*Liga 1 a asistat în ultimul an la nașterea unui antrenor de mare perspectivă. La 37 de ani, Reghecampf și-a dat examenul de maturitate, reușind să obțină performanțe deosebite la sezonul de debut pe cea mai „grea” bancă tehnică din România.
Steaua a ajuns la borna de 50 de trofee în Liga 1. Dincolo de apatia contracandidatelor la titlu, Laurențiu Reghecampf, al doilea cel mai tânăr antrenor campion cu Steaua, după Olăroiu, a reușit în mai puțin de un an să transforme o echipă plafonată, fără ambiție, într-una de talie europeană, capabilă să întoarcă rezultatul cu Ajax sau să fie timp de trei reprize egala Reginei Europei, Chelsea.
Contribuția staff-ului tehnic la performanțele roș-albaștrilor a fost decisivă, lucru admis de cei mai mulți dintre specialiști. Reghecampf a știut perfect să își motiveze elevii, i-a făcut conștienți de valoarea pe care o au și de faptul că doar prin disciplină pot să își atingă țelurile și le-a insuflat atitudinea de învingători.
Olăroiu, „reîncarnat”
Extrem de intransigent când vine vorba de munca depusă de jucători, Reghecampf a fost singurul tehnician, după Olăroiu, care a știut cum să medieze relația cu Becali. Asemenea lui Oli, Reghe a fost abil și a știut de fiecare dată să îi explice patronului deciziile luate, astfel încăt acesta să nu mai aibă derapajele „marcă înregistrată” de la tv.
Nu i-a lăsat pe jucători să se plafoneze
O parte importantă din munca depusă de Reghecampf în Ghencea ține de pregătirea psihologică. În contextul în care contracandidatele nu au arătat mare lucru în acest sezon, tehnicianul a reușit să îi țină în priză pe jucători din punct de vedere mental. În astfel de situații, există tot timpul riscul ca în rândul fotbaliștilor să intervină auto-mulțumirea, însă antrenorul de 37 de ani a contracarat perfect acest factor. În tur, a schimbat pentru câteva meciuri sistemul din 4-2-3-1 în 3-4-3, pentru a-i capacita la maxim pe jucători în ceea ce privește atenția, a variat ședințele de pregătire astfel încât roș-albaștrii să înțeleagă că învață de fiecare dată ceva nou și a reușit să îi țină cu „picioarele pe pământ” inducându-le ideea că meciul care urmează este cel mai important.
Metode moderne de pregătire
Gigi Becali a dat lovitura la Steaua când l-a adus pe Laurențiu Reghecampf, dar la rândul său, antrenorul principal a fost cel mai câștigat pentru că l-a luat în staff pe cel mai bun preparator fizic al Ligii 1, Thomas Neubert. Acesta s-a dovedit a fi unul dintre oamenii cei mai importanți din staff-ul Stelei, reușind să facă adevărate minuni din punct de vedere fizic cu fotbaliștii roș-albaștrilor. „Make your body a machine” este motto-ul neamțului, iar Rusescu&Co au înțeles că pentru performanță e nevoie de sacrificii și multă muncă.
Metodele moderne de pregătire – „Antrenamentul funcțional” și celebrele, deja, TRX -, dar și accesul la informații de ultimă oră au făcut ca roș-albaștrii să domine categoric toate echipele din Liga 1, măcar din punct de vedere fizic.
Ce înseamnă „functional training”?
Antrenamentul funcțional nu e neapărat o noutate pentru că sportivii și atleții fac de sute de ani ridicări, aplecări și răsuciri. Nu neapărat doar ei, oamenii obișnuiți ar trebui să execute un set de mișcări și exerciții care să le permită să-și îndeplinească sarcinile zilnice mult mai eficient. Cele mai folosite unelte în cadrul antrenamentelor funcționale sunt sacii, scările, obstacolele, rezistorii de viteză, echipamente de box, mingile medicinale, băncile, ganterele, halterele, TRX-ul.
Recuperare în timp record
Un alt mare atu al roș-albaștrilor a fost modul în care au reușit să se recupereze de la un meci la altul. Accesul la informație a fost și de această dată, decisiv. Acuzat de rivali că folosește metode „inedite” prin care îi păstrează pe fotbaliști foarte proaspeți, în ciuda ritmului infernal – s-a discutat la nesfârșit de celebrele punguțe pe care Rusescu&Co le beau în timpul meciurilor -, Reghecampf a dezvăluit că secretul stă în altă parte.
„Eu nu am obligat niciodată un jucător să ia vitamine sau să facă injecții. Nu! Astea sunt prostii, Sunt anumite saune, sauna cu ozon, mulți nu le știu. Noi le știm, i-am îndrumat pe jucători spre astfel de metode, iar ei se simit foarte bine„, explica tehnicianul din Ghencea.
Sunt aceiași jucători ca în sezonul viitor, diferența a fost făcută de staff-ul tehnic Mihai Răduț
Meritul este în primul rând al lui Reghecampf. A depus o muncă senzațională la Steaua manager Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER