LE-A IEȘIT!
La începutul lunii iulie, oamenii din fotbal amenințau cu amânarea startului de campionat din cauza deciziei ANAF de a interzice angajarea sportivilor pe convenții civile
Problema impozitării salariilor sportivilor s-a rezolvat după o corespondență între președintele Consiliului de Administrație al lui Dinamo, Nicolae Badea, și Prim-Ministrul Emil Boc. Într-o scrisoare de trei pagini, oficialul dinamovist explică de ce sportul are nevoie de un statut special, pentru a se evita “perderi financiare însemnate”. „Grație măsurilor luate în 2005, prin care sportivul poate încheia cu o structură sportivă o convenție civilă, investițiile în fotbal au crescut, și, implicit, sumele ajunse la bugetul statului”, explică Badea, care susține că în 2005 investițiile în fotbalul românesc au fost de 62 de milioane de euro, crescând în 2006 la 112, în 2007 la 160, pentru ca anul trecut să fie de 208 milioane de euro. La fel s-a întâmplat cu sumele aduse de fotbal la bugetul statului, care au crescut de la 9 milioane de euro în 2005, la 57 în 2008.
Replica Guvernului a venit din partea secretarului de Stat din cadrul Ministerului Muncii, Marius Lazăr, care l-a asigurat pe Badea că “legea ce reglementează domeniul educației fizice și sportului conține dispoziții specifice derogării de la Codul Muncii” și că sportivii pot lucra și “printr-o convenție civilă încheiată în condițiile legii”.
Decizia vine după mai multe săptămâni de tensiune între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și reprezentanți ai sportului românesc. ANAF anunța la începutul lunii iulie că fotbaliștii nu pot fi angajați pe convenții civile. “Taxele datorate de către cluburi vor crește de la 16 la 68%”, semnala în acel moment președintele LPF Dumitru Dragomir, care amenința cu amânarea startului de campionat.
Â