Ieri, la sediul LPF, Adunarea Generală a luat act de decizia Comitetului Executiv al FRF, care în urmă cu o lună decisese ca arbitrii să fie plătiți de acum încolo prin metoda clasică, în plic. Sistemul cu achitarea baremurilor pe carduri a fost catalogat drept ineficient din cauza numărului mare de cluburi care au strâns restanțe la arbitri.
Hotărârea luată de șefii fotbalului românesc a dat naștere la multe discuții referitoare la corectitudinea acestei metode. Șefii LPF și CCA s-au apărat spunând că plata nu se va face direct către arbitru, ci prin observatorul de joc, dar această procedură amintește de vremurile triste ale „Cooperativei”, când toate aceste plăți se făceau prin același intermediar. Procedura era simplă: oficialii cluburilor mergeau cu plicurile la observatori, care vorbeau cu „fluierașii”, iar la final împărțeau banii. Singura diferență între ce a fost și ce va fi de aici înainte se referă la momentul plății: acum se va face, teoretic, înaintea jocurilor! Banii sau legitimațiile
Procedura cu care membrii CEx al FRF au încercat să inoveze arbitrajul românesc nu este tocmai nouă. Ea a fost folosită în ultimii ani în toate eșaloanele, exceptând Liga I. Practic, înaintea meciului sau, în cazuri excepționale, la maximum o oră de la încheierea partidei, delegatul echipei gazdă îi va da observatorului de joc delegat de LPF banii pentru brigada de arbitri, care, la rândul lui, o va împărți oficialilor prezenți la joc. În prealabil, aceștia vor fi semnat câte o convenție cu respectivele echipe, în vederea plății taxelor.
Plicurile buclucașe
Odată cu luarea acestei decizii, mai multe personaje din fotbalul românesc și-au exprimat îndoielile referitoare la corectitudinea acestei metode. Majoritatea contestatarilor au invocat ca exemplu mecanismul din urmă cu 15-20 de ani. „Și atunci tot în plic se plătea, și tot observatorii erau intermediari. Numai că, în multe cazuri, arbitrii găseau mai mulți bani decât ar fi trebuit să primească. Acum ne vom întoarce în trecut”, a explicat un om de fotbal. Acum, toată lumea se întreabă de ce în 2010, când în Germania, în supermarketuri, clienții își plătesc singuri produsele, fără a mai fi nevoie de casiere, România fotbalistică abandonează tehnologia și revine la practicile secolului trecut.
„Doar nu o să le dăm cecuri”
Dumitru Dragomir spune că decizia banilor cash pentru arbitri e cea mai bună. „Se revine la sistemul ăsta deoarece cluburile nu au binevoit să plătească arbitrii la federație. Sunt cluburi care nici acum nu au plătit arbitrii și atunci FRF, prin Comitetul Executiv, a hotărât ca baremurile să se dea după fiecare meci. O să se dea cash, că doar nu o să le dăm cecuri”, a spus Dragomir.
„Arbitrii vor primi banii după meci, în baza unei convenții civile semnate cu clubul. E un lucru absolut normal din cauza faptului că au fost foarte multe cluburi care nu au achitat baremurile la timp. Nu își permite nimeni să pună ceva în plus în plic și să aibă flagrantul făcut.”, Marius Stan, președinte Oțelul.
„Baremurile se vor plăti, deoarece cluburile din Liga I nu le-au achitat pe cele din sezonul trecut la timp. Și acum sunt cluburi din prima ligă care nu au achitat baremurile”, Vasile Avram, președinte CCA.
„Mi s-a părut corect cum s-a procedat în sezonul trecut, să plătim arbitrii pe factură, să-i plătim la nivelul FRF”, Gheorghe Chivorchian, președinte Poli Timișoara.
„Ce suspiciuni să fie? Păi acolo se dau bani în plus la arbitri, dacă se dau. Banii, dacă se dau, se dau altfel”, a spus Jean Pădureanu, președinte Gloria Bistrița
Ce ar putea face arbitrii dacă găsesc mai mulți bani în plic?
Preluând modelul din filmul Brigada Diverse, observatorii și „fluierașii” ar avea mai multe variante de acțiune.
1. Ar putea să-i împartă cu ceilalți oficiali prezenți la meci
2. Ar putea să-i mulțumească lui Dumnezeu că au avut noroc
3. Ar putea să se uite în jur, să nu fie martori, iar apoi să plece cu banii
4. Ar putea anunța Poliția
„În urmă cu doi ani, am găsit în plic mai mulți bani decât era baremul, la un meci de Liga a II-a. Am mers la delegatul clubului, l-am întrebat dacă nu e o greșeală și i-am dat diferența înapoi”, arbitru anonim.
LPF a decis: Liga I Bergenbier
Dumitru Dragomir (foto) a anunțat ieri și noul parteneriat cu Bergenbier, firma care a fost timp de zece ani sponsorul tradițional al naționalei de fotbal.
Liga I va prelua în următorii patru ani numele producătorului de bere, contractul fiind în valoare de patru milioane de euro. „LPF nu a oprit niciun ban din drepturile de televizare, ne vom descurca de acum înainte numai din contractul cu Bergenbier”, a spus Dragomir.
Președintele LPF a mai anunțat că va căuta o altă firmă care să gestioneze publicitatea din jurul terenurilor de joc. „Inelele de pe stadioane nu sunt ale LPF, ci ale fiecărui club. Am fost împuternicit să găsesc un client și acum am o ofertă de 9 milioane de euro”, a dezvăluit Dragomir pentru ProSport.
Marius Stan și Borcea vor reprezenta LPF în Comitetul Executiv
1 milion de euro pe an va primi Liga Profesionistă de la Bergenbier pentru fiecare din cele patru sezoane
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER