Liga I, buget de criză
Lipsa performanțelor nu poate fi susținută artificial la infinit, iar această axiomă este probată de fotbalul românesc în acest an, când cele mai multe dintre echipe și-au redus semnificativ bugetul.
Rezultatele foarte slabe în cupele europene, corupția, amatorismul și, peste toate, contextul crizei economice globale au făcut ca fotbalul românesc să piardă, în 2009, tot avansul pe care-l obținuse în ultimii ani.
Patronii marilor cluburi n-au mai reușit, în această vară, să susțină din propriul buzunar diferența dintre cheltuielile exagerate și valoarea scăzută a echipelor. Campioni la acest capitol sunt – ca de obicei – rapidiștii, ale căror cheltuieli au căzut de la 15 milioane de euro (în 2008-2009) la doar 6 milioane (în 2009-2010).
Steaua, scădere cu 36 la sută
Nu cu mult mai bine se simt Dinamo (scădere de aproximativ 25 la sută) și Steaua (circa 36 la sută).
În afara “granzilor” reveniți cu picioarele pe pământ, mai există în Liga I două categorii de echipe. Pe de o parte, sunt formațiile de pluton care și-au menținut, cu mici fluctuații, bugetul de anul trecut, iar pe de alta – echipele nou-promovate, care au fost forțate să-și majoreze de câteva ori bugetele (aflate oricum la limita de jos a mediei).
Â
Rapidul lui Copos se află în cădere liberă
După cum era de așteptat, Rapid înregistrează în 2009 cea mai spectaculoasă decădere din punct de vedere financiar. Cauzele se știu, putând fi culese prin hățișul de justificări mai mult sau mai puțin dramatice ale patronului George Copos (foto) și din eternul meci al apartenenței echipei pe care acesta îl dispută, de luni bune, cu Fathi Taher. În aceste condiții, Rapid trăiește o criză a sa, separată de cea economică invocată la nivel mondial.
În momentul în care a fost întrebat cu privire la evoluția bugetului echipei din Giulești, directorul general al clubului, Grigore Sichitiu, a fost încercat de un râs amar: “Asta da întrebare! Dintre toate întrebările care îmi puteau fi puse, asta e cea mai dureroasă. Aproape că nu-mi vine să vă răspund la ea. Alții ar trebui să o facă! Ce pot spune decât că, de la 15 milioane pe care a contat clubul anul trecut, acum vom putea cheltui maximum șase. E foarte frustrant”.
Â
Â
"De unde provine creșterea de buget pentru 2009? Vom găsi noi surse, stați liniștiți. Vasluiul își propune să devină, treptat, cel mai solid club din punct de vedere financiar"
Â
Adrian Porumboiu, finanțatorul clubului cu cel mai mare buget în viitorul campionat
Â
106.7 milioane de euro reprezintă suma bugetelor celor 18 echipe înscrise în Liga I în sezonul 2009-2010. Media unui buget este de 5.9 milioane de euro.
Â
Â
Â