Liga face compromisuri în numele sărăciei!** Cum „operează” oamenii lui Mitică

LPF aplică articolele de regulament care-i convin în litigiile dintre cluburi și jucători pentru a nu descompleta etapele și a nu ajunge în conflict cu deținătorii de drepturi TV

Fotbalul românesc rămâne un teritoriu uluitor, cu regulamente interpretabile

Gloria putea fi neprogramată la meciul de ieri din cauza unor datorii

Portarul Filip Lăzăreanu, de la Gloria Bistrița, a câștigat la Comisiile LPF un litigiu avut cu clubul său vizavi de restanțe salariale în valoare de 48.000 de euro. Decizia a devenit definitivă, executorie și irevocabilă cu mai bine de 30 de zile în urmă, plata nu a fost făcută între timp, iar fotbalistul așteaptă ca LPF să penalizeze clubul debitor. Liga trage însă de timp, bazându-se pe faptul că „Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului de Fotbal” (RSTJF) permite două interpretări diferite: articolul 24 prevede depunctarea, iar articolul 37, neprogramarea. „Sunt mulți care vorbesc în necunoștință de cauză. Articolul 37 nu se mai aplică. La fel s-a întâmplat și în cazul celor de la Oțelul Galați. Pot să vă spun că încă nu suntem în situația de a aplica sancțiuni, pentru că dosarul este în termen. Săptămâna viitoare, cel mai probabil marți, cazul va intra pe rolul Comisiei de Disciplină. Dacă între timp nu se va depune la dosar un Ordin de plată sau o înțelegere cu jucătorul, în 15 zile Bistrița va primi o amendă între 7.000 și 10.000 de lei. Apoi, i se vor lua câte două puncte la fiecare 15 zile. După 90 de zile, dosarul va fi trimis la Comitetul Executiv al FRF pentru dezafiliere”, a explicat pentru ProSport, secretarul general al LPF, Valentin Alexandru.

Problema este alta. Orice decizie a Comisiei de Disciplină poate fi atacată cu recurs, ceea ce este ilogic la un caz executoriu și irevocabil. Liga face însă compromisuri în numele sărăciei. „Dacă s-ar aplica regulamentul la sânge, în trei luni n-ar mai fi decât șase echipe în Liga I. Cluburile au fost protejate dintotdeauna. Dragomir chiar e supărat că a salvat Universitatea Craiova de nenumărate ori, iar Mititelu îl atacă acum peste tot”, precizează o sursă din fotbal.

Bistrița primește astfel o gură de oxigen și așteaptă tranșa a doua din drepturile TV, iar LPF nu descompletează etapele și nu intră astfel în conflict cu televiziunile.

Articolul 24 (sancțiuni)
1. Pentru abaterile prevăzute de art.23 lit.i (nerespectarea obligației și a termenelor de plată a drepturilor stabilite de către comisiile FRF, LPF, AJF), în cazul în care un club care nu își execută obligațiile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă și executorie a hotărârii va fi sancționat cu interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și cu scăderea de puncte. Scăderea de puncte se aplică asupra celor acumulate în campionat de echipa de categoria cea mai ridicată, urmând ca, la fiecare 15 zile calendaristice de întârziere la plată, echipei în cauză să i se scadă câte două puncte. Sancțiunile arătate anterior se aplică timp de 90 de zile, după care echipa clubului respectiv va fi exclusă din toate competițiile.

Articolul 37 – Punerea în executare a hotărârilor
37.1. Punerea în executare a hotărârilor irevocabile/ definitive și executorii se face din oficiu astfel:
c) în cazul în care se constată că hotărârea nu a fost pusă în executare integral de către debitor, secretarul comisiei întocmește un referat pe care îl prezintă președintelui CNSL al FRF, CSL a LPF sau CSJ a AJF/AMFB, după caz. Președintele comisiei, sau un membru al comisiei împuternicit de președinte, pronunță o încheiere privind aplicarea sancțiunilor. Încheierea este irevocabilă și se comunică departamentului competiții în vederea neprogramării clubului sancționat în jocurile oficiale și a interzicerii dreptului de a efectua transferuri de jucători.

Publicat: 04 12. 2012, 09:54
Actualizat: 04 12. 2012, 09:55