După ce președintele Consiliului de Adminstrație al Ceahlăului, Viorel Măstăcăneanu, a declarat că echipa sa nu se va prezenta la meciul cu Concordia Chiajna dacă sinteticul e dovedit drept periculos, ceilalți conducători de club din Liga 1 au adoptat un ton mai dulce. Unii dau vina pe comisia care a omologat terenul sintetic de la Chiajna, primul din Liga 1, în timp ce alții susțin că terenul este mai bun decât cel de anul trecut, pe care s-a jucat în comuna ilfoveană
Dacă Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație al Ceahlăului, a amenințat că echipa sa nu se va prezenta la meciul cu Concordia Chiajna, în cazul în care se dovedește că sinteticul din comuna ilfoveană e periculos, discursul celorlalți conducători de club din Liga 1 pare ușor mai nuanțat. Unii spun că riscul trebuie asumat de jucători, dar și de cluburi, în timp ce alții acuză că Viitorul și Concordia Chiajna, cele două echipe care joacă pe stadionul din apropiere de București, ar fi trebuit să nu primească licența care le conferă dreptul de a evolua acolo.
La un meci Viitorul – Petrolul, Sony Mustivar s-a accidentat și va lipsi o lună. Silviu Pană (în cădere) poate suferi și el o accidentare gravă, dacă are ghinionul să se julească în urma unei alunecări pe sintetic
Viitorul se simte mai bine pe sintetic
Poate cea mai autorizată voce este cea a conducătorilor Viitorului, echipă care joacă de 18 ori pe terenul Concordiei, având în vedere că își joacă meciurile de pe teren propriu la Chiajna. Însă managerul echipei lui Hagi, Costin Mega, susține că, cel puțin deocamdată, jucătorii nu s-au plâns nicio secundă de condițiile de la Chiajna: „Noi nu am avut parte de un asemenea incident. Pot spune doar că suprafața de joc e mai bună ca în sezonul trecut, când era un adevărat dezastru. Nu stăm cu frică, nu poate să ne fie frică, ăsta e fotbalul”.
Totuși, Mega a declarat pentru ProSport că Viitorul nu are decât un singur antrenament pe care îl efectuează la Chiajna, cel oficial dinaintea meciului, a cărui intensitate nu este atât de ridicată precum cele din timpul săptămânii: „Noi ne antrenăm la Voluntari, acolo e teren natural, gazon, dar mai avem încă o ședință de pregătire programată pe sintetic. Dar, repet, nu am avut nicio problemă. Jucătorii chiar se simt mai bine anul ăsta la Chiajna, terenul e puțin mai lent, dar ne ajută la jocul nostru, unul de posesie, în care pasele sunt foarte importante”.
Terenul de la Chiajna a fost primul sintetic omologat în Liga 1. În țări precum Norvegia sau Finlanda, aproape toate echipele joacă pe teren sintetic
Omologarea fără mașini de întreținere a terenului, o problemă? Stanciu, cel mai vehement
Cel mai vehement în declarații pare a fi Daniel Stanciu, managerul lui ASA Târgu Mureș, echipă care va juca în etapa a 13-a la Chiajna, contra Viitorului, pe 2 noiembrie. Stanciu a acuzat comisia care a omologat terenul, spunând că echipa sa nu are ce să facă. „Trebuie să ne prezentăm, altfel pierdem meciul cu 3-0 și mai luăm și amendă. În Liga 2, aveam mereu probleme, am mers în Cupă să jucăm cu Sănătatea Cluj și erau șanțuri pe teren. Din moment ce s-a omolgat terenul, atunci nu se mai poate schimba nimic. Știu că FIFA a aprobat folosirea sinteticului, dar și a mixului sintetic-gazon natural”, spune Stanciu, nu înainte, însă, de a atrage atenția asupra unei probleme importante: „Poate sinteticul este foarte bun. Însă au cei de la Chiajna utilajele necesare întreținerii acestui teren? E foarte periculos, apar accidentări, apar contracturi musculare, tendinite dacă joci pe sintetic, riscul e mai mare ca la teren normal. Iarna, spre exemplu, există mașini speciale care întrețin gazonul. La noi se curăță cu lama, cu buldozerul. Așa se strică terenul, iar riscul infecțiilor sau al accidentărilor crește exponențial”.
