Legea cu care Hagi vrea să schimbe fața fotbalului românesc: „Cei de la minister săreau în sus, dar au ascuns-o! Așa ai stabilitate, dai încredere jucătorilor. Dacă eram președinte… o făceam 100%”. Planul grandios pus la cale de „Rege”

  • Patronul și antrenorul campioanei FC Viitorul, Gheorghe Hagi, a vorbit din nou despre nevoia de bani a echipelor din Liga 1, spunând că trebuie să apară o lege care să le permită multinaționalelor să investească în sport.

E finalul partidei Viitorul – FCSB 2-2, iar la conferința de presă Gheorghe Hagi nu fandează. Dezvoltă subiectele despre meci, vorbește desre aspecte tehnico-tactice, despre jucătorii cheie, dar și despre traiectoria pe care o va lua fotbalul românesc după alegerea lui Răzvan Burleanu. Răspunde întrebărilor incomode, iar subiectele nu se epuizează. Prezent în sală, Sorin Pâslaru, redactor-șef la Ziarul Financiar, mută discuția pe terenul investițiilor și îi adresează lui Hagi o întrebare despre un subiect care arde. „Ce s-ar putea face pentru ca în fotbal să investească marile companii din România? Când ne uităm în TOP 10, nu regăsim vreuna implicată în fotbal”.

„Din miliardele pe care le produc ele… Multinaționalele te organizează, te fac să arăți bine. Trebuie să vadă că ești un club organizat”

Tehnicianul și-a început alocuțiunea susținând că a participat la redactarea unui corp de lege, a discutat cu reprezentanții Guvernului, dar proiectul s-a pierdut. Ideea lui Hagi e simplă. Acesta susține că multinaționalele ar trebui să vireze către sport maximum 3% din cifra de afaceri, nu să plătească un anumit procent din profitul obținut. „Regele” a dezvăluit că politicienii au fost încântați de inițiativa sa, dar totul a rămas la stadiul de discuție. „În Franța, Italia, Germania, Spania e câte o multinațională care finanțează echipele mari. Trebuie dată o lege prin care să se deducă bani din cifra de afaceri, nu din profit, nu din taxe și impozite. Eu am dat-o, e scrisă deja! Am vorbit și cu cei de la finanțe, când am fost MTS (n.r. – Ministerul Tineretului și Sportului). Săreau în sus toți, erau fericiți, >. A rămas acolo! Cine a ascuns-o, cum a ascuns-o, nu știu… E deductibilă! 1-2-3% din cifra de afaceri. Din miliardele pe care le produc ele (n.r. – multinaționalele)… Multinaționalele te organizează, te fac să arăți bine. Trebuie să vadă că ești un club organizat. Banii aceia, 70%, se duc înapoi la stat. Eu plătesc 70% impozit”, a demarat omul care a pus pe picioare Academia Hagi.

„Ele produc bani la noi în țară. Dacă produci, trebuie să susții un fenomen social, sportul! Nu doar fotbalul! Și cultura… E o simplă lege”

Fostul decar al naționalei și-a continuat discursul într-un ritm alert. Și-a însoțit declarațiile cu gesturi largi și a încercat să ofere soluții. „Nimeni nu se întreabă, în România, cum se face un buget competitiv. E simplu: TV+multinaționale+suporteri. La noi, astea două sunt zero barat. Și nu se dă legea! De ce? Ele produc bani la noi în țară. Dacă produci, trebuie să susții un fenomen social, sportul! Nu doar fotbalul! Și cultura… E o simplă lege. Dacă eram președinte o făceam 100%. Era primul lucru pe care l-aș fi făcut. Să fac o lege prin care să aduc bani cluburilor care formează jucători. Cluburile din România formează jucători. Polonia ne-a depășit, Cehia ne-a depășit, Ungaria e în curs să ne depășească… Noi o să rămânem în spate. Întrebați-vă cum se face bugetul. Asta ar fi o discuție interesantă pentru mine. Eu știu cum se face, pentru că fac și partea administrativă. Anul trecut am ieșit pe plus (n.r. – zâmbește ironic). Deci înseamnă că suntem un club, o societate comercială bună. Ne-a mers bine”, și-a continuat discursul fostul număr 10.

Diferența dintre Viitorul și Real Madrid

Subiectul dezbătut cu foc de Hagi i-a făcut pe jurnaliști să clipească cu interes și să intervină cu întrebări. „Regele” a venit cu exemple concrete și a dat o adevărată reprezentație artistică, una care nu s-a văzut la televizor. „Acum vreo doi, trei ani am fost la minister, pe 8 ianuarie. Erau toți marii sportivi acolo și m-au desemnat pe mine să vorbesc. Au sărit în sus, au zis că e o lege foarte bună și eu cred în continuare că e cea mai bună! 1-2-3% din cifra de afaceri, deductibilă, pe sponsorizare. Jumate se duc la stat, jumate la salarii. Salariile înseamnă bunăstare, jucătorii au ce să cheltuie. Ai siguranță că plătești salariile. Nu se pierde nimic! Doar merge roata. Ai stabilitate, dai încredere jucătorilor. Aduci multă calitate! Multinaționalele te obligă să vorbești frumos, să arăți bine, pentru că altfel nu vin. Trebuie să-i dai și tu ceva, să se vadă… Te organizează, pentru că altfel multinaționala fuge, se duce dincolo. Când ești Real Madrid o să iei milioane, când ești Viitorul o să iei sute de mii (n.r. – se uită descumpănit spre jurnaliști). Și cam asta e diferența de brand. Ministerul și federația trebuie să facă lucrul acesta. Apropo de politic, tot la el ajungem. Asta e cea mai mare calitate a președintelui. Să știi să bați la uși, să faci bugetul, să finanțezi. După trebuie să faci performanță, pentru că o să ceară performanță”, a încheiat Hagi.

Hagi avea același discurs și în 2013: „Cred că dacă România nu investește în sport în următorii trei, patru ani, ne vom duce jos de tot. Aproape că nu vom mai exista. Sunt peste 100 de multinaționale în România care fac un profit de peste 350 de milioane de euro. Ele trebuie obligate să investească 15-20 de milioane de euro pe an în sport”

Top 10 cele mai mari companii din România, în funcție de cifra de afaceri (sursă Ziarul Financiar – Top 1.000 Cele mai mari companii din România)

  1.     Automobile-Dacia (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  2.     OMV Petrom Marketing (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  3.     OMV (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  4.     Kaufland (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  5.     Rompetrol (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  6.     Rompetrol Marketing (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  7.     British American Tabacco (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  8.     Carrefour (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  9.     Lidl (nu sponsorizează echipe din Liga 1)
  10.     Lukoil (nu sponsorizează echipe din Liga  1)
     
Publicat: 23 04. 2018, 13:01
Actualizat: 24 04. 2018, 19:27