bine, s-ar putea să te scoată. Înainte, recunosc, și eu aveam gândurile astea, dar de câțiva ani văd lucrurile altfel și nu mai am emoțiile astea…
Acum, trebuie înțeles și antrenorul pentru că el are 11 jucători și 3 rezerve pentru un meci. Poate că tu te antrenezi bine, dar concurentul tău joacă bine. Sau el nu joacă foarte bine, dar echipa merge și mulți antrenori aleg să nu schimbe în astfel de momente. Uite, mi s-a întâmplat și mie să mă antrenez și în spatele porții… Nu-i o problemă! Trebuie să te pregătești cât mai bine, să dai 100% la antrenamente și o să îți vină și rândul!

ZIUA 28 – AMR 20
Am plecat din Mediaș pe la 12 și când am ajuns în Brașov am mers direct la părinții Andreei. Nici n-am apucat să despachetăm. De fapt, eu ce să despachetez? (râde) Vreau să mă odihnesc puțin pentru că, orice aș face, tot sunt obosit. Nu știu din ce cauză, probabil că de fiecare dată când merg în cârje depun un efort mai mare… Oricum, azi-noapte nu prea am dormit. Am avut tot felul de gânduri.
Am momente când, din instinct, uit de cârje și am pornirea aceea de a merge normal. Chiar aseară mi s-a întâmplat ceva de genul acesta. Eram la restaurant și, când să plec, l-am întrebat pe un prieten dacă știe unde mi-e adidasul drept. Pentru un moment uitasem că eu sunt încălțat doar cu stângul… Asta se întâmplă și pentru că acum nu mai am dureri. Bine, durerea nu a fost așa mare nici în momentul accidentării. Am simțit-o doar în momentul loviturii, apoi, probabil și din cauza șocului că îmi văd piciorul într-un asemenea mod, durerea nu mai era atât de puternică. Vorbeam chiar astăzi cu un prieten care a avut o accidentare la fel ca a mea și mi-a spus exact pașii prin care a trecut. Bine, el este la minifotbal… M-a sunat pentru că aseară a fost la fotbal pentru prima oară după vreo doi ani și a vrut să-mi spună cum a fost. 
Joi vin la București și, sincer, am început deja numărătoarea inversă. Mai am 20 de zile până îmi vor scoate gipsul. Sunt curios dacă îmi vor pune vreo proteză sau ceva care să protejeze zona… Nu știu asta deocamdată. Prietenul acesta mi-a spus ca a avut ceva de protecție și că încălța cu adidași cu câteva numere mai mari. Se deplasa mai greu, dar era ok…

ZIUA 27 – DESPĂ‚RȚIREA DE COLEGI

Astăzi mi-am luat Â«la revedere» de la colegi pentru că mâine voi pleca la Brașov. Mi-au spus că o să le fie dor de mine și că o să ținem legătura. Eu n-o să mă mai întorc la Mediaș, pentru că după ce îmi voi scoate gipsul voi fi la București pentru recuperare. Oricum, și ei pleacă pe 28 decembrie în cantonament și vor sta acolo vreo două săptămâni. O să îmi lipsească și mie pentru că mi-a prins tare bine timpul petrecut aici, alături de ei. Poate părea ciudat pentru mulți, dar viața mea nu e deloc plictisitoare acum. Am avut grijă să îmi aranjez programul și am avut alături de mine și foarte mulți oameni. 

(întrebat de reporter despre stările de după accidentare și cele de acum, fotbalistul oferă o mărturie emoționantă) La început eram deprimat. Nu voiam să arăt nimănui asta, încercam să fiu tare pentru familia mea, să nu sufere ei. Mama, soția plângeau… nu voiam să arăt că sunt atât de afectat. Dar s-au dus momentele alea și, ușor, ușor, am început să mă obișnuiesc cu situația și să mă concentrez pe ceea ce am de făcut pentru a reveni. Nu privesc în trecut, n-am timp de așa ceva. Și, până la urmă, dacă eu nu sunt optimist, cine să fie? 


ZIUA 26 – MESAJELE DE ÎNCURAJARE

Azi mi-am făcut programul obișnuit cu cele două sesiuni de electrostimulare și acum, pe seară, am ieșit cu câțiva dintre colegi la un restaurant. N-am mai mâncat de ceva timp o pizza bună (râde). Aseară am primit un mesaj de încurajare de la domnul Sabău. Nu e primul pe care-l primesc de la el, mi-a mai tot trimis în ultima perioadă și, sincer, mă fac să mă simt tare bine. Găsește cuvintele potrivite de fiecare dată. În plus, sunt fericit să văd că un antrenor alături de care am lucrat se gândește la mine. Pe el l-am avut un an și jumătate la Bistrița, apoi am mai lucrat și la Târgu Mureș jumătate de an. 
(întrebat de reporter dacă se gândește să apeleze la serviciile unu psiholog pentru a-l ajuta în această perioadă) Eu mă consider un tip puternic și cred că o să pot să trec peste această perioadă singur. Mai ales că, din ce am mai vorbit în stânga și-n dreapta, piciorul operat o să fie mult mai puternic acum. O să fie chiar mai rezistent decât celălalt. Lucrul acesta îmi dă curaj… 


ZIUA 25 – ÎMI REVIN REPEDE

Am program normal sau cel puțin așa mi se pare. Singura diferență e că nu mă antrenez, ci fac recuperare. Mă trezesc, merg la cafea cu băieții din echipă, apoi merg la stadion să îmi fac programul. Mă întorc acasă, mănânc, apoi mă duc iar la stadion pentru o altă serie. De azi am început să fac de două ori pe zi electrostimularea musculară. Se vede destul de clar și din poze că am pierdut câțiva centimetri bun din masa piciorului drept. Zici că-i rahitic (râde). Acum fac ședințele de electrostimulare pentru menținere, să-mi fie mai ușor la recuperare. Psihic sunt bine. Sunt genul de om care își revine rapid atunci când are o pasă mai proastă. Și dacă nu-mi revin eu, mă obligă Andreea…(râde).
Am avut o discuție și cu Cristi Dulca, antrenorul nostru. Mi-a spus să fiu tare că o să mă refac repede. Mi-a plăcut și declarația lui. Am citit că a spus ceva de genul că 
«optimismul lui Dan ar trebui să fie un exemplu și pentru ceilalți băieți pentru că doar așa se poate trece prin momentele grele». 


ZIUA 24 – UNEORI, OPTIMISMUL DISPARE

Am perioade și perioade, nu pot să fiu tot timpul optimist. Azi, de exemplu, nu am mai fost să văd antrenamentul. Mi-am dat seama că îmi fac sânge rău dacă stau să mă uit de pe margine. Am mers la stadion, mi-am făcut programul… de fapt, mi l-au făcut cei din staff, că nu l-am făcut singur (râde) și m-am dus acasă. (tonul i se schimbă imediat) E dureros să stau să mă uit la ceilalți cum joacă fotbal, mai ales că acum o să înceapă și perioada cu meciuri, mai văd că avem și jucători în probe… se caută un vârf că, na, nu mai avem din moment ce sunt accidentat. Știi cum e, până la urmă fac sportul acesta că îmi place și acum nu pot să nu joc pentru că am piciorul în gips. Și mă gândesc tot felul de lucruri… mă gândesc la ziua în care o să revin pe teren. Mi-e teamă să nu îmi fie frică să bag piciorul la minge. Nu sunt un om temător, dar o accidentare de genul ăsta te mai schimbă…
Sper, totuși, să nu fie cazul. Și mai sper să nu cumva să uit fotbalul până revin (râde). 


ZIUA 23 – OMUL DE PE MARGINE


Dan are un psihic bun și își dorește să revină cât mai repede

Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan

Mă bucur că am putut să fiu azi aici, mi-a prins tare bine timpul petrecut alături de băieți. Am stat și am urmărit tot antrenamentul de pe margine… Imaginează-ți că mi-a fost destul de greu atunci când au trecut la miuță, mă tot gândeam că ei joacă și eu stau și mă uit. Nu-ți pot descrie în cuvinte cât de plăcut e sentimentul de a juca fotbal. Dar, per total, a fost o zi frumoasă. Îmi era dor de atmosfera asta.
Mi-am făcut și eu programul acela de electrostimulare a mușchilor, am dat și o bere în vestiar pentru ziua mea care a fost pe 22 decembrie. Programul pentru mușchi durează în jur de o jumătate de oră și o să fac asta în fiecare zi săptămâna asta. Apoi aștept să se întoarcă Ovidiu Kurti din cantonamentul cu Steaua și să pun la punct recuperarea. Acum, pe seară, am ieșit un pic cu câțiva colegi la un restaurant. Avea Răzvan Avram de onorat un pariu (râde). 

CITEȘTE AICI PRIMA SĂ‚PTĂ‚MÂNĂ‚ DIN JURNALUL DE REFACERE AL LUI DAN ROMAN

CITEȘTE AICI A DOUA SĂ‚PTĂ‚MÂNĂ‚ DIN JURNALUL DE REFACERE AL LUI DAN ROMAN

CITEȘTE AICI A TREIA SĂ‚PTĂ‚MÂNĂ‚ DIN JURNALUL DE REFACERE AL LUI DAN ROMAN

Publicat: 19 01. 2014, 18:40
Actualizat: 19 01. 2014, 18:41