Citește aici povestea șocantă a infectării lui Maftei cu MRSA. Cum a ajuns în spital după un tackling pe sintetic
Noi nu putem să ne pronunțăm, doar FRF e în măsură. Cred că riscurile sunt mai mari pentru echipele care joacă acolo pe teren propriu și se antrenează mai mult pe sintetic. Dacă îi lasă să joace, e alegerea lor Vlad Munteanu, administrator special Universitatea Cluj
Accidentarea lui Maftei a survenit la meciul cu Rapid de acum două săptămâni, meci încheiat 0-0
„Numai la noi apar astfel de probleme”
Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, care a remizat contra Concordiei, scor 3-3, în etapa a opta a Ligii 1, s-a plâns de condițiile pe care le-a întâlnit la meciul disputat pe 20 septembrie. „Nu suntem singura țară din lume care folosim acest tip de gazon. Când am jucat noi la Chiajna, jucătorii chiar s-au plâns de acest gazon sintetic. Le-a fost foarte greu să se acomodeze pe el, să joace. Acum, dacă gazonul pune în pericol și sănătatea jucătorilor, cred că avem o problemă. După părerea mea, cei de acolo, dar și cei autorizați ar trebui să se ocupe mai atent de aceste lucruri, pentru că nu suntem singurii din lume care folosim gazonul sintetic, dar se pare că numai în țara noastră apar asfel de probleme„, a declarat Iftime pentru ProSport. Botoșaniul va mai juca la Chiajna în etapa a 17-a, contra Viitorului, la începutul lui decembrie.
„Nu poate să aibă o legătură sinteticul cu infecția”
Ioan Horoba, președintele lui Gaz Metan Mediaș, a ținut linia pe care au impus-o conducătorii Viitorului: „Îmi pare foarte rău de Maftei, e un băiat foarte bun, pe care îl apreciez mult și ca om, dar și ca jucător. Dar pot spune că față de terenul care a fost înainte la Chiajna, e un pas înainte. Am spus atunci că e cel mai prost teren pe care l-am văzut în viața mea. Să schimbăm acum din nou gazonul e cam greu, nu? Nu cunosc probabilitatea unei astfel de accidentări, nu mi-e teamă că se poate întâmpla jucătorilor noștri”. Mediașul joacă la începutul lui decembrie, în etapa a 16-a, contra Concordiei.
Noi ne vom deplasa abia în retur acolo. Nu avem ce face, va trebui să ne supunem regulamentului. Atâta timp cât stadionul de la Chiajna este unul omologat, delcarat în regulă, va trebui să ne supunem regulamentului, să ne conformăm. Știu că cei de la Chiajna au investit destul de mult în acel gazon, dar nu știam că prezintă asemenea riscuri Felix Grigore, manager CSU Craiova
Un ton asemănător, însă cu o nuanță mai dur a avut și Florin Prunea, președintele lui CSMS Iași, care a susținut pentru ProSport că sunt șanse mici ca accidentarea lui Maftei să aibă legătură cu sinteticul de la Chiajna: „Hai să fim serioși, nu poate să aibă legătură sinteticul cu infecția lui Maftei. Eu nu am auzit așa ceva, se joaca pe sintetic peste tot în lume. Nu se poate așa ceva”.
Genunchiul lui Maftei e umflat, imaginea cu infecția suferită de fostul rapidist fiind cu adevărat șocantă
„Nu sunt adeptul sinteticului”
Cristian Munteanu, team-manager la Oțelul Galați, s-a declarat surprins de accidentarea lui Maftei și a avut același discurs ca Daniel Stanciu, legându-se de omologarea terenului de la Chiajna, primul sintetic din Liga 1: „Doamne ferește! Chiar nu am auzit de această problemă. Normal că mă tem pentru jucătorii noștri. E o situație care te poate lăsa imediat fără jucători importanți, fară titulari, la o alunecare, o deposedare te poți juli și infecta. Mă gândesc că Vasile a avut ghinion, nu știu ce să zic. Nu am înțeles, de la bun început, de ce acest teren a fost omologat de către cei în măsură să facă acest lucru”. Nici Petre Grigoraș, antrenorul Pandurilor, nu e pro-terenuri sintetice: „Îmi pare rau pentru Maftei, e un băiat extraordinar. Eu nu am fost niciodată adeptul sinteticului, se joacă altfel de fotbal pe un astfel de teren. Noi suntem obligați să jucăm oriunde, dacă Federația a omologat terenul, nu avem ce face. Probabil că trebuie intreținut mai bine gazonul”.
În Liga 1, părerile sunt, astfel, împărțite. Unii conducători dau vina pe cei care au omologat terenul, în timp ce alții par că nu conștientizează riscul la care se expun jucătorii care evoluează pe sinteticul de la Chiajna. Orice alunecare se poate transforma într-o accidentare gravă, cum a fost cea a lui Vasile Maftei.
Articol scris de Alex ASAN, Mihai MOACĂ‚ și Adrian COSTEIU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER