Lato e „Forrest Gump”!** E jucătorul cu cele mai bune rezultate la testele fizice de la Steaua
Copilăria lui Latovlevici s-a derulat între vizitele la medic pentru a-și trata astmul și terenul de fotbal. Părinții aveau păreri diferite cu privire la boala lui Lato. Mama dorea să îl țină pe copil departe de terenul de fotbal, dar tatăl, antrenor în Liga a IV-a, i-a arătat mingea fiului, de care s-a îndrăgostit imediat.
„Gata! Liber la dușuri”, se aude îndemnul lui Ilie Stan la sfârșitul antrenamentelor. Toți, mai puțin unul, se pregătesc să plece la casele lor. Lato mai rămâne pentru câteva ture și exerciții ușoare. Colegii îi spun în glumă că el nu are splină, iar familia ne povestește că „nu poate sta locului”. Ciudat pentru un fotbalist care la 7 ani se trezea noaptea sufocat din cauza astmului bronșic și care acum este primul la testele fizice comandate de Ilie Stan. Tatăl său a acceptat să povestească pentru ProSport cum a reușit Latovlevici să se transforme dintr-un copil cu probleme respiratorii într-un fotbalist care „poate juca trei meciuri consecutive fără oprire”, după cum spun colegii.
„Nu vreau ca băiatul meu să fie o legumă”
Cazul lui Latovlevici este unul special, demn de film. Rolul personajului negativ a fost interpretat de astmul bronșic, iar cel care l-a salvat pe jucător a fost sportul. La doar 7 ani, Iasmin mergea însoțit de tatăl său la medic din cauza unor probleme respiratorii, iar verdictul răscolește orice părinte: „Are astm! Încercați pe cât posibil să nu depună efort și mergeți cu el la tratament urgent”. Mama fotbalistului a înțeles, dar tatăl s-a opus categoric. „Nu vreau ca băiatul meu să fie o legumă. Va face sport!” Și l-a dus pe terenul de fotbal. „Era cât mingea și alerga, alerga… Mă certam cu maică-sa mereu, că ei îi era teamă să nu pățească ceva băiatul, dar el se simțea mai bine. Aveam eu încredere că așa e bine, îmi spunea ceva înlăuntrul meu să îl pun să facă sport”, mărturisește tatăl jucătorului, Mihail Latovlevici. După câțiva ani s-au prezentat din nou la același doctor, iar analizele i-au șocat pe medici. „Ne spunea că nu se poate să se facă bine fără tratament. Se mirau toți că un băiețel se luase la trântă cu boala și o învinsese doar pentru că iubea să alerge. Nu a fost ușor, pentru că au fost multe nopți în care nu puteam să îl lăsăm nesupravegheat, dar a reușit, și acum uitați unde a ajuns”, povestește Latolevici senior.
„Nu știe să stea liniștit”
Ritmul alert pe care îl practică fundașul stânga al Stelei nu există doar în meciuri sau antrenamente, ci și în viața de zi cu zi. „Atunci când ajunge acasă se duce să alerge în parc alături de câinii lui. Când vine în vacanțe pe la noi, spune mereu că are și el două săptămâni de odihnă, că nu va face nimic. A doua zi îl găsim pe dealuri, unde aleargă, sau în Dunăre, pe care o poate traversa înot. Nu știe să stea degeaba, nu are stare. Singura pasiune care nu necesită atâta efort fizic este pescuitul, dar nu cred că are unde să îl practice în București”, mai spune tatăl jucătorului.
Capacitatea deosebită pentru efortul fizic îi determină pe mulți să-l asocieze pe stelist cu personajul interpretat de Tom Hanks în filmul „Forrest Gump”, câștigător al Oscarului în 1995.
Refuzat de Șunda și Mulțescu, promovat de Hagi
Cariera de fotbalist a lui Latovlevici a început la LPS Banatul. Impresarul Florin Iacob a văzut un potențial în fotbalist și a început să îl propună la marile echipe. Primul popas a fost făcut la Cluj, când la CFR era antrenor Aurel Șunda, dar s-au lovit de primul refuz. Au căutat un contract și la FC Brașov, dar Mulțescu, antrenorul de la acea vreme, voia jucători cu experiență, ca să promoveze. A „aterizat” la FC Timișoara, la echipa a doua. S-a pregătit normal și nu se gândea să plece la alte echipe. La sfârșitul unui antrenament a fost întâmpinat chiar de Gică Hagi, care i-a transmis că îl așteaptă la echipa mare a bănățenilor.
„Trauma” lui Lato Jr
În ciuda problemelor de sănătate, fundașul Stelei ține minte perfect un episod care, după spusele părinților, i-a marcat copilăria: „Avea 9 ani și eu eram antrenor în Liga a IV-a la juniori. Țin minte că plouase rău pe terenul nostru, care era de zgură. I-am zis că îl bag pe teren, deși juca împotriva unor copii de 14-15 ani, abia i-am găsit un echipament care să nu cadă de pe el. La o fază simplă nu a putut să degajeze din cauza noroiului și au luat gol. Mereu îmi spune de episodul ăsta. Nu poate trece peste el”, mărturisește Mihail Latovlevici.
Scholes a avut aceeași problemă
În fotbalul internațional, unul dintre jucătorii care au avut probleme în carieră din cauza astmului este Paul Scholes (foto), fostul fotbalist al lui Manchester United. În ciuda bolii sale, „roșcovanul” și-a continuat cariera fotbalistică, dar a avut de multe ori probleme din această cauză. La turneul final din Portugalia, din cauza climei de la Mediterană, Scholes nu a putut să bifeze 90 de minute în niciun meci